Zwembad

Wat zijn de ideale afmetingen voor een zwembad?

Wat zijn de ideale afmetingen van een zwembad? Wat zijn de ideale afmetingen van een zwembad?

Wil je een zwembad aanleggen in de tuin? Een heerlijk vooruitzicht: want met een zwembad geniet je optimaal van het heerlijke water en optimale ontspanning. Voordat je een zwembad gaat laten plaatsen is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Een van de belangrijkste onderdelen is de afmeting van het zwembad. Welke afmetingen zwembad zijn er, waar moet je op letten en hoe zorg je ervoor dat je precies het zwembad krijgt waar jij van droomt? 

Hier lees je alles over afmetingen zwembad en kun je aan de hand van deze informatie een goede keuze maken. Ook ben je hier op de juiste plek voor het aanvragen van offertes bij verschillende partijen. De beste zwembadbouwers helpen je graag met gratis advies en prijzen op maat voor het bepalen van de afmetingen voor jouw zwembad.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Zo bepaal je de juiste afmetingen zwembad

Voordat je besluit een zwembad te laten plaatsen, is het belangrijk om goed na te denken over de afmetingen van het zwembad. Maar hoe bepaal je de omvang van jouw zwembad? Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden in het maken van een keuze. Hier vind je de belangrijkste punten op een rij:

Beschikbare ruimte

De afmetingen van het zwembad zijn in de eerste plaats natuurlijk afhankelijk van de ruimte die beschikbaar is. Je hebt relatief veel mogelijkheden met de aanleg van een zwembad, ook als je een betrekkelijk kleine tuin hebt. Het plaatsen van een klein inbouw of opbouw zwembad is goed mogelijk. Kijk eerst goed naar de ruimte die beschikbaar is in de tuin. Bespreek jouw mogelijkheden met een ervaren zwembadbouwer die jou kan adviseren over de opties. 

Doel van het zwembad

Waar wil je het zwembad voor gaan gebruiken? Dit speelt een belangrijke rol in het bepalen van de afmetingen. Je hebt meer ruimte nodig wanneer je graag baantjes wilt trekken dan wanneer je het zwembad laat plaatsen voor je kinderen. Hier vind je de aanbevelingen voor afmetingen van het zwembad voor diverse doeleinden:

 • Kinderen: wanneer het zwembad voornamelijk wordt geplaatst zodat kinderen hierin kunnen zwemmen en spelen, is het belangrijk om de juiste afmetingen zwembad te kiezen. Kies voor een minimale afmeting van 4 bij 8 meter. Kinderen kunnen op deze manier veilig springen en duiken. 
 • Baantjes trekken: wanneer het zwembad gebruikt gaat worden voor het trekken van baantjes, kun je beter voor een groter zwembad kiezen. Je hebt een zwembad van 40 m2 nodig (4 x 10 meter) om comfortabel te kunnen zwemmen. Je kunt ook voor een zwemkanaal van 3 x 12 meter kiezen voor het trekken van baantjes. Wanneer je de ruimte niet hebt is een jetstream zwembad ook een goede optie.
 • Relaxen: heb je al een sauna en wil je na het gebruik hiervan even afkoelen en ontspannen? Dan is het niet nodig om een zeer groot zwembad te plaatsen. Een zwembad met een oppervlakte van 6 tot 8 m2 is hierbij al voldoende.

Budget

Natuurlijk speelt je budget ook een grote rol in het bepalen van de afmetingen voor een zwembad. Hoe groter het zwembad, hoe hoger de prijs: het is dan ook belangrijk om hier rekening mee te houden. Een inbouw zwembad is al vanaf €30.000 verkrijgbaar, maar de kosten kunnen ook oplopen tot €100.000. Het is aan jou om te bepalen hoeveel je wilt uitgeven aan het plaatsen van een zwembad. Je kunt daarnaast ook voor een opbouw zwembad kiezen: hierbij liggen de prijzen vaak lager. De prijzen voor een zwembad verschillen ook per zwembadbouwer: vraag hier offertes aan bij meerdere bedrijven en vergelijk je opties om zo tot de beste keuze te komen.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor een zwembad.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

Opties per type zwembad

De afmetingen van je zwembad zijn in zekere mate afhankelijk van het type zwembad dat jij wilt laten plaatsen. Je kunt hierbij kiezen voor een opbouw zwembad, een monoblok zwembad en een bouwkundig zwembad. Hier vind je meer informatie over de afmetingen van deze verschillende type zwembaden:

 • Opbouw zwembad: een opbouw zwembad is meestal gemaakt van hout of kunststof. Ze staan op de grond en worden niet ingegraven. Je hebt hierbij de keuze uit verschillende standaard maten. De afmetingen kunnen per fabrikant verschillen en dus is het goed om je mogelijkheden te verkennen.
 • Monoblok zwembad: een monoblok zwembad is gemaakt van kunststof. Dit type zwembad is verkrijgbaar in standaard maten, waardoor je niet helemaal de ultieme keuzevrijheid hebt als het aankomt op het bepalen van de afmetingen. 
 • Bouwkundig zwembad: een bouwkundig zwembad is meestal gemaakt van beton en kan volledig op maat worden gemaakt. Je hebt hierbij volledige keuzevrijheid en je bepaalt dus zelf hoe groot het zwembad wordt. Dit type zwembad is vaak wel duurder dan een monoblok of opbouw zwembad. 

