Een ventilatiesysteem C is een systeem welke zich kenmerkt door een aanvoer van lucht op natuurlijke wijze. Om dit te kunnen realiseren wordt er gebruik gemaakt van roosters die zich niet alleen in de ramen, maar (optioneel) ook in de deuren binnen in je woning bevinden.
Op deze manier kan de verse lucht via de roosters naar binnen dringen terwijl het afzuigen van de vervuilde lucht gebeurt middels een ventilator. Deze ventilator zorgt er voor dat de vervuilde lucht op efficiënte wijze kan worden afgedreven naar buiten.
Het is onnodig om te zeggen dat de afvoer van deze lucht in het bijzonder is vereist in vochtige ruimtes. Denk hierbij niet alleen aan de badkamer, maar ook aan de keuken evenals het toilet.
Zoals je op bovenstaande foto ziet komt de ventilatie via de ramen op een natuurlijke manier het huis binnen (groene lijnen op de foto). Ook kun je in je deuren onzichtbare roosters (grijze pijl in de badkamer op de foto, hier wel een zichtbaar rooster) installeren om daar ook lucht naar toe te voeren.
Via het Ventilatiesysteem C wordt de vochtige lucht in de badkamer, keuken, toilet en berging (met wasmachine & droogkast) afgevoerd naar buiten (zie de bruine leidingen op de foto). Het afzuigsysteem (blauw op de foto) zelf kun je installeren op zolder, in je berging of zelfs op je dak (bvb. handig bij een plat dak).
Zou jij graag een ventilatiesysteem C willen integreren in jouw huis en wil je er in eerste instantie graag meer over te weten komen? Lees dan snel verder. Want op deze pagina vertel ik je al datgene wat je altijd al over dit type van ventilatiesysteem hebt willen weten!
Voordelen: Waarom kiezen voor een ventilatiesysteem C?
Vandaag de dag moet er worden vastgesteld dat het ventilatiesysteem C tot één van de meest populaire ventilatiesystemen op de markt behoort. Dit is helemaal niet zo vreemd, want in vergelijking met de Ventilatiesysteem D variant beschikt ze bijvoorbeeld over een significant lager prijskaartje.
Ben jij ook geïnteresseerd om te investeren in een (nieuw) ventilatiesysteem en kijk je daarvoor vooral in de richting van een D-installatie? Zou je echter eerst graag even een duidelijk zicht hebben op de voordelen die er aan verbonden zijn? In dat geval kan het onderstaande overzicht je daar ongetwijfeld bij helpen!
1. Eenvoudiger & Goedkoper dan Ventilatiesysteem D
Een ventilatiesysteem C is heel wat eenvoudiger en bovendien ook sneller te plaatsen dan een ventilatiesysteem D. Dit zorgt er voor dat niet alleen de overlast wordt beperkt, ook de eenmalige installatiekosten vallen bij een D-systeem heel wat goedkoper uit.
Voor mensen met een beperkter budget is kiezen voor deze installatie ten opzichte van de D-variant dan ook financieel een stuk interessanter.
2. Energieverbruik zit goed
In principe valt het met het energieverbruik van een ventilatiesysteem C best wel mee. Het is zeker niet het meest voordelige systeem op vlak van verbruik, maar je zal er ook niet door geconfronteerd worden met een aanzienlijk hogere energiefactuur.
In principe betaal je vooral het energieverbruik van de ventilator(s) die worden gebruikt.
3. Weinig onderhoud
Een ventilatiesysteem C kenmerkt zich niet alleen door een beperkte inname van ruimte, bovendien blijft ook het onderhoud aanzienlijk beperkt. Het enige waar je in principe rekening mee dient te houden is dat de roosters en ventielen regelmatig gereinigd dienen te worden
Dit dan ook nog eens in het bijzonder in echt vochtige ruimtes. Dit is wel van belang om er voor te zorgen dat je ventilatiesysteem C steeds op meest optimale wijze blijft functioneren.
4. Lange levensduur
Door haar manier van werken beschikt een ventilatiesysteem C over een bijzonder aantrekkelijke levensduur. Dit zorgt er voor dat je bij een dergelijke installatie altijd bent verzekerd van een prima ‘return on investment’.
Zijn er nadelen verbonden aan een ventilatiesysteem C?
