Vochtbestrijding

Zelf muren injecteren? Stappenplan, Materialen & Tips

Zelf je muren injecteren? Het kan. Toch met het juiste materiaal en goed advies.

Muren injecteren Muren injecteren

Heb je last van schimmel of vocht plekken aan de onderkant van je muur ? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met opstijgend vocht. De oplossing? Je muren (zelf) injecteren. Muren injecteren kun je zelf doen, maar bij ernstige gevallen laat je dit beter doen door een vakman.

Dit vocht ontstaat doordat de muur van jouw woning zich gedraagt als een soort spons. Hij zuigt al het vocht op dat via de grond niet goed weg kan. Dit vocht kan niet weg via de grond omdat er onder jouw woning een goede waterkering ontbreekt. Helemaal niets ernstigs, maar het vochtprobleem moet wel aangepakt worden met de juiste vochtbestrijding techniek. In dit geval laat je je vochtige muren het beste injecteren.

Nu kun je ervoor kiezen om dit zelf te doen, maar het is moeilijk om het goed te doen. Daarbovenop is de kans dat het fout gaat groter is dan de kosten die je ermee bespaart.

Opstijgend vocht in huis

Wanneer je het zelf doet is het namelijk maar 20% goedkoper als wanneer je de klus laat uitvoeren door een van onze erkende vakmannen. En bij deze prijsberekening zijn we uitgegaan van dezelfde werkwijze, mogelijke fouten die jij maakt zullen het dus allemaal wat duurder maken.

Wil jij niet duurder uitkomen door een paar kleine foutjes en vele uren van je tijd verspillen terwijl een erkend expert het zo even gedaan heeft? Vraag dan hier geheel vrijblijvend een gratis offerte aan.

Hoe muren injecteren?

Wil je je opstijgend vochtprobleem oplossen door je vochtige binnenmuren te (laten) injecteren, dan begint het proces bij het boren van gaten in je buitenmuur. Om de tien á twaalf centimeter wordt een gat geboord en hierin wordt een speciaal vochtwerend middel gestopt. Dit middel zorgt ervoor dat vocht in de toekomst geen schijn van kans meer maakt.

Natuurlijk is het niet zo gemakkelijk als we hier zojuist beschreven hebben. Wanneer er iets mis gaat, kan de gehele behandeling bijvoorbeeld nutteloos zijn geweest. Een erkend expert brengt enige garantie met zich mee. Hieronder vind je een stappenplan over wat de expert precies gaat doen, wanneer hij je muren zou injecteren om vocht te weren.

Diagnose stellen met vochtmeter

Muren injecteren: Stappenplan

In dit stappenplan wordt stap voor stap beschreven wat de erkende expert gaat doen om je muren te injecteren. Je kunt er ook voor kiezen om deze stappen zelf uit te voeren, maar nogmaals dat raden we niet aan. Muren injecteren is niet zonder enig risico. En je wenst uiteraard niet dat het probleem terugkomt.

Stap 1: Gaten boren

Stap 1 is uiteraard gaten boren. Maar ben je nog niet helemaal zeker of je te maken hebt met opstijgend vocht of bvb. condensatievocht? Doe dan eerst een vochtdetectie test.

Indien nodig, verwijder eerst het salpeter van de muren.

Gaten boren om muren te injecteren
Gaten boren om muren te injecteren
  1. Zet stippen op de plek waar je gaat boren, lees hiervoor de instructies op de verpakking van het vochtwerende middel.
  2. Maak gaten van maximaal 20mm en probeer ze niet kleiner te maken dan 14mm, je boort ze op ongeveer een halve meter van de grond (of lager indien nodig).
  3. De gaten mogen niet dieper worden dan twee derde van de muur, boor er dus niet helemaal doorheen.
  4. Belangrijk is dat je deze gaten in een hoek van 10 tot 30 graden maakt, zodat het vochtwerende middel naar beneden, in de muur, kan vallen.
  5. Zorg voor een 10 tot 12 cm ruimte tussen de gaten die je boort. Het is afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de muur, hoeveel lagen van het middel je daadwerkelijk moet aanbrengen.

TIP: Om te voorkomen dat je vochtwerkend middel op plekken komt waar je het niet wilt is het van belang om beschermfolie tegen de muur aan te leggen zodat je vloer beschermd is.

Stap 2: Opvullen met vochtwerend middel

  1. Voordat je begint met het zelf injecteren van de muren, zorg je ervoor dat de boorgaten stofvrij zijn. Dit doe je het beste met een kruimeldief of stofzuiger.
  2. Vervolgens vul je de muren op met het vochtwerend middel door de injectiebuisjes aan een trechter te koppelen en het vochtwerend middel in de trechter te laten lopen.
  3. Laat de muren nu mengen met de vloeistof.
  4. Nadat alles opgevuld en opgedroogd is vul je de gaten terug op met mortel.

Door de capillaire werking van de muur, zal de vochtwerende vloeistof worden opgezogen door de poreuze steen in de muur. Vervolgens zal het vochtwerende middel uitharden en de muren zo beschermen tegen verdere vochtproblemen.

Muren injecteren met vloeistof
Muren injecteren met vloeistof

Stap 3: Behandel de buitenmuur (indien het een spouwmuur is)

Deze stap hoef je alleen uit te voeren wanneer je een spouwmuur injecteert.

Bij spouwmuren is het namelijk vaak zo dat vochtproblemen zich voordoen in zowel de binnen- als de buitenmuur. Heb je nu alleen de binnenmuur behandeld, doe dan ook de buitenmuur.

Belangrijk detail: De muur moet na behandeling minimaal een half jaar drogen voordat je hem weer kunt versieren met behang of verf.

Je muren injecteren?

Vraag een vrijblijvende offerte op bij een erkende vakman in je buurt. Muren Injecteren kan met verschillende producten & Methodes. Daardoor liggen de prijzen soms erg uiteen. Door te vergelijken bespaar je snel tot 35%. Vraag meteen een vrijblijvende offerte aan.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.