Airconditioning

Split airco: Kosten, Voordelen, Mogelijkheden & Tips

Wat zijn de voordelen & kosten van een Split Airconditioning installatie? Wat zijn de voordelen & kosten van een Split Airconditioning installatie?

Een split airco is de laatste jaren enorm populair geworden. Weet je ook waarom? Als je ons artikel hebt gelezen, weet je het wel. We delen graag onze kennis en informatie met je. Je krijgt antwoord op vragen als welke split airco je het beste kunt kiezen en wat de gemiddelde kosten zijn. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn, want een split airco is geen apparaat dat je dagelijks koopt!

Kosten split airco

Voordat je een split airco gaat kopen, is het verstandig om eerst de kosten in kaart te brengen. De prijs hangt af van diverse factoren, maar we kunnen je een goed beeld geven van de gemiddelde kosten.

Als je de gemiddelde prijs van een split airco wilt weten, moet je rekening houden met een bedrag tussen de 1200 en 2000 euro. Deze prijs is inclusief installatie door een professional. Het prijsverschil kan behoorlijk groot zijn, wat vooral te maken heeft met het koelvermogen van het apparaat.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor een split airco.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

Toelichting Kosten Split Airco

Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de kosten van een split airco. De prijs wordt voornamelijk bepaald door het koelvermogen van het apparaat. Hieronder vind je een overzicht van de kosten op basis van het koelvermogen:

KoelvermogenPrijs (€)
2.5 kW1200 – 1400
3.5 kW1400 – 1600
5.0 kW1600 – 1800
7.0 kW1800 – 2000
Prijzen Split Airco installatie

Deze prijzen zijn inclusief de installatie door een professional. Het is goed om te weten dat het prijsverschil wordt veroorzaakt door het verschil in koelvermogen, waardoor je afhankelijk van je specifieke behoeften een passende keuze kunt maken.

Voordelen split airco

Een split airco is een vaak gekozen airco in woningen en kantoren vanwege de veelzijdigheid en efficiëntie. Het systeem bestaat uit een binnen- en buitenunit, wat bijdraagt aan een stille werking en effectieve koeling. Hier zijn de belangrijkste voordelen van een split airco op een rij gezet.

 • Installatie: Op korte termijn door een professional te installeren, wat zorgt voor veilig gebruik.
 • Koeling: Ruimte kan snel gekoeld worden, ideaal voor warme zomerdagen.
 • Efficiëntie: Alleen specifieke ruimtes, zoals een kantoor, hoeven gekoeld te worden, wat energie bespaart.
 • Comfort: Maakt thuiswerken aangenamer door een koelere werkomgeving.
 • Slaapkwaliteit: Verbeterde slaap tijdens klamme zomernachten door het koelen van de slaapkamer.
 • Geluidsniveau: De buitenunit houdt het geluidsniveau in de leefruimte laag.
 • Energiezuinig: Modernere modellen zijn zeer energie-efficiënt, wat resulteert in lagere energiekosten.
 • Flexibiliteit: Kan in verschillende ruimtes worden geïnstalleerd, afhankelijk van de behoefte.
 • Design: Vaak strakker en minder opvallend dan traditionele aircosystemen, waardoor ze beter in moderne interieurs passen.

Met deze voordelen biedt een split airco niet alleen comfort, maar draagt het ook bij aan een efficiënter en prettiger binnenklimaat.

Zelf een split airco plaatsen of uitbesteden

Als je een split airco hebt gekozen, kun je overwegen om deze zelf te plaatsen of de installatie uit te besteden aan een professional.

Uitbesteden aan een professional

Het gemak van het uitbesteden is dat je, na betaling, geen verdere zorgen hebt. De professional zorgt ervoor dat alles netjes wordt geïnstalleerd. Dit heeft verschillende voordelen:

 • Veilige installatie: De airco wordt stevig tegen de muur geplaatst zonder beschadigingen.
 • Tijd besparen: Je hoeft zelf geen tijd vrij te maken of moeite te doen om de airco te plaatsen.
 • Garantie op installatie: Professionele installatie geeft zekerheid dat het apparaat correct werkt.

Kortom, door de installatie uit te besteden, hoef je alleen maar te betalen en ben je verzekerd van een goed werkende airco zonder verdere inspanning.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Tips voor het Kiezen van een Split Airco

Bij het kiezen van een split airco komt heel wat kijken. Hier zijn enkele handige tips om je te helpen bij het maken van de juiste keuze:

1. Welk koelvermogen kies je?

Het is essentieel om te weten welke ruimte je wilt koelen met een split airco. Het benodigde koelvermogen hangt af van de grootte van de ruimte:

 • 2.5 kW: Geschikt voor ruimtes tot 70 m³.
 • 3.5 kW: Geschikt voor ruimtes tot 120 m³.
 • 5.0 kW: Geschikt voor ruimtes tot 170 m³.
 • 7.0 kW: Geschikt voor ruimtes tot 240 m³.
KoelvermogenGeschikte Ruimte (m³)Prijs (€)
2.5 kWTot 70 m³€1200 – €1400
3.5 kWTot 120 m³€1400 – €1600
5.0 kWTot 170 m³€1600 – €1800
7.0 kWTot 240 m³€1800 – €2000

Ruimtes

Laten we even kijken welk koelvermogen je best kist voor deze ruimtes:

 • Slaapkamer: Voor een koele slaapkamer is een split airco met een vermogen van 2.5 kW meestal voldoende. Dit kost rond de €1400, inclusief installatie.
 • Thuis Kantoor: Een airco met 3.5 kW is ideaal voor een thuiskantoor en kost ongeveer €1500, inclusief installatie. Dit is geschikt voor een ruimte tot 120 m³.
 • Grote Ruimtes: Voor grotere ruimtes tot 240 m³ heb je een airco met 7.0 kW nodig. De kosten liggen rond de €2000, inclusief installatie.