In de basis moet ik zeggen dat het absoluut de moeite waard is om er voor te kiezen om een ventilatiesysteem C te integreren in je woning. Dit in het bijzonder wanneer je een nieuwbouw wenst te realiseren en je niet meteen een hoop geld wenst te investeren in een D-installatie.
Daar tegenover staat echter dat er ook aan een C-systeem diverse nadelen zijn verbonden. Welke nadelen dit precies zijn wordt meteen duidelijk aan de hand van het onderstaande overzicht:
1. Extra verwarming of afkoeling kan nodig zijn
De raamroosters die voorzien dienen te worden zorgen er tijdens de winter voor dat er koude lucht wordt aangevoerd. In de zomermaanden is dit vooral warme lucht waardoor de temperatuur in de woning sterk kan worden beïnvloed.
Mogelijks dient er hiervoor dan ook extra verwarming of afkoeling te worden voorzien.
2. Omgevingsgeluid
Het voorzien van raamroosters in de deuren en ramen van je huis zorgt er voor dat omgevingsgeluiden over de mogelijkheid beschikken om door te dringen tot in je woning.
Woon je aan een drukke straat of bijvoorbeeld ergens midden in het centrum van de stad? Dan kan dit zeker een belangrijk punt zijn om rekening mee te houden.
3. Ventilatieroosters mag je eigenlijk niet sluiten
De ventilatieroosters die zijn geïntegreerd in de ramen en deuren kunnen niet worden afgesloten. Doe je dit wel? Dan wordt de ventilatie in huis afgebroken.
4. Niet regelbaar
Het is niet mogelijk om de ventilator waarmee het systeem is uitgerust te regelen. Dit betekent dat je ze ook niet kan afzetten. In principe draait een ventilatiesysteem C dan ook steeds op maximaal debiet.
Dit zorgt er voor dat je continue energie verbruikt waardoor ze op het einde van de rit op vlak van verbruik wel degelijk heel wat hoger uitkomt in vergelijking met een D-installatie.
Waarom ventilatie zo belangrijk is?
Bovenstaande foto maakt meteen duidelijk waarom ventileren zo belangrijk is.
De redenering die je veel hoort: Ik moet investeren in goede isolatie om de warmte binnen te houden. Maar met een verplicht ventilatiesysteem A, B of C wordt die warme lucht toch ook gewoon naar buiten gezogen. (Dat klopt, tenzij je voor een Ventilatiesysteem D kiest, die met warmterecuperatie werkt).
Het is echter zo dat wanneer je niet ventileert, de vochtige lucht niet naar buiten kan. En die vochtige lucht blijft plakken tegen de koudste muren in je huis. Zo krijg je snel vochtplekken in je slaapkamers, badkamer, keuken of berging.
Ook mensen die hun huis renoveren en goed isoleren moeten meteen investeren in goede ventilatie. Want omdat je zo goed isoleert kan de warmte niet weg, maar ook de vochtige lucht niet. En opnieuw, die hecht zich aan je muren met bruine plekken tot gevolg.
Dus wil je geen vochtproblemen en wil je gezonde lucht in je woning? Investeer dan éénmalig in goede ventilatie.
Keuze tussen ventilatiesysteem C en ventilatiesysteem C+
Op het ogenblik dat je onderzoek doet naar een ventilatiesysteem C is de kans bijzonder groot dat je zal kunnen vaststellen dat er ook zoiets bestaat als een ventilatiesysteem C+.
In principe zijn beide systemen in de basis min of meer hetzelfde. De belangrijkste verschillen tussen de twee installaties zitten hem in het feit dat een ventilatiesysteem C+ niet alleen energiezuiniger is, daarnaast is ze ook nog eens heel wat eenvoudiger te plaatsen.
Op deze manier kan je niet één, maar wel twee keer aan kosten besparen. In eerste instantie is de installatie voordeliger (en brengt ze minder overlast met zich mee) en bovendien worden ook de energiekosten sterk gedrukt. Hoe komt dit? Zeer eenvoudig.
De toevoer van beide systemen mag dan identiek zijn, dat geldt niet voor de afvoer. De mechanische afvoer is namelijk vraaggestuurd. Dit betekent dat de roosters over zelfregelende eigenschappen beschikken. Op deze manier kan er (afhankelijk van de omstandigheden) zomaar sprake zijn van een afvoering van een aanzienlijk kleiner debiet en dat kan een behoorlijk verschil maken op het ogenblik dat de eindafrekening op vlak van energie in de bus valt!