Vochtbestrijding

Vochtbestrijding: Oplossingen voor Vochtproblemen – Methodes & Prijzen

Voor het oplossen van vochtproblemen zijn er meerdere methodes. Welke methode pas jij best toe?

Vochtbestrijding: Hoe vochtproblemen oplossen? Vochtbestrijding: Hoe vochtproblemen oplossen?

Vochtproblemen komen erg vaak voor. In je straat zijn er ongetwijfeld mensen die te maken hebben met vochtproblemen. Of het nu in je kelder is, in de woonkamer of zolder of in de slaapkamer… Vocht kruipt snel in je huis en vochtbestrijding is dan absoluut noodzakelijk.

Zonder vochtbestrijding zal het probleem enkel erger worden. Tijdig ingrijpen is dus belangrijk. Een vakman kan gratis een diagnose maken en je vertellen wat de oorzaak en de beste oplossing is.

Hoe ontstaan vochtproblemen?

Vocht kan ontstaan door diverse redenen. Enkele ruimtes die niet goed geventileerd zijn, een lekkage, condensatievocht in de badkamer of slaapkamer of het wel bekende opstijgend vocht in de living of de kelder.

In dit artikel vertellen wij je alles over de verschillende vochtproblemen en welke vochtbestrijding techniek het beste is. Voor je kunt starten met vochtbestrijding moet je uiteraard weten wat het vochtprobleem exact is.

Ik raad je daarom aan altijd aan een specialist in vochtbestrijding gratis te laten langskomen. Deze kan perfect de oorzaak achterhalen. Want soms heb je geen vochtprobleem, maar een ventilatieprobleem. Het is belangrijk dus dat eens vochtspecialist vaststelt wat er gaande is. Langskomen doen ze altijd gratis. Een vochtbestrijding offerte opmaken ook.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Welke vochtproblemen kun je voorhebben?

Er zijn verschillende vormen vochtproblemen die je voor kunt hebben. Elk vochtprobleem heeft uiteraard zijn eigen vochtbestrijding methode om tot een oplossing te komen.

1. Lekkage

Lekken kan je hebben op verschillende plekken in je huis. Een zichtbare lekkage zorgt voor grote waterplassen op plekken waar je er zeker niet op zit te wachten.

Soms zie je een lekkage niet, maar kun je hem wel horen. Door het geluid van de vallende druppels kun je de lekkage opsporen en het probleem oplossen.

Maar helaas zijn er ook voor ons onzichtbare lekkages. Wanneer leidingen in bijvoorbeeld muren lekken, kan het zijn dat je daar in eerste instantie niets van door hebt. Je ziet ze namelijk niet.

Op een gegeven moment kan het wel zijn dat je woning een beetje muf gaat ruiken, eigenlijk moet je dan al ingrijpen en een expert langs laten komen. Hij kan je muren namelijk controleren op mogelijke lekkages.

Het is namelijk te laat als er grote vochtplekken in je muur ontstaan. Daar zit niemand op te wachten. Want dan moet soms de gehele muur eruit of moet de muur onderkant worden.

Ook in kelders komen lekkages snel voor. Geen nood, zelfs de kelder kun je ook terug waterdicht maken.

Wees dus altijd alert op vreemde geurtjes en vochtplekken.

2. Doorslaand vocht

Vochtbestrijding methode bij Doorslaand vocht
Vochtbestrijding methode bij Doorslaand vocht

Doorslaand vocht is een probleem dat best meteen wordt aangepakt door een expert. Dit vochtprobleem ontstaat wanneer de buitenmuren van je woning zijn beschadigd. Hierdoor verliest je woning zijn beschermlaag, waardoor vocht gemakkelijk kan binnendringen.

Je vochtige binnenmuren worden dan eigenlijk een soort spons, hij kan veel vocht opnemen, maar op een gegeven moment is hij vol en dan gaat hij net als een spons lekken. In dat laatste geval ontstaat er dan een schimmel of salpeter op je muren.

Ik begrijp dat je dit liever voorkomt. Het is daarom van groot belang dat je bij de eerste indicatie van een scheur in je gevel deze weer laat dichten.

Wanneer je ervoor zorgt dat je woning aan de buitenkant altijd intact is, maakt doorslaand vocht geen schijn van kans.

Vochtbestrijding voor doorslaand vocht kan dus het beste door de buitenkant van je woning goed in de gaten te houden. Wanneer je je woning herstelt van schade is het wel belangrijk om de scheuren extra te laten impregneren met een speciaal hydrofoberend middel, alleen dan voorkom je dat vocht weer binnendring.

3. Condensatievocht bestrijden

Condensatievocht problemen
Condensatievocht problemen

Beslaan jouw ramen regelmatig en begint er soms zelfs water van de ramen af te druppen? Dan heb je zeker last van condensatievocht. Bruine plekken in de hoeken van de koudste muren in je huis kunnen ook condensatievocht zijn.

Condensatievocht ontstaat wanneer vocht niet goed weg kan. Je ruimte is dan slecht geventileerd waardoor het niet kan worden afgevoerd.

Nu vraag je je natuurlijk af hoe het kan dat je last hebt van condensatievocht in bijvoorbeeld je woonkamer. Condensatievocht ontstaat vaak uit ons eigen vocht, dus bijvoorbeeld zweet en natuurlijk onze adem  Maar ook bijvoorbeeld het koken van water of douchen brengt een hoop vochtdampen met zich mee die ergens naar toe moeten. Zet tijdens het koken dus altijd je afzuiging aan, ook als je de geur niet vervelend vindt, het is vooral belangrijk om vocht te laten verdwijnen.

