Ramen

Ramen pastorijstijl: Prijs & Trends

Ramen in pastorijstijl Ramen in pastorijstijl

Wie op zoek gaat naar ramen en deuren voor in de woning, komt verschillende stijlen tegen. Eén van de meest in het oog springende stijlen is de pastorijstijl. Het zorgt voor een zeer chique uitstraling en leidt tot een mooi geheel. Waar komt de pastorijstijl vandaan, wat zijn de kenmerken en ook niet onbelangrijk: wat zijn de kosten?

Wat is de pastorijstijl?

De naam ‘pastorijstijl’ is afgeleid van de pastorijwoning. De pastorijwoning is de ambtswoning van waar de pastoor van oudsher woont. Meestal is de pastorijwoning dichtbij de kerk te vinden. Er zijn steeds minder van deze authentieke woningen. Ook de pastoor woont tegenwoordig vrijstaand of in een rijtjeshuis. Maar toch blijft de pastorijstijl mensen aantrekken en om deze reden zijn er nog verschillende producten in deze typische stijl te vinden. Dat betekent dat deze stijl zeker niet ouderwets is. Dat komt vooral vanwege de warmte, charme en authenticiteit die je terugvindt in de pastorijstijl.

De stijl kun je omschrijven als redelijk statig. Met andere woorden: de ramen en deuren zien er zeer officieel uit. Maar aan de andere kant is deze stijl ook zeer uitnodigend; het straalt uit dat het gezellig en knus is binnen in huis. De pastorijstijl is bovendien redelijk eenvoudig. Er zijn geen verbogen hoekjes of kantjes. Alles wat je ziet is wat je krijgt. Dat is in een notendop de omschrijving van de pastorijstijl.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Kenmerken van pastorijstijl

Als je kijkt naar de ramen in pastorijstijl, zie je al snel dat deze stijl in de hele woning terugkomt. Niet alleen in de ramen, maar bijvoorbeeld ook in de gevel. Deze stijl zie je dan ook vooral terug in de ramen en deuren aan de gevel. Meestal is de woning in een bepaalde stijl en daarbij horen natuurlijk matchende ramen en deuren. Met andere woorden; in zachte en lichte kleuren. De pastorijstijl kent kleuren als geel, roze en bruin. Er zijn verschillende tinten mogelijk, maar de stijl moet altijd een warm gevoel geven. Van oudsher was het immers zo dat je bij de pastoor over al je problemen kon praten. Dus een warm en uitnodigend gevoel was zeker noodzakelijk.

Ramen en deuren in pastorijstijl

De ramen en deuren van de woning zijn in principe het visitekaartje. We zeggen dan ook wel dat bij een woning in pastorijstijl de woning niet compleet is zonder ramen en deuren in deze stijl. Dit is de absolute afwerking van het huis. De meeste ramen en deuren in pastorijstijl zijn gemaakt van hout. Immers; toen er pastorijwoningen bestonden werden de meeste onderdelen van hout gemaakt. Om deze reden kom je dan ook vooral houten ramen en deuren tegen. Maar tegenwoordig zijn er ook andere opties beschikbaar.

Bovendien betekent pastorijstijl niet dat deze stijl creativiteit mist, ondanks dat het er redelijk statig uitziet. Zo kun je best kiezen voor wat variatie. Denk bijvoorbeeld aan ronde ramen in plaats van vierkant. Kies voor verschillende kleuren op gebied van kozijnen. Maar deze moeten uiteraard wel weer in het warme kleurenpalet zoals pasteltinten zitten. Je kunt de ramen voorzien van authentieke kozijnen. De pastorijstijl is absoluut een blikvanger en daarom is dit ook nodig bij de ramen.

Prijzen

De meeste mensen die een woning in pastorijstijl hebben, willen het hele plaatje compleet hebben. Toch kan het nog best aan de prijs zijn om ramen in pastorijstijl te vinden. Je wilt immers die authentieke look van het juiste materiaal. Houten kozijnen zijn in pastorijstijl altijd al aan de prijs, maar dat geldt ook voor kunststof. Je bent toch al snel tienduizenden euro’s verder. De prijzen liggen tussen de 15.000 en 30.000 euro voor het volledige pakket. Dit zijn niet alleen de ramen, maar ook de kozijnen. De prijzen kunnen per fabrikant verschillen.

Bovendien is het beter om de ramen in pastorijstijl te laten plaatsen door een ervaren vakman. Daarmee wordt de meest optimale look bereikt. Het kan een aantal dagen duren totdat de ramen zijn geplaatst. Dit komt mede door de gekozen vorm in pastorijstijl. Over het algemeen worden de kosten berekend aan de hand van de hoeveelheid werk, de hoeveelheid ramen en dergelijke. De prijzen van een ervaren vakman zijn exclusief de ramen zelf; deze komen er vaak nog overheen. Juist om deze reden is het raadzaam om de prijzen van verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.