Centrale verwarming

Zo werk je radiatoren op een nette wijze weg in je interieur 

Radiator ombouwen Radiator ombouwen

Vind jij de radiatoren in huis niet goed bij de rest van het interieur passen? Je bent op dit punt niet de enige! Het vervangen van radiatoren is echter een ingrijpende klus, die hoge kosten met zich meebrengt. Kijk eens naar de andere mogelijkheden die je hebt, om de radiatoren op een nette wijze weg te werken. Een goed voorbeeld van zo’n alternatief is het gebruik van een radiatorombouw. Je kunt de radiatorombouw op maat bestellen bij verschillende aanbieders, of deze zelf bouwen. In dit artikel lees je meer over het gebruik van deze vorm van radiatorbekleding. Heb jij er al eens naar gekeken? 

Voordelen van een op maat bestelde radiatorombouw 

Er zijn verschillende partijen waar je een radiatorombouw op maat kunt bestellen. Het bestellen ervan biedt verschillende voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat de ombouw de juiste afmetingen heeft. Zo neemt deze niet onnodig veel ruimte in beslag. Daar komt bij dat een product van deze maatwerk modellen zorgt voor de juiste uitsparingen. Te veel vrije ruimte tussen de ombouw en de leidingen naar de radiatoren geeft het geheel een rommelige uitstraling. Aan de hand van een handige wizard stel je de radiatorombouw voor jouw woning samen. 

Keuze uit verschillende materialen bij radiatorbekleding

Wanneer je het gebruik van een radiatorombouw overweegt, heb je de keuze uit verschillende materialen. Professionele aanbieders kiezen voor verzinkt plaatstaal, daar dit materiaal de warmte relatief goed geleidt. Er gaat op deze manier nauwelijks warmte verloren. Ben je van plan om zelf een radiatorombouw in elkaar te zetten? Kijk dan eens naar een materiaal als MDF of hout. Deze materialen zijn goedkoop in de aanschaf en relatief makkelijk te bewerken. Zelf plaatstaal bewerken is nauwelijks mogelijk zonder professioneel gereedschap. 

Een belangrijk nadeel van hout en MDF is de warmtecoëfficiënt hiervan. Deze materialen nemen relatief veel warmte op, voordat zij de warmte afgeven aan hun omgeving. Je verbruikt hierdoor meer energie dan nodig is bij het verwarmen van je woning. 

Plaatstaal biedt meer belangrijke voordelen 

Er zijn meer redenen die plaatstaal zo’n geschikt materiaal maken voor een radiatorombouw. Denk bijvoorbeeld ook aan de mogelijkheid om de ombouw met magneten aan de radiator te bevestigen. Zou je kiezen voor hout of MDF, dan moet er al snel geboord worden om de constructie stevig te maken. Daarbij is plaatstaal van nature een zeer sterk materiaal. Je hebt jaren plezier van een dergelijke oplossing in je interieur.