Vochtbestrijding

Vochtdetectie nodig? Vind hier vochtbestrijding advies

Vochtdetectie met Vochtmeter Vochtdetectie met Vochtmeter

Vocht in huis is een probleem dat meteen verholpen moet worden om grotere schade aan de woning te voorkomen. In veel gevallen is het niet altijd mogelijk om een vochtprobleem in een vroeg stadium vast te stellen. Dan is vochtdetectie noodzakelijk om tijdig in te grijpen.

Vaak zijn de zichtbare vochtplekken een eerste indicatie maar ligt het feitelijke probleem veel dieper. Om het vochtprobleem grondig aan te pakken is het zinvol om eerst de feitelijke oorzaken te achterhalen. Alleen op die manier kan het probleem verholpen worden.

Wat is vochtdetectie en hoe werkt zoiets? In dit artikel geef ik je graag alle informatie.

Prijzen vochtdetectie

De prijs voor het uitvoeren van vochtdetectie kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de methode die wordt gebruikt, de omvang van het onderzoek en de locatie van het pand. Over het algemeen kunnen de kosten voor vochtdetectie variëren van €100 tot €500 of meer, afhankelijk van de complexiteit van het probleem en de gekozen specialist.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor een vochtdetectie.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

Hier zijn enkele veelvoorkomende methoden voor vochtdetectie en hun geschatte kosten:

 1. Visuele inspectie: Dit omvat een grondige visuele inspectie door een specialist om te zoeken naar tekenen van vocht, zoals schimmelvorming, verkleuring van muren of plafonds, en vochtige plekken. De kosten variëren meestal tussen €100 en €300, afhankelijk van de omvang van het onderzoek.
 2. Infrarood thermografie: Deze methode maakt gebruik van warmtebeeldcamera’s om temperatuurverschillen in de muur te detecteren die kunnen wijzen op vochtproblemen. De kosten liggen meestal tussen €200 en €500, afhankelijk van de omvang van het onderzoek en de expertise van de specialist.
 3. Vochtmetingen: Hierbij worden vochtmeters gebruikt om het vochtgehalte in muren, vloeren of plafonds te meten. De kosten variëren meestal tussen €100 en €300, afhankelijk van de omvang van het onderzoek en de gebruikte apparatuur.
 4. Endoscopie: Dit omvat het gebruik van een endoscoop om verborgen vochtproblemen achter muren of in holle ruimtes te detecteren. Deze methode kan duurder zijn, met kosten die kunnen oplopen tot €500 of meer, vanwege de gespecialiseerde apparatuur en expertise die nodig is.

Het is belangrijk om op te merken dat deze prijzen slechts schattingen zijn en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en de tarieven van de gekozen professional. Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken voordat je een specialist inhuurt voor vochtdetectie.

Nog even de prijzen samengevat.

Methode voor VochtdetectieGeschatte Kosten
Visuele Inspectie€100 – €300
Infrarood Thermografie€200 – €500
Vochtmetingen€100 – €300
Endoscopie€500+

Wat is vochtdetectie?

Vochtdetectie is van belang om te achterhalen wat de oorzak is en bijgevolg ook de beste aanpak is. Enkel met de juiste diagnose kan de juiste vochtbestrijding oplossing gekozen worden.

Doordat vochtproblemen vaak verschillende oorzaken kunnen hebben, is een visuele vaststelling niet altijd voldoende. Daarvoor is speciale apparatuur nodig om goede metingen uit te voeren. Want ieder vochtprobleem heeft uiteraard zijn eigen specifieke oplossing.

Zo zal een vochtprobleem dat veroorzaakt wordt door ‘overbrugging’ niet met een muurinjectie worden opgelost. Het vinden van de juiste oorzaak voorkomt dus in feite toekomstige problemen en maakt een adequate aanpak mogelijk.

In veel gevallen wordt gedacht dat het signaleren van een vochtprobleem een goede diagnose is. Dat is niet geheel juist. Elke situatie is anders en vergt in veel gevallen gedegen onderzoek.

Wat wel klopt is dat een visuele waarneming vaak wel een goede indicatie geeft van het onderliggende probleem.

Zo zal een overbruggingsprobleem vaak zichtbaar zijn door vochtplekken die op een hoogte van maximaal 30 centimeter aanwezig zijn. Het is echter geen objectieve vaststelling. Om de definitieve oorzaak te achterhalen is een goede vochtdetectie onontbeerlijk.

Mogelijke oorzaken

Normaliter kan een vochtprobleem héél wat oorzaken hebben. In gelijk welk geval kan een professionele vochtdetectie uitkomst bieden. Zo krijg je raad wat de beste oplossing is.