Vormen voor het zwembad

Ook wanneer je een specifieke vorm in gedachten hebt is het belangrijk om rekening te houden met de afmetingen. Zwembaden zijn beschikbaar in verschillende vormen met verschillende afmetingen. Natuurlijk kun je kiezen voor een vierkant of rechthoekig zwembad, deze zijn vaak verkrijgbaar in verschillende afmetingen bij verschillende fabrikanten. Daarnaast zijn er ook nog wat minder standaard vormen, waaronder:

 • Ovaal/rond: dit type zwembad heeft ronde vormen en kan in verschillende afmetingen geplaatst worden. Je kunt een zwembad met ovale of ronde vorm inbouwen, maar ook als opbouw zwembad plaatsen;
 • Kidney-vorm: deze zwembaden hebben de vorm van een nier en lijkt het meest op een rechthoekig zwembad waarbij de zijden een wat meer ronde vorm hebben;
 • Lagune-vorm: een zwembad met een lagune vorm is zeer veelzijdig en heeft geen echte hoeken, er is alleen sprake van ronde vormen. Deze unieke vorm neemt wat meer ruimte in beslag, maar is wel ideaal voor het creëren van een bijzondere uitstraling in de tuin;
 • L-vorm: een zwembad met een L-vorm is vooral aan te raden wanneer je veel ruimte hebt, aangezien deze vorm redelijk veel ruimte in beslag neemt. Je kunt hierbij wel veel kanten op met de uitvoering.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Afmetingen zwembad

Hoe groter het zwembad, hoe meer onderhoud je moet uitvoeren en hoe hoger de energiekosten zijn. De afmetingen van een zwembad hebben wel degelijk invloed op de kosten voor energie en onderhoud. Er zijn een aantal zaken waar je dan ook op moet letten voordat je een zwembad gaat laten plaatsen.

1.   Onderhoud van het water

De waterkwaliteit van het zwembad moet op peil blijven en daarom is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Denk hierbij aan het toevoegen van chloor en andere chemicaliën om de juiste pH-waarde en waterhardheid te behouden. Op deze manier blijft het water schoon en gezond om in te zwemmen. Ook moet je een goede filterpomp aanschaffen die zorgt voor de circulatie van het water. De capaciteit van de filterpomp hangt af van de hoeveelheid water in het zwembad. Hoe groter het zwembad, hoe groter en hoe duurder de filterpomp.

2.   Verwarming

Je wilt naar alle waarschijnlijkheid niet in ijskoud water zwemmen. Dit betekent dat je het water moet verwarmen. Het verwarmen van het water kan op verschillende manieren. Je kunt kiezen voor een warmtepomp, een warmtewisselaar of zonnecollectoren. Het is daarnaast ook mogelijk om een elektrisch verwarmingselement aan te schaffen. Deze verschillende opties hebben een verschillend prijskaartje en het is aan jou om te bepalen wat de beste keuze is. Je kunt het ook bespreken met de zwembadbouwer; je krijgt hierbij altijd professioneel advies. 

Vergeet de diepte niet

Bij het bepalen van de ideale afmetingen van je zwembad is het niet alleen belangrijk om naar de lengte en de breedte te kijken, maar ook naar de diepte. Een te diep zwembad is minder aan te raden wanneer je kinderen hebt die veel in het zwembad zullen gaan spelen. Daarnaast geldt: hoe dieper het zwembad, hoe meer het kost om het water op te warmen. Houd een diepte aan van 1,5 meter. Dit maakt het water veilig om in de springen en te duiken: daarnaast bespaar je hiermee ook op energie.

Ontdek al je mogelijkheden voor een zwembad 

Wil je graag een zwembad plaatsen? Er zijn heel veel mogelijkheden en dit betekent dat er altijd een manier is waarop je het zwembad van jouw dromen in de tuin kunt laten aanleggen. Er zijn zwembad met een standaard maat, maar je kunt er ook voor kiezen om een zwembad op maat te laten aanleggen. Zodra je de afmetingen van het zwembad bepaalt hebt op basis van de ruimte die je beschikbaar hebt, het doel van het zwembad en jouw budget, kan de echte voorpret beginnen. Er zijn diverse afwerkingen mogelijk om een prachtig zwembad te plaatsen die helemaal aan jouw wensen voldoet. Ronde zwembaden, rechthoekige of kleine jetstream zwembaden: er zijn heel veel mogelijkheden. Neem contact op met een zwembadbouwer bij jou in de buurt voor het bespreken van al jouw opties.

De kosten

De kosten voor een zwembad hangen grotendeels af van de afmetingen: hoe groter het zwembad, hoe hoger het prijskaartje. De meeste zwembaden met een standaard afmeting hebben een vaste prijs, maar deze verschilt vaak per fabrikant. Voor een zwembad op maat loopt de zwembad prijs ook uiteen. 

Voor een prijs op maat kun je het beste contact opnemen met meerdere zwembadbouwers die bij jou in de omgeving actief zijn. Vul via deze pagina het offerteformulier in en ontvang prijsvoorstellen van meerdere bedrijven. Zo kun je jouw opties vergelijken, je mogelijkheden bepalen en een keuze maken. Je weet op deze manier zeker dat je de beste keuze maakt en niet onnodig teveel betaalt. Een goede zwembadbouwer vinden is makkelijker dan ooit: vraag hier vrijblijvend en gratis advies en prijzen op maat aan bij erkende vakmannen!

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.