Vochtbestrijding

Hoe een Vochtige buitenmuur behandelen?

Vochtige buitenmuur behandelen Vochtige buitenmuur behandelen

Vochtproblemen bestrijden is voor veel huiseigenaren een absolute prioriteit. Naast de vaak voorkomende vochtproblemen aan de binnenzijde van de woning zijn vochtige buitenmuren ook een veelgehoorde klacht. Als het probleem van een vochtige buitenmuur niet tijdig wordt opgelost zullen er op termijn klachten bijkomen die het bestrijden van de oorzaak moeilijker maken. Tijdig ingrijpen is dus gewenst om de kwaliteit, en dus de beschermende functie, van de buitenmuur effectief te behouden. 

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Vochtige buitenmuur: Een invloed van ons klimaat?

Voegwerk wat is beschadig, barsten in de muur, onder invloed van ons klimaat hebben de muren van menig woning veel te verduren. De veelvuldige neerslag, bijvoorbeeld regen, hagel en sneeuw, kunnen de kwaliteit van de muur dusdanig aantasten dat vocht de kans krijgt om zich in de muur te nestelen. Het is echter niet alleen de invloed van het weer wat voor problemen kan zorgen, ook een renovatie of het aanbrengen van muurisolatie kan zorgen voor vochtproblemen. Mocht de gevel van je woning zich aan de westkant bevinden dan is de kans groot dat je vroeg of laat te maken krijgt met een muur die problemen heeft om de afvoer van vocht goed te reguleren. Zijn de stenen eenmaal beschadigd geraakt dan is de kans aanwezig dat de muur verzadigd kan raken doordat de stenen poreus zijn geworden, dit is voornamelijk het geval bij oudere huizen.

Bestrijding van vochtproblemen aan je buitenmuur

Het spreekt voor zich dat een vochtprobleem met de buitenmuur verholpen moet worden. Wordt er geen actie ondernomen dan zal het probleem zich uitbreiden waarbij het verhelpen van het vochtprobleem alleen maar moeilijk en dus kostbaar zal zijn. Door het tijdig signaleren van het probleem kan er snel een plan van aanpak worden gemaakt. De mogelijkheden om de muur te herstellen en de kwaliteit te behouden zijn afhankelijk van de feitelijke oorzaak.

De gevel opnieuw voegen

Als de voegen in de buitenmuur ernstig zijn beschadigd, vormen ze een risico. Zo kunnen voegen die barsten vertonen, die los zitten of waarvan sommige delen zijn verwijderd, het vocht makkelijk een ingang bieden. In zo’n geval zijn de voegen de oorzaak van het probleem. De voegen zullen dan uitgeslepen moeten worden zodat ze opnieuw kunnen worden gevuld. Het voordeel is dan dat het vocht geen nieuwe kans krijgt om de muur te bereiken. Bijkomende voordelen zijn dat de muur er beter uitziet en je bovendien de kans hebt om de bakstenen mooi te reinigen.

Impregneren van de buitenmuur

Signaleer je vochtplekken op de stenen van de buitenmuur? Grote kans dat de stenen het vocht aan het absorberen zijn. Dit is relatief eenvoudig te behandelen door de buitenmuur te voorzien van een impregnatiemiddel. Via een vernevelaar wordt dit op de muur aangebracht wat het volledig waterafstotend maakt. Voor het beste resultaat is het wenselijk om dit door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen. Het voordeel van het impregneren is dat de buitenmuur jarenlang beschermd is tegen de invloed van vocht, de kostprijs ligt op ongeveer € 8,- tot € 12,- per vierkante meter.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Crepi met isolatie

Vochtwerende crepi is de ideale manier of de buitenmuur niet alleen te voorzien van een isolerende laag, het zorgt er ook voor dat de muur een geheel ander uiterlijk krijgt. Door de buitenmuur eerst te (laten) isoleren werk je tevens aan een besparing op de stookkosten waardoor de voorschot nota van het energiebedrijf naar beneden kan.

Crepi met isolatie
Crepi met isolatie

Gevelbekleding aanbrengen om vochtige buitenmuur te vermijden

Wil je de vochtbestrijding combineren met het (laten) renoveren van de buitenmuur (gevelrenovatie) dan is het aan laten brengen van gevelbekleding een goede optie. Afhankelijk van een aantal factoren waaronder het beschikbare budget en de persoonlijke voorkeur, kan het aankleden van de gevel met platen van kunststof of hout een goede manier zijn om het risico op een herhaling van de vochtproblematiek te elimineren. De totale oppervlakte van de muur en de materiaalkeuze bepaalt uiteindelijk de prijs. Reken echter wel op prijzen van € 50,- tot € 200,- per vierkante meter.

Afhankelijk van je persoonlijke smaak en stijl van de woning kan je er ook voor kiezen de woning te bekleden met hout of kunststof platen. De prijs hiervan varieert sterk naargelang het gekozen product. Dit kan gaan van 50 euro per vierkante meter tot 200 euro of zelfs meer.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.