Ramen

Het juiste type glas voor een pand kies je zo 

Glas in raam plaatsen Glas in raam plaatsen

Laat je een pand bouwen of ga je renovatiewerkzaamheden uitvoeren? Dan is de kans groot dat je ook nieuw glas laat plaatsen. Goed glas is namelijk een belangrijk onderdeel van het pand. Het zorgt in de eerste plaats voor een betere uitstraling en een mooi uitzicht. Daarnaast zorgt glas ervoor dat er meer daglicht in een pand komt. 

Ook heeft glas natuurlijk vele andere functies. Denk bijvoorbeeld aan het weren van inbrekers, de isolatiewaarden verhogen en ga zo maar door. Tegenwoordig zijn er veel verschillende glassoorten op de markt, maar hoe zorg jij ervoor dat je het juiste type glas voor je bouwproject vindt? Volg de onderstaande stappen en dan komt het vast goed! 

Stap 1: je budget vaststellen 

Natuurlijk kun je veel wensen hebben, maar voor het vervullen daarvan heb je wel voldoende geld nodig. Het laten plaatsen van glas is vaak prijzig en het ene type glas is nóg veel prijziger dan het andere type glas. 

Om die reden is het allereerst relevant om te bepalen wat je budget is, want dit maakt het zoeken een stuk effectiever. Bij het vaststellen van het budget, moet je overigens niet alleen naar de prijs van het glas kijken maar ook naar de kosten voor de plaatsing en misschien is een glaslift huren ook handig. Begin dus met het vaststellen van het budget en ga daarna pas aan de slag met het project.

Stap 2: het doel van het glas bepalen

In de inleiding bespraken we al de vele verschillende functies van het glas. Voordat je daadwerkelijk glas gaat aankopen, is het relevant om vast te stellen wat het doel van het glas is. 

Heb je bijvoorbeeld nieuw glas voor een winkelpand nodig? Dan weet je ongetwijfeld dat winkelpanden voor inbrekers zeer interessant zijn. Aan de ene kant omdat daar ’s nachts meestal geen mensen zijn, dus lopen ze minder risico om iemand tegen te komen. Maar ook valt er meer te halen. Dus inbraakwerend glas is dan een juiste keuze.

Maar misschien heb je ook een prachtige thuiswerkplek, maar zit deze in de buurt van een straat. Dan heb je met veel omgevingsgeluiden te maken en die kunnen je afleiden tijdens het werk. Dan is glas met een geluidswerende werking juist een betere oplossing.

Glas in een pand is doorgaans effectief, maar als het breekt kan het ook gevaar met zich meebrengen. Voor sommige bedrijven is het om die reden aantrekkelijker om voor veiligheidsglas te gaan. Glas waar je je niet aan kan snijden bij een breuk en waar iemand niet doorheen kan vallen vanaf een grote hoogte. 

Tegenwoordig laten veel mensen ook nieuw glas plaatsen voor een beter milieu en een lagere energierekening. Daarvoor heb je tegenwoordig verschillende soorten isolatieglas met hoge isolatiewaardes.