Vochtbestrijding

Salpeter van vochtige muren verwijderen: Gebruik mijn handig stappenplan

Hoe kun je salpeter verwijderen / behandelen? En is dit een permanente oplossing?

Salpeter verwijderen Hoe het best salpeter verwijderen?

Heb je niet alleen last van vochtige muren maar verschijnt daar ook nog eens een witte aanslag op? Dan is de kans zeer groot dat je last hebt van salpeter. Om jezelf en je gezin te beschermen is het van belang om Salpeter van vochtige muren te verwijderen. Liefst zo snel mogelijk.

Salpeter ontstaat wanneer chemische middelen uit het grondwater in contact komen met het vocht in je muur. Het inademen van deze stoffen kan zeer schadelijk zijn en ademhalingsproblemen veroorzaken. Tevens beschadigt salpeter de constructie van je woning, met alle gevolgen van dien.

Bespaar 35% door prijzen van vakmannen in je eigen buurt met elkaar te vergelijken. Vraag hier een gratis offerte aan.

Het ontstaan van salpeter op je muur

Een aanslag van salpeter op je muur is niet alleen heel vies, maar zorgt er ook voor dat het vochtprobleem in je woning niet kan opgelost worden.

Salpeter is een zout en een belangrijke eigenschap daarvan is dat het vocht aantrekt. Vocht, dat zich als waterdamp in de lucht bevindt, wordt dus door de salpeter aangetrokken waardoor de muur nog vochtiger wordt. Dit wil je natuurlijk niet. Daarom is het belangrijk dat je salpeter direct verwijdert.

Maar hoe herken je salpeter?

Maar waar herken je het nu aan? Salpeter is een muuraanslag die vaak veroorzaakt wordt door opstijgend vocht van grondwater. Het wordt gevormd doordat de chemische elementen in het grondwater, zoals ammoniak en nitraatbacteriën de strijd aangaan met het kaliumcarbonaat in het metselwerk.

Onder invloed van zuurstof vormt zich dan kaliumnitraat dat zich afzet op de muur als een witte, harige uitslag, dit noemen we dan salpeter. Je vindt salpeter eigenlijk altijd in slecht geventileerde ruimtes met als gevolg vochtige binnenmuren. Tijd dus om daar wat aan te doen. Vochtdetectie is hier uiteraard niet nodig, het vochtprobleem is met het blote oog reeds zichtbaar.

Salpeter herkennen
Hoe kun je salpeter herkennen?

Hoe Salpeter verwijderen?

Heb je besloten hebt om zelf de salpeter van je muur te verwijderen? Wij geven je graag mee welke vochtbestrijding methode het beste werkt. Uiteraard staan er enkele richtlijnen op de verpakking van het verwijderende middel dat je gekocht hebt, maar hierbij nog een extra ‘stappenplan’.

Stappenplan: Salpeter verwijderen

  1. Zorg er allereerst voor dat alles van de muur verwijderd is. Geen behang, stuc of pleisterwerk mag er nog opzitten.
  2. Kijk dan in hoeverre het mogelijk is om de salpeter te verwijderen met een mesje en borstel. Veel grove stukken zijn namelijk vrij gemakkelijk te verwijderen.
  3. Wanneer je dit gedaan hebt kun je de aanwijzingen volgen van het door jou gekochte middel. Vaak zijn deze middelen sterk geconcentreerd en moeten ze verdund worden met water, smeer dus niet direct de inhoud van het potje op de muur.

Na deze behandeling is het afwachten. Je muur moet ongeveer een maand drogen. De droogtijd is afhankelijk van het middel dat je gebruikt hebt.

Maar los wel eerst de oorzaak op

Zorg wel dat je de oorzaak van het salpeter aangepakt hebt. Anders zal het vochtprobleem vroeg of laat terug naar boven komen.

Wanneer je de eerste signalen van salpeter hebt gedetecteerd is het verstandig om een professional in te schakelen. Zelf doen is mogelijk, maar eerlijk gezegd zou ik het risico niet lopen. Salpeter is echt schadelijk en daarom laat je dit beter doen door een erkend vakman.

Deze kan nakijken hoe dit wordt veroorzaakt en kan het probleem aanpakken.

Hoe in contact komen met een erkend vakman?

Ik help je graag. Ik breng je graag in contact met een expert in je eigen buurt.

Bespaar snel tot 35% door prijzen van specialisten in je eigen buurt met elkaar te vergelijken. Vraag hier een gratis offerte aan.

Zelf salpeter van vochtige muren verwijderen

Wil je dit toch zelf doen? Dat kan, maar zorg dan dat je de oorzaak ervan vindt en oplost. Het gewoon terug mooi maken van je muren is dan niet voldoende.

In de lokale doe-het zelfzaak zijn verschillende middelen te koop die er voor kunnen zorgen dat de salpeter niet langer aan je muur hecht. Laat het middel goed indringen. Want zo zit de kans er in dat het niet langer terugkomt. Maar zorg dat je met 100% zekerheid weet wat het salpeter op je muren veroorzaakt.

Wij raden je aan je goed te laten informeren over welk product het beste geschikt is voor jouw salpeter probleem.

Niet vergeten: Draag altijd handschoenen wanneer je het middel op de muur borstelt, spatten kunnen namelijk plekken op je huid veroorzaken. Ook een veiligheidsbril is zeker aan te raden. Opspattend zuur kan namelijk zomaar blindheid veroorzaken. Kijk als laatste bij het reinigen van de muur goed of er ook nog andere schimmels zijn, verwijder deze dan direct.

Vertrouw je jezelf niet met het behandelen van de salpeter op de vochtige muur in jouw woning? Vraag dan via deze website een gratis offerte aan bij vakmannen in je eigen buurt.

Hoe kom je in contact met een vakman?

Vraag hier gratis een offerte aan voor uw project Daar help ik je graag mee. Door je gegevens op onze website in te vullen kan ik je in contact brengen met maximaal 4 vakmannen in je eigen regio.

Deze kunnen jou een richtprijs bezorgen of eens gratis langskomen om het probleem nader te bekijken.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.