Garage

Wat zijn de Minimum Afmetingen voor een Garage?

Wat zijn de ideale afmetingen voor een garage? Wat zijn de ideale afmetingen voor een garage?

Bij het plannen van de bouw van een garage is het essentieel om de juiste afmetingen te bepalen. Of je nu een plek zoekt voor één auto, twee auto’s, fietsen, of zelfs extra opslagruimte voor apparaten zoals wasmachines, droogkasten en diepvriezers, de afmetingen van je garage spelen een cruciale rol in het efficiënt benutten van de ruimte. In dit artikel bespreken we de minimum afmetingen voor verschillende garage-indelingen om je te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.

Garage voor 1 Auto

Voor een standaard auto, zoals een sedan of hatchback, zijn de minimum afmetingen van een garage ongeveer 3 meter breed en 6 meter lang. Dit biedt voldoende ruimte om gemakkelijk in en uit te stappen en om de deuren volledig te openen zonder de muren te raken. De aanbevolen hoogte van de garage is minimaal 2,4 meter om voldoende ruimte te bieden voor een garagedeur en eventuele opbergruimte boven de auto.

Extra Ruimte voor Fietsen

Als je ook ruimte wilt maken voor fietsen naast je auto, kun je deze aan de zijkant of achterkant van de garage plaatsen. Voor één of twee fietsen heb je extra ruimte nodig van ongeveer 0,5 meter in de breedte of lengte. Een handige oplossing kan zijn om fietsen aan de muur te hangen.

Garage voor 2 Auto’s

Voor een dubbele garage, geschikt voor twee auto’s, zijn de aanbevolen minimum afmetingen 6 meter breed en 6 meter lang. Dit biedt genoeg ruimte voor twee auto’s naast elkaar, met voldoende ruimte om de deuren te openen en comfortabel in en uit te stappen.

Extra Ruimte voor Fietsen en Opslag

Wanneer je naast de auto’s ook fietsen en extra opslagruimte wilt hebben, kun je overwegen om de fietsen en opslagruimte langs de wanden of aan de achterkant van de garage te plaatsen. Dit minimaliseert de extra breedte die nodig is.

Extra Opslagruimte: Wasmachine, Droogkast en Diepvries

Wanneer je van plan bent om naast auto’s ook grotere apparaten zoals een wasmachine, droogkast en diepvries in je garage te plaatsen, is het essentieel om extra ruimte in te calculeren. Hier zijn enkele richtlijnen:

  • Wasmachine en Droogkast: Plaats deze apparaten tegen de achter- of zijwand van de garage. Reken op een ruimte van ongeveer 0,75 meter diep en 1,5 meter breed.
  • Diepvries: Afhankelijk van de grootte van de diepvries, kun je rekenen op 0,6 tot 1 meter breedte. Deze kan ook tegen een muur worden geplaatst.

Voorbeeld Berekening

Stel je hebt een dubbele garage en je wilt ruimte voor twee auto’s, twee fietsen, een wasmachine, een droogkast en een diepvries. De minimale afmetingen zouden dan als volgt zijn:

  • Breedte voor twee auto’s: 6 meter
  • Extra ruimte langs de zij- of achterwand voor fietsen: 0,5 meter in de breedte of 1 meter in de lengte.
  • Extra ruimte langs de achterwand voor wasmachine en droogkast: 0,75 meter diep en 1,5 meter breed
  • Extra ruimte langs de zij- of achterwand voor diepvries: 0,6 meter breed

Totaal: De breedte blijft 6 meter, de lengte kan toenemen tot 7 meter (6 meter voor auto’s + 1 meter voor extra opslag).

Conclusie

Het bepalen van de juiste afmetingen voor je garage hangt sterk af van het aantal auto’s en extra opslagbehoeften. Een garage voor één auto heeft minimaal 3 x 6 meter nodig, terwijl een dubbele garage minimaal 6 x 6 meter vereist. Voeg extra lengte toe als je fietsen of grotere apparaten wilt opbergen. Door zorgvuldig de ruimte te plannen, zorg je ervoor dat je garage functioneel en praktisch is voor al je behoeften.

Met deze richtlijnen ben je goed op weg om een garage te ontwerpen die perfect aansluit bij jouw wensen en eisen. Zorg ervoor dat je altijd de lokale bouwvoorschriften controleert voordat je begint met de bouw, om er zeker van te zijn dat je aan alle wettelijke eisen voldoet.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.