Ook in nieuwbouwwoningen of gerenoveerde woningen

Condensatievocht komt niet alleen voor in oude huizen. Veelal zijn het net degenen met een nieuwbouw woning die extra goed moet opletten.

Deze zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd waardoor het vocht nergens naartoe kan als je geen afzuiging hebt. In oude huizen vindt het vocht vaak nog wel een spleet of een kier waardoor het de ruimte kan verlaten. Maar juist in je nieuwbouw woning vormt het vocht zich druppels op jouw ruiten. Vandaar een ventilatiesysteem verplicht wordt in nieuwbouwwoningen.

Vochtbestrijding methode voor condensatievocht

Wil je condensatievocht in jouw huis voorkomen? Vochtbestrijding kan hier gelukkig gemakkelijk door bijvoorbeeld een raampje open te zetten bij het douchen. Wel begrijpen we dat dit natuurlijk in de winter niet ideaal is, omdat veel warmte zo verloren gaat.

Je hebt daarom verschillende roosters of afzuigsystemen/ventilatiesystemen die alleen het vocht wegzuigen, maar de warmte in de ruimte laten. Dat bespaart een pak op je energie.

Wil je helemaal van het probleem af, vraag dan een erkend expert om je te komen helpen. Geheel gratis kun je contact met hen opnemen, zij kunnen dan bepalen of ze wat voor je kunnen betekenen en maken daarna een offerte voor je. Helemaal gratis.

4. Opstijgend vocht

Welke vochtbestrijding methode toepassen bij opstijgend vocht?
Welke vochtbestrijding methode toepassen bij opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is voor veel mensen een bekend probleem. Heb je last van schimmels aan de onderkant van je muur op de begane grond? Dan kunnen we vrijwel met zekerheid zeggen dat je last hebt van opstijgend vocht.

Het is natuurlijk fijn dat je nu weet waar je last van hebt, maar het liefste zie je het natuurlijk gewoon opgelost. Het oogt namelijk niet alleen vreselijk lelijk, het is ook nog eens een risico voor zowel je veiligheid als je gezondheid. Niet alleen beschadigt het de constructie van je woning, de kans is ook zeer groot dat je last krijgt van ademhalingsproblemen.

Hoe ontstaat opstijgend vocht?

Vocht dat opstijgt ontstaat doordat er eigenlijk geen goede waterkering onder je woning zit. De fundering van je woning laat te veel vocht door, dit stijgt op en komt zo in je muren terecht.

Hoe herken je dit?

Welke vochtdetectie methode is hier nodig? Wel… Op een bakstenen muur herken je opstijgend vocht aan de witte plekken die je krijgt op de rode stenen. Tevens kun je een eerste blik opvangen van opstijgend vocht door afbrokkelend pleisterwerk of scheuren. Maar ook aan de onderzijde van je muur kan loslatend behang een teken zijn van opstijgend vocht.

Wanneer de muren in je woning dus één van deze signalen afgeven, wordt het tijd om een vakman in te schakelen. Hij kan namelijk het probleem bij de bron aanpakken en zo het vocht verwijderen en voorkomen dat het weer terug komt. In de tussentijd kan jij proberen het probleem te reduceren door je ruimte goed te ventileren.

En hoe los ik dit op?

De erkende vakman kan je vochtprobleem op twee manieren aanpakken. Vochtbestrijding bij opstijgend vocht bestaat uit:

  1. Onderkappen
  2. Injecteren

Ik licht ze graag beiden even toe.

1. Onderkappen
Hoe muren onderkappen?
Muren onderkappen – © Wienerberger

Oplossing 1 is de duurste, maar wel de meest effectieve oplossing. Hij gaat je woning onderkappen. Dit betekent dat hij telkens een deel van de muur verdwijnt om er een nieuwe waterkering onder te kunnen plaatsen.

Het gevolg van vochtbestrijding door te onderkappen is wel dat je je hele muur opnieuw moet afwerken (plakken, schilderen, …). Onderkappen wordt meestal gecombineerd met een renovatie van je woning. Onderkappen is dus een  erg ingrijpende vorm van vochtbestrijding.

2. Injecteren
Muren injecteren
Muren injecteren

Een andere oplossing is om je muur te laten injecteren. De expert boort dan om de zoveel centimeter een gat om daarin een speciaal middel te spuiten.

Dit middel zorgt ervoor dat je muur van binnenuit beschermd wordt tegen vochtproblemen. Het houdt opstijgend vocht dus tegen, zo worden schimmels voorkomen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Vochtbestrijding? Schakel een expert in!

Van welk van de bovenstaande vochtproblemen je ook last hebt, wij raden je bij vochtbestrijding zeker aan om een erkend expert in te schakelen. Zelf kun je veel doen om te voorkomen dat het vocht zich verder verspreidt. Ventilatie is het allerbelangrijkst.

Maar om te voorkomen dat het probleem in de toekomst erger wordt, is het noodzakelijk een erkend specialist in vochtbestrijding in te schakelen.

Met deze professionals kun je geheel vrijblijvend contact opnemen. Zij komen gratis bij je langs en kijken dan welke vochtbestrijding methode nodig is en stellen voor jou gratis een offerte op maat op.

Zo kan het probleem erg snel aangepakt worden.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.