Heeft u er wel eens over nagedacht hoe zwembaden op temperatuur gehouden worden? Zelfs in de kleinste zwembaden of whirlpools zit enorm veel kubieke water. Om al dat water op een fijne temperatuur te houden is enorm veel energie nodig. Als u een zwembad in de tuin heeft, is de kans zelfs groot dat uw elektrische systemen het niet aankunnen om uw zwembad op te warmen en op temperatuur te houden. Een warmtepomp is de perfecte oplossing voor het opwarmen van uw zwembad. Niet alleen is een warmtepomp zeer zuinig in gebruik, in combinatie met zonne energie zal u een volledig duurzaam opgewarmd zwembad hebben. Dat klinkt goed, toch?
Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp is een vrij ingewikkeld apparaat dat simpel gezegd de aanwezige warmte gebruikt om warmte te genereren. Omdat het apparaat energie haalt uit omgevingswarmte (uit de bodem, lucht of water) gebruikt het dus eigenlijk een al bestaande bron als energie voor het genereren van warmte. Dit scheelt dan in het energieverbruik en op die wijze is een warmtepomp veel duurzamer dan andere apparaten. Het is dan ook de ideale manier om het water in uw zwembad op te warmen en warm te houden.
Als u een overdekt zwembad heeft is er zelfs een circulatie van energie en hergebruik van energie gaande. Het warme zwembadwater warmt de lucht in de omgeving. De warmtepomp gebruikt deze warmte om het zwembadwater warm te houden en geeft zo de afgestane warmte weer terug aan het water.
Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.
Waarom is een warmtepomp het beste voor een zwembad?
Er zijn meerdere andere opties die u kan kiezen om uw zwembad te verwarmen. Als u deze opties vergelijkt, wordt het al snel duidelijk dat de warmtepomp de beste optie is voor het opwarmen en warm houden van uw zwembad. Een alternatieve optie is het zwembad opwarmen met elektriciteit
Ten eerste zal hierdoor uw energierekening door het dak gaan en ten tweede kan het elektrische circuit van uw huis het waarschijnlijk niet aan om tienduizenden liters water te verwarmen. Een tweede alternatief is verwarming met aardgas of stookolie.
Daar waar een warmtepomp met een beetje energie veel warmte kan genereren, is het bij stookolie en aardgas het geval dat er meer energie in gaat dan dat er aan warmte uit komt. Het rendement is dan ook te hoog om deze twee opties te overwegen voor het zwembad.
Zonnepanelen
Heeft u al zonnepanelen? In Nederland en België gebruiken steeds meer huishoudens de energie van zonnepanelen om hun huis te verwarmen. Het kan ook zijn dat u al zonnepanelen gebruikt om uw zwembad te verwarmen. Het nadeel is alleen dat in Nederland en België niet genoeg zon schijnt om volledig te kunnen rekenen op zonne-energie. Als u daarbij een warmtepomp aanschaft, heeft u een goede balans tussen het gebruik van zonne-energie en de warmtepomp op dagen dat er niet genoeg zon is. Een warmtepomp kan namelijk al bij zeer lage temperaturen genoeg warmte uit de omgeving halen om energie en warmte te genereren. Met de combinatie van zonnepanelen en warmtepomp bent u zeer duurzaam bezig en zal u uw zwembad heerlijk warm kunnen houden.
Weetje: Je zwembad verwarmen met zonnepanelen alleen is dus geen goed idee.
Voordelen warmtepomp voor zwembad
Een groot voordeel van een warmtepomp is dat u een hoog rendement heeft en dat u het energieverbruik voor uw zwembad drastisch kunt verlagen. Als u goede afdekking heeft voor uw zwembad (zodat er niet onnodig warmte ontsnapt als u het zwembad niet gebruikt) kan dat ervoor zorgen dat u minstens 500 tot 700 euro kan besparen op uw energierekening. Als u daarbij de temperatuur lager zet op de dagen dat u het zwembad niet gebruikt, zal dit alleen nog maar oplopen. Daarbij zijn andere voordelen dat u bijvoorbeeld subsidie kan aanvragen, dat een warmtepomp voor wel 15 tot 20 jaar meegaat en dat het duurzaam is voor het milieu.
Nadelen warmtepomp voor zwembad
Er zijn helaas ook een aantal punten die als nadelig ervaren kunnen worden. Een warmtepomp verhit water op een langzame en geleidelijke manier. Als het water erg koud is kan het een week duren voordat het water een fijne temperatuur is. Het is altijd makkelijker voor een warmtepomp om het water constant te houden dan om tienduizenden liters water op te warmen. Een ander nadeel is dat een warmtepomp afhankelijk is van de omgevingstemperatuur. Al bij lage temperaturen kan een warmtepomp warmte uit de omgeving halen, maar zelfs dit heeft zijn grenzen. Bij kouder dan 5 graden wordt het toch wel moeilijk om uw zwembad op te warmen. Het continu houden van de watertemperatuur bij 5 graden lukt dan weer wel.
All seasons warmtepomp
Er bestaan ‘all seasons’ warmtepompen die tijdens elk seizoen warmte uit de omgeving kunnen omzetten in energie en warmte. Deze pompen zijn een stuk duurder maar wel handig als u uw zwembad in de winter ook graag gebruikt. Veel mensen met een jacuzzi kiezen bijvoorbeeld voor een all season warmtepomp.
Het is echter wel zo dat zelfs een all season warmtepomp geen wonderen kan verrichten als het buiten het nulpunt naderd. Ook dan zal het wat dagen duren voordat het water is opgewarmd en u kan genieten van uw jacuzzi.
Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.
Welke warmtepomp kiezen voor uw zwembad?
De beste warmtepomp voor uw zwembad hangt af van een aantal factoren. Hoe groot is uw zwembad en hoeveel liters water moeten er opgewarmt worden? Is uw zwembad overdekt of staat het buiten? Is het belangrijk dat het water snel wordt opgewarmd of maakt het niet uit als het een week duurt?
Deze vragen zijn belangrijk omdat u erachter moet komen hoeveel vermogen uw warmtepomp moet hebben. Het gaat erom of de hoeveelheid warmte dat de warmtepomp kan genereren genoeg is voor uw zwembad. Er zijn verschillende warmtepomp experts die u kunnen helpen bij het uitzoeken van de beste warmtepomp.
Waterpomp experts voor het zwembad
Er zijn verschillende bedrijven die wat betreft warmtepompen voor zwembaden goed staan aangeschreven. Als u op zoek bent naar de beste warmtepomp is het een goed idee om bij één van deze experts aan te kloppen. Hieronder een lijstje:
- Zwembadgigant
- Rhodos Wellness
- Interline
- Azalp
- BUVA
Vraag hieronder een offerte aan en vergelijk prijzen van de beste vakmannen.