2. Hoe moet je een Split Airco bedienen?

Overweeg hoe je de airco wilt bedienen:

 • Afstandsbediening: Meestal inbegrepen bij de prijs en geleverd met de split airco.
 • Applicatie: Bediening via een app biedt extra gemak en flexibiliteit, maar kan extra kosten met zich meebrengen (ongeveer €100 – €200 extra). Dit stelt je in staat de airco overal te bedienen via Wi-Fi. Meer en meer is dit wel reeds inbegrepen in de prijs en is daar geen meerkost meer aan verbonden.

3. Professioneel Advies en Installatie

Een professional kan je adviseren over de temperatuur en luchtkwaliteit in een bepaalde ruimte. Het is belangrijk om:

 • Advies op maat te vragen: Te krijgen van een betrouwbare professional.
 • Garantievoorwaarden: Je dient deze zeker te controleren en te vergelijken.
 • Levertijd: Te verifiëren en ervoor te zorgen dat de airco aan al je wensen voldoet.

Door deze aspecten te overwegen, kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het kiezen van de juiste split airco voor jouw behoeften.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat is het verschil tussen een split airco en andere airco installaties?

Bij het kiezen van een airco is het belangrijk om de verschillende types en hun kenmerken te begrijpen. De keuze voor een bepaald type airco hangt af van je specifieke behoeften, budget en de ruimte die je wilt koelen.

Hier is een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen een split airco en andere veelvoorkomende airco types.

Het voornaamste verschil ligt in de structuur en installatie: split airco’s hebben een gescheiden binnen- en buitenunit, terwijl andere types vaak uit één enkele unit bestaan of meerdere binnenunits aan één buitenunit koppelen.

Type AircoBeschrijvingPrijs (€)VoordelenNadelen
Split AircoBestaat uit een binnen- en buitenunit1.600 – 3.250Stille werking, efficiënte koeling van specifieke ruimtesProfessionele installatie vereist, vaste plaatsing
Multi-split AircoEén buitenunit die meerdere binnenunits kan bedienen3.000 – 5.550Flexibiliteit om meerdere ruimtes te koelen, ruimtebesparendHogere kosten, complexe installatie
Monoblock AircoAirco met alle componenten in één unit, geen buitenunit nodig1.300 – 2.150Gemakkelijk te installeren, geen buitenunit vereistMinder efficiënt dan split-systemen, vaak luidruchtiger
Mobiele AircoVerplaatsbare unit die warmte via een slang naar buiten afvoert300 – 650Flexibel en draagbaar, geen installatie nodigMinder krachtig, neemt vloerruimte in beslag, luidruchtiger

Het kiezen van de juiste airco hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van de ruimte, het beschikbare budget en je specifieke comfortbehoeften. Door de kenmerken en kosten van elk type te vergelijken, kun je de beste beslissing nemen voor jouw situatie. Een airco installateur zal jou hier perfect in adviseren.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%

Veelgestelde vragen over een split airco

Hoe lang gaat een split airco mee?

De levensduur van een split airco varieert afhankelijk van het merk, model en onderhoud, maar gemiddeld gaat een split airco tussen de 10 en 15 jaar mee. Regelmatig onderhoud kan de levensduur verlengen en de efficiëntie van het apparaat behouden. Het is belangrijk om jaarlijks een professional te laten controleren en schoonmaken om de optimale werking te garanderen.

Hoeveel geluid maakt een split airco?

Een van de voordelen van een split airco is de stille werking. De binnenunit produceert meestal een geluidsniveau tussen 19 en 30 decibel, wat vergelijkbaar is met zacht geruis of gefluister. De buitenunit kan iets luider zijn, rond de 40-60 decibel, maar dit geluid is meestal niet storend aangezien het buiten de woonruimte wordt geplaatst. Dit maakt split airco’s ideaal voor slaapkamers en werkruimtes waar stilte gewenst is.

Zijn split airco’s milieuvriendelijk?

Moderne split airco’s zijn ontworpen met energie-efficiëntie en milieuvriendelijkheid in gedachten. Ze gebruiken koelmiddelen die minder schadelijk zijn voor het milieu dan oudere systemen. Bovendien hebben veel modellen een hoog energierendement (EER) en seizoensgebonden energierendement (SEER), wat betekent dat ze minder energie verbruiken om dezelfde koeling te leveren. Dit resulteert niet alleen in lagere energiekosten, maar ook in een kleinere ecologische voetafdruk. Bij het kiezen van een airco is het aan te raden om te letten op de energieklasse en het type koelmiddel dat wordt gebruikt.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.