Het gaat in de praktijk dan ook vaak om de volgende situaties:

 • Opstijgend vocht
 • Doorslaand vocht
 • Overbrugging
 • Lekkage
 • Slechte ventilatie

Graag lichten we alvast even twee  oorzaken toe.

1. Opstijgend vocht

Opstijgend vocht is een vaak gesignaleerd vochtprobleem bij oudere woningen. De waterkering ontbreekt vaak bij oudere huizen. Daardoor kan het vocht ongehinderd in de muur trekken met alle gevolgen van dien: vochtige binnen- en/of buitenmuren.

Ook bij nieuwbouwwoningen komt het soms voor dat de waterkering te laag of verkeerd geplaatst werd. Met vocht dat langs je (binnen)muren opstijgt als gevolg.

Deze waterkering bestaat vaak uit een loodslab die net boven de vloerafwerking is geplaatst. Als deze ontbreekt of foutief is aangebracht kunnen de omliggende stenen het vocht gaan absorberen. Langzaamaan worden de overige stenen en het pleisterwerk aangetast door het vocht, met als resultaat een serieus vochtprobleem.

Vochtdetectie gebeurt hier meestal met een vochtmeter met 2 pinnetjes. Met de pinnetjes prikt men in je muur. Dan geeft vochtdetectie apparaat meteen aan of er zich een vochtprobleem voordoet in je muren.

2. Overbrugging

Bij een overbruggingsprobleem geen sprake van het ontbreken van de waterkering, maar ligt het probleem in het pleisterwerk dat bovenop de waterkering is aangebracht. Het fungeert dan als een brug om het grondvocht via het pleisterwerk naar boven te laten kruipen. Bij een overbruggingsprobleem ontstaat het probleem dus van buitenaf.

De afwijkende oorzaken bij de besproken vochtproblemen vragen om een aparte behandelingsmethode. Enkel door vochtdetectie door een specialist kan een definitief uitsluitsel geven over de feitelijke oorzaak.

Na vochtdetectie komt het behandelen van het vocht

Nadat de oorzaak via vochtdetectie waargenomen is, is het uiteraard noodzakelijk om dit op te lossen. Er zijn héél wat technieken. Denk aan muren onderkappen, muren injecteren, bekuiping om je kelder waterdicht te maken, kelderdrainage, … En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Veel mogelijkheden dus. Laat je daarom altijd adviseren door een erkend vakman.

Ook de luchtvochtigheid kun je meten

Hygrometer - Luchtvochtigheidsmeter
Hygrometer – Luchtvochtigheidsmeter

Ook de luchtvochtigheid kan gemeten worden. Hiervoor maak je gebruik van een hygrometer. Deze toont meteen wat de huidige luchtvochtigheid is.

Zo weet je of je deze moet verhogen of verlagen en kan de vakman je vertellen welke aanpassingen noodzakelijk zijn.

Er bestaan trouwens ook digitale luchtvochtigheidsmeters. Meestal zijn dit dan middelen met een klok en temperatuurmeter die je op je kast kunt plaatsen.

Zo kun je constant automatisch de luchtvochtigheid in je woning opvolgen.

Vochtdetectie in de praktijk

De oorzaak vinden is uiteraard cruciaal voor het oplossen van je vochtprobleem. Een vochtdetectie is noodzakelijk, maar welke tests bestaan er?

Voorheen werd er vaak gebruik gemaakt van de protimeter om het vochtgehalte vast te stellen. Tegenwoordig wordt er vaker gebruik gemaakt van een calciumcarbide test.

Het grote voordeel van de laatst genoemde methode is dat deze een stuk betrouwbaarder is. Zo wordt niet alleen de vochtigheid bepaald maar ook het gehalte aan hygroscopische zouten. Door het nemen van monsters (boorstalen), en deze te laten reageren met calciumcarbide kan men, op basis van de chemische reactie, bepalen hoe vochtig de muur is en hoe diep de schade zit.

De calciumcarbide test is zeer betrouwbaar en wordt dan ook door het WTCB (wetenschappelijk instituut voor de bouwindustrie) aanbevolen. Het is een veelgebruikte meetmethode voor vochtdetectie.

Laat een vakman langskomen

Laat in onderstaand formulier je gegevens na en een vakman komt gratis bij jou om een vochtdetectie te doen. Hij kan je meteen vertellen wat de oorzaak is en welke oplossing het beste is.

Daarna zul je van deze vakman vrijblijvend een prijsofferte ontvangen. Of je hier verder op ingaat of nog andere vakmannen wil vergelijken kun jij volledig zelf kiezen.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.