Airconditioning

Energieverslindende airconditioning: meer controle over koele ruimtes

© Loxone - Mountain Top Case study © Loxone - Mountain Top Case study

Als eigenaar van een airconditioning kun je je gelukkig prijzen in de hete zomer, maar let op als de volgende elektriciteitsrekening komt. Om deze reden en niet in de laatste plaats ook ten gunste van het milieu, kiezen velen ervoor om af te zien van het comfort van een airconditioning. Maar er zijn situaties waarin het niet zonder kan, zoals in zolderappartementen of commerciële gebouwen. Een intelligent gebouwautomatiseringssysteem kan dan helpen energie te besparen. Met het nieuwe product AC Control Air vergemakkelijkt Loxone vanaf nu de integratie van airconditioners in het slimme gebouwautomatiseringsysteem. Dit helpt installateurs en bespaart gebouweigenaren geld. In de commerciële sector is de terugverdientijd soms slechts enkele maanden.

© Loxone - AC Control Air
© Loxone – AC Control Air

Met een slimme automatisering zoals de Miniserver automatisering van Loxone kan een gebouw alleen in de zomer al tot negen graden worden gekoeld zonder actieve koeling door een airconditioning. Dit werd aangetoond in een zonweringstudie aan de Technische Universiteit Graz. Maar niet in elke gebouwsituatie is dat voldoende en daarom is ook de installatie van een airconditioning nodig. Volgens schattingen van deskundigen zal het aantal airconditioners tegen 2050 naar verwachting toenemen van 1,5 miljard naar 3,5 miljard. Bij veronderstelde dagelijkse werking van vier uur zou dat volgens voorzichtige schattingen overeenkomen met een verbruik van bijna 13 miljard kWh per dag. Dat is op jaarbasis tien keer het huidige totale energieverbruik in Duitsland.

De mogelijke gevolgen zijn nu al zichtbaar: in 2022 heeft een hete zomer bijvoorbeeld in Frankrijk bijna gezorgd voor een landelijke stroomuitval. In plaats van dreigende overheidsverboden op het gebruik van airconditioning, helpt hier een slimme toepassing van de apparaten.

Grote inhaalslag in de horeca en commerciële sector

Daarom heeft Loxone de AC Control Air ontwikkeld. Het apparaat is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen om de gangbare airconditioners van bekende fabrikanten te integreren in de Loxone gebouwautomatisering. Dit maakt eenvoudige integratie en intelligente aansturing van airconditioners mogelijk. Het besparingspotentieel is hier deels enorm, vooral in de commerciële sector. Op basis van eerdere ervaringen schat Loxone dat de energiebesparing ten minste 30 procent bedraagt. Met name in de horeca en commerciële gebouwen is er op dit gebied nog veel te winnen. Waarom zou een kamer al uren voor de aankomst van een gast worden gekoeld als de koeltijd van het inchecken tot het betreden van de kamer ruimschoots voldoende is? Het doel is om zonder verlies van comfort zo energiezuinig mogelijk te koelen wanneer dat echt nodig is.

Een extra voordeel van de AC Control Air is de eenvoudige integratie in huis- en gebouwautomatisering dankzij het Air netwerk van Loxone. De AC Control Air wordt compact en onzichtbaar in het apparaat geïnstalleerd. De configurator in de Loxone webshop geeft altijd een actueel overzicht van ondersteunde airconditioners, aangezien de lijst van fabrikanten voortdurend wordt uitgebreid.

Eenvoudige automatische regeling

Tijdens gebruik fungeert de AC Control Air ook als afstandsbediening voor het airconditioningsysteem en via zowel Loxone Config als de app kunnen bijvoorbeeld de gewenste temperatuur en luchtstroomrichting eenvoudig worden ingesteld. Bovendien zijn er verschillende bedrijfsmodi beschikbaar, zoals automatische en aanwezigheidsgestuurde klimaatregeling en individuele klimaatregeling op basis van de tijd van de dag. Het is ook mogelijk om het airconditioningsysteem vanaf afstand aan te sturen, bijvoorbeeld om een ruimte alvast op de juiste temperatuur te brengen tijdens de reis naar de locatie. De visualisatie van de airconditioning gebeurt vervolgens via de Loxone App. Hier kunnen gebruikers de operationele status zien, maar ook meer informatie krijgen over het energieverbruik van het gebouw.

Drievoudige energiebesparing: Begrijpen, verminderen, verplaatsen

Het technische hart of het brein van deze besturing is, net als bij alle andere Loxone oplossingen, de Miniserver. Het werkt volgens het principe van “meten, verminderen, verplaatsen”. Dankzij de sensortechnologie van de Loxone oplossing kan de Miniserver de airconditioning zelfstandig uitschakelen zodra bijvoorbeeld de buitendeur of een raam wordt geopend, om energieverspilling te voorkomen. Het heeft al kennis opgedaan uit meer dan 250.000 gerealiseerde projecten. Daarom weet de Miniserver vanaf het begin hoe het een gebouw in verschillende vakgebieden goed kan regelen. Door metingen en analyse tijdens het gebruik kunnen verdere optimalisatiemogelijkheden in individueel energieverbruik worden geïdentificeerd. Het doel is om eerst het basisverbruik te verlagen door permanente verbruikers indien mogelijk uit te schakelen. Waarom een kamer koelen of verwarmen die urenlang niet wordt gebruikt? Of handendrogers 24 uur in dure stand-by laten staan terwijl de kantooruren slechts twaalf uur duren? Ten slotte helpt de analyse ook om gebruikers te identificeren waarvan de stroombehoefte gemakkelijk naar andere tijden kan worden verplaatst wanneer energie goedkoper of zelfs gratis is.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.