Ventilatie

Ventilatiesysteem in de badkamer

Ventilatiesysteem in de badkamer Ventilatiesysteem in de badkamer

Elke woning bevat verschillende vochtige ruimtes. De meest vochtige van alle ruimtes is ongetwijfeld de badkamer. Het is dan ook altijd van belang om er voor te zorgen dat deze optimaal kan worden geventileerd. Alleen door te investeren in een ventilatiesysteem in de badkamer is het mogelijk om het ontstaan van schimmels en allerhande andere vochtproblemen te voorkomen.

Over een goed ventilatiesysteem beschikken kan op dit vlak van groot belang blijken te zijn. Waarom dat precies het geval is en hoe je je badkamer nu het best ventileert vertel ik je graag in dit artikel.

Het belang van een goed ventilatiesysteem in de badkamer

Het goed ventileren van je badkamer lijkt op het eerste zicht een evidente keuze. In de praktijk is het evenwel nog steeds zo dat menig aantal badkamers onvoldoende of zelfs helemaal niet worden geventileerd.

Is er sprake van een slecht verluchte badkamer? Dan kunnen er ongezonde schimmels ontstaan. Vochtige binnenmuren zullen binnen de kortste keren een verkleuring vertonen en geven daarnaast een erg muffe geur af.

Bovendien is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je in een slecht verluchte ruimte het risico loopt om geconfronteerd te worden met randon. Tot slot kunnen ook gasboilers in kleine, niet of slecht verluchte badkamers voor problemen zorgen.

Dit zijn stuk voor stuk uitstekende redenen om er voor te zorgen dat jouw badkamer over een goede ventilatie beschikt.

Welk soort badkamer ventilatie kiezen?

Veel mensen denken nog steeds dat het in de badkamer voldoende kan zijn om gewoon regelmatig de ramen open te zetten. Het openen van een raam kan inderdaad interessant zijn, maar in de praktijk is het zelden voldoende om de grote hoeveelheden vochtige lucht af te kunnen voeren.

Wil je er zeker van zijn dat je badkamer gedurende elk seizoen van het jaar perfect vocht- en schimmelvrij blijft? Dan is het toch nog steeds heel wat interessanter om te kiezen voor een badkamerventilator of een centraal ventilatiesysteem in je badkamer.

Soorten ventilatie in de badkamer
Soorten ventilatie in de badkamer

Badkamerventilatoren

In eerste instantie heb je bij een ventilatiesysteem voor je badkamer de mogelijkheid om te kiezen voor een zogenaamde badkamerventilator. Dit is niet in het minst een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een mogelijkheid om hun badkamer snel, goedkoop en bovendien toch efficiënt te verluchten.

Bovendien is het goed om te weten dat een badkamerventilator zowel manueel als automatisch gestuurd kan worden. Op dit vlak kan er worden gedacht aan verschillende opties zoals een ventilator met vochtsensor, een tijdklok evenals een bewegingssensor.

Op vlak van model kan je een keuze maken uit diverse uitvoeringen, namelijk:

  1. Opbouwventilatoren
  2. Buisventilatoren
  3. Kanaalventilatoren

1. Opbouwventilatoren

Opbouwventilatoren zijn de juiste keuze indien u op zoek bent naar een eerder goedkoop ventilatiesysteem in je badkamer. Bovendien zijn opbouwventilatoren eenvoudig te installeren.

In principe is er alleen maar stroom vereist evenals een opening naar buiten toe. Deze opening kan worden voorzien in het dak of in de muren. Opbouwventilatoren hebben de mogelijkheid om volledig automatisch te werken indien je kiest voor een uitvoering met een vocht- of bewegingssensor.

2. Buisventilatoren

Een buisventilator is op haar beurt geschikt voor kleine badkamers omdat ze in de afvoerbuis zelf wordt geplaatst. Kanaalventilatoren kunnen tot slot tussen twee afvoerbuizen worden geplaatst.

Dit maakt ze geschikt voor langere kanaalafstanden. Dergelijke ventilatoren zijn niet zichtbaar en bovendien kenmerken ze zich door een beperkte geluidsoverlast. Dit heeft uiteraard voor een niet onaanzienlijk deel te maken met het feit dat de ventilator op een andere plaats wordt gemonteerd.

Badkamerventilatoren hebben als voordeel dat ze op een zeer eenvoudige wijze kunnen worden geïnstalleerd. Dit neemt niet weg dat er ook enkele nadelen aan verbonden zijn. Zo zal er tijdens de zomer heel wat warmte lucht worden aangevoerd terwijl tijdens de winter de aanvoer van koude lucht er voor kan zorgen dat de temperatuur binnenshuis sterk wordt beïnvloed.

Mede omwille van deze reden is de keuze voor een ventilatiesysteem D op vlak van energieverbruik altijd de meest interessante oplossing.

Heb je dus bouwplannen of renovatieplannen? Kies dan meteen voor een goed ventilatiesysteem in alle vochtige ruimtes in huis. Naast D heb je uiteraard ook ventilatiesysteem C, B en A.

Mechanisch ventilatiesysteem D

Op moment van schrijven zou ik durven te stellen dat type D het beste ventilatiesysteem in de badkamer is. Niet alleen voor de badkamer, maar voor je hele huis.

Indien je er voor kiest om een dergelijke installatie te voorzien zal je bovendien ook steeds kunnen vaststellen dat je badkamer hier mee van profiteert. Dit centrale ventilatiesysteem zorgt voor een automatische regeling van de in- & uitstroom van lucht.

Badkamerventilatie wordt vaak boven de douche geplaatst
Badkamerventilatie wordt vaak boven de douche geplaatst

Door middel van dit mechanische ventilatiesysteem in de badkamer is het op zeer efficiënte wijze mogelijk om vochtproblemen in huis te voorkomen. Het is onnodig om te zeggen dat dit behoorlijk wat efficiënter werkt in vergelijking met een natuurlijke verluchting of een systeem waarbij er uitsluitend sprake is van individuele badkamerventilatoren.

Tot slot is het ook nog interessant om te weten dat er bij een ventilatiesysteem D gebruik wordt gemaakt van warmterecuperatie. Op deze manier is het ook nog eens mogelijk om een aantrekkelijke besparing op de energiefactuur te realiseren.

Een prijs ontvangen voor een ventilatiesysteem in de badkamer? Vul dan hieronder je gegevens in.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.