Zwembad

15 tips om je zwembad kindvriendelijk te maken

Tips voor een kindvriendelijk zwembad Tips voor een kindvriendelijk zwembad

Een zwembad is het ultieme symbool van zorgeloze zomers vol plezier. Het is echter cruciaal om voorzorgsmaatregelen te nemen en gezinsleden te onderwijzen over de veiligheidsregels wanneer je een zwembad in de achtertuin hebt. Volg deze checklist voor zwembadveiligheid, zodat het spetteren zonder zorgen verloopt.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

1. Installeer een Zwembadhek

Zelfs als je tuin omheind is, is het belangrijk om een klimbestendig hek rondom je zwembad te laten plaatsen. (Als een deel van je huis als een gedeelte van het hek fungeert, zorg er dan voor dat er geen deuren of ramen zijn.)

Afhankelijk van de lokale bouwvoorschriften moet je hek minstens 1,5 meter hoog zijn, met spijlen of panelen die niet meer dan 10 cm uit elkaar staan. Het hek moet ook een zelfsluitende en zelfvergrendelende poort hebben met een kindveilige sluiting. Verwijder ook meubels in de buurt die kinderen zouden kunnen gebruiken om over het hek te klimmen.

2. Leer Je Kinderen Zwemmen

Kinderen vanaf zes maanden kunnen al beginnen met zwemlessen. Streef ernaar dat ze het volgende kunnen in het water:

 • In water springen dat boven hun hoofd komt en weer naar de oppervlakte komen
 • Een minuut drijven of watertrappelen
 • Een volledige draai maken
 • 25 meter zwemmen
 • Een zwembad zonder ladder verlaten

3. Leer Reanimatie (CPR)

Jij en andere verantwoordelijke volwassenen en tieners zouden kennis moeten hebben van waterveiligheid, eerste hulp en reanimatie. Zoek naar lessen bij je lokale ziekenhuis of Rode Kruis afdeling.

4. Stel Zwembadregels in en Deel Ze

Vertel je kinderen (en hun vrienden) je regels. Hang ze samen met CPR-instructies en noodnummers ergens zichtbaar op.

Hier is een checklist voor zwembadveiligheid in je huis:

 • Kinderen moeten altijd begeleid worden door een volwassene die kan zwemmen.
 • Niemand mag rennen, duwen of ruig spelen in of nabij het zwembad.
 • Niemand mag alleen zwemmen. Onervaren zwemmers moeten reddingsvesten dragen.
 • Zwem niet als je ziek of gewond bent.
 • Duiken mag alleen in het daarvoor bestemde gebied van het zwembad.
 • Verlaat het zwembad tijdens een onweersbui omdat water bliksem aantrekt.
 • Zwem niet ’s nachts tenzij het zwembad goed verlicht is.
 • Gebruik geen glas of elektrische apparaten in de buurt van het zwembad.

5. Installeer Veiligheidsafdekkingen voor Afvoeren

Vraag je lokale zwembadinstallatiebedrijf om anti-verstrikkings veiligheidsafdekkingen voor afvoeren in je zwembad en bubbelbad te plaatsen. Deze nieuwere afdekkingen zijn gebogen om te voorkomen dat mensen vast komen te zitten en mogelijk verdrinken.

6. Koop een Zwembadalarm

Zwembadalarmen zijn veiligheidsvoorzieningen die je waarschuwen als er iemand (of iets) in het zwembad is. Vraag je lokale alarmbedrijf welk systeem het beste bij jouw huis past. Kies uit verschillende soorten:

 • Peuters kunnen polsalarmen dragen die afgaan wanneer ze in de buurt van het zwembad komen of nat worden.
 • Sommige alarmen gaan af als er een persoon (of een ander zwaar object) het zwembad betreedt.
 • Andere alarmen gaan af als deuren of poorten naar het zwembad openen.

7. Gebruik een Zwembadhoes

Wanneer je zwembad niet in gebruik is, dek het dan af met een stevige hoes die het hele oppervlak bedekt. Zorg ervoor dat je water dat zich op de hoes verzamelt wegpompt of afvoert, want jonge kinderen kunnen verdrinken in slechts 5 cm water. Verwijder de hoes volledig wanneer het zwembad wordt gebruikt om te voorkomen dat zwemmers vast komen te zitten.

8. Scheid het Diepe Deel Af

Gebruik een touw met drijvers om het diepere gedeelte te scheiden. Vertel niet-zwemmers en beginnende zwemmers om dit deel van het zwembad te vermijden.

9. Koop Veiligheidsapparatuur

Houd een EHBO-kit en reddingsmateriaal, zoals een reddingsboei met touw, reddingshaak, reddingsvesten en kickboards, direct bij het zwembad. Koop door de kustwacht goedgekeurde persoonlijke drijfmiddelen (PFD’s) of reddingsvesten voor niet-zwemmers en beginnende zwemmers.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

10. Houd Het Zwembadwater Schoon en Gebalanceerd

Zorg ervoor dat jij of je lokale zwembadservice het water in je zwembad schoon, gebalanceerd en vrij van vuil houdt. Verwijder automatische zwembadreinigers wanneer je zwemt om te voorkomen dat zwemmers verstrikt raken in de slangen.

11. Neem Voorzorgsmaatregelen Wanneer Niet In Gebruik

Verwijder bij een bovengronds zwembad ladders of trappen wanneer het niet in gebruik is. Vergeet niet om kinderbaden leeg te maken, zwembadaccessoires te verwijderen en deze ondersteboven te keren nadat je kinderen een duik hebben genomen.

12. Beperk Toegang tot Chemicaliën en Apparatuur

Als je je eigen zwembad onderhoudt, sluit dan chemicaliën op als een kindveiligheidsmaatregel. Zorg ervoor dat de verwarming, filter en andere apparatuur achter een hek of muur van minstens 1,5 meter hoog staan.

13. Installeer Geaarde Stopcontacten (GFCI)

Laat je lokale elektricien de stopcontacten rond je zwembad vervangen door aardlekschakelaars (GFCI). Test alle nabije stopcontacten en circuits regelmatig.

14. Verwijder Struikelgevaar

Breng een anti-sliplaag aan op je zwembadterras. Houd het daarna vrij van items waar kinderen (of volwassenen) over kunnen struikelen, zoals speelgoed en zwembadslangen.

15. Voeg Schaduw Toe

Om zonnebrand te verminderen, is de laatste taak op je checklist voor zwembadveiligheid het installeren van zonneschermen en investeren in parasols. Zorg ervoor dat kinderen zonnebrandcrème dragen en moedig ze aan om pauzes te nemen voor water en snacks.

Met deze uitgebreide checklist kun je een veilige en plezierige zomer aan het zwembad garanderen voor je hele gezin.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.