Ventilatie

Ventilatiesysteem C of D 

Ventilatiesysteem C of D kiezen? Ventilatiesysteem C of D kiezen?

Een goede ventilatie is tegenwoordig onmisbaar in elk type van woning. Dit geldt in het bijzonder wanneer je er voor hebt gekozen om je huis optimaal te isoleren. Door het toepassen van ventilatie wordt er voor gezorgd dat vervuilde, gebruikte binnenlucht wordt vervangen door verse, schone buitenlucht. Maar welk ventilatiesysteem moet je nu kiezen? Ventilatiesysteem C of D?

Ventileren is enorm belangrijk, maar zorgde er vroeger vaak voor dat je rekening diende te houden met een aanzienlijk warmteverlies en dat kwam de energiefactuur uiteraard niet bepaald ten goede. Maar dat is niet langer nodig. Inmiddels staan de ventilatiesystemen zo ver dat hier reeds een oplossing voor voorzien is.

Ben jij ook geïnteresseerd in de realisatie van een ventilatiesysteem in je huis, maar kan je niet kiezen tussen een ventilatiesysteem C of D? Ik geef je graag alle voor- en nadelen van beide systemen. Pas dan kun je de juiste keuze maken.

De werking van ventilatiesystemen C of D?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is hoe een ventilatiesysteem C of D nu precies werkt. Beide systemen kunnen best interessant zijn, maar verschillen in de basis behoorlijk veel van elkaar. Hoe de exacte werking van beide type ventilatiesystemen nu precies verloopt vertel ik je graag aan de hand van onderstaand overzicht.

De werking van een ventilatiesysteem C

In eerste instantie is er het ventilatiesysteem C. Indien je er voor kiest om dit systeem toe te passen in jouw woning zal je kunnen vaststellen dat de verse lucht van buitenaf naar binnen wordt gezogen via roosters in de ramen en / of muren. De gebruikte binnenlucht zal vervolgens mechanisch terug een weg naar buiten vinden.

Natuurlijke luchttoevoer in de badkamer via de deur
Natuurlijke luchttoevoer in de badkamer via de deur

De aanvoer van verse lucht door middel van de roosters zal gebeuren in de droge ruimtes. Het betreft hier niet alleen de leefruimtes, maar ook de slaapkamers evenals de eventuele bureauruimtes die in huis zijn terug te vinden. De vaakst voorkomende ventilatieroosters beschikken over een zelfregelende functie. Roosters die manueel openen en sluiten komen in de praktijk dan ook structureel minder vaak voor.

Het afvoeren van de vervuilde of gebruikte lucht van binnen in de woning gebeurt mechanisch door middel van de luchtroostertjes die zich bevinden in de vochtige ruimtes. Het kan hierbij niet alleen gaan om de ventilatie in badkamer, maar bijvoorbeeld ook om de keuken, het toilet, een wasplaats, etc.

Ventilatiesysteem in de badkamer
Ventilatiesysteem in de badkamer

De werking van een ventilatiesysteem D

Op het ogenblik dat je de voorkeur geeft aan een ventilatiesysteem D zal je vaststellen dat de aanvoer van de verse lucht van buitenaf evenals de afvoer van de gebruikte binnenlucht mechanisch gebeurt door middel van twee ventilatoren. Dit betekent dat je bij dit type van ventilatiesysteem geen rekening dient te houden met roosters die moeten worden geplaatst in de muren en / of in de ramen van je huis.

De verse buitenlucht wordt van buitenaf aangezogen via ventielen. Deze kunnen geïmplementeerd worden in het dak of in de muur. Ook bij dit type systeem zal de verse lucht terechtkomen in droge ruimtes zoals bijvoorbeeld de leefkamer, de slaapkamer en / of het bureau. Bovendien zal net als bij het ventilatiesysteem C de gebruikte binnenlucht verdwijnen in de natte ruimtes (badkamer, toilet, keuken, etc.) via de ventielen die er zijn aangebracht.

Balansventilatie - Ventilatiesysteem D
Balansventilatie – Ventilatiesysteem D

Bovenstaande maakt duidelijk dat een ventilatiesysteem D op volledig mechanische wijze de gebruikte binnenlucht afvoert en de verse buitenlucht aantrekt. Omwille van deze reden wordt er naar een ventilatiesysteem D ook vaak verwezen als zijnde ‘balansventilatie’.

Maar nog belangrijker…

Ventilatiesysteem D voorziet ook warmterecuperatie. Dat betekent dat de warmte in je woning gebruikt wordt om de verse lucht eerst op te warmen (toch als je verwarming aanligt) alvorens deze in je woning te verspreiden.

Want het zou zonde zijn mocht je verwarming zeer intensief moet draaien omdat je ventilatiesysteem de warme lucht uit je woning blaast en er steeds koude, niet opgewarmde, lucht inblaast.

Dankzij deze techniek bespaar je dus enorm veel energiekosten/stookkosten! Ook zul je nooit meer last hebben van vochtproblemen.

Wat met de luchtkwaliteit en de temperatuur in huis?

Ventilatiesysteem D met warmterecuperatie Een cruciaal gegeven bij het vergelijken van ventilatiesysteem C of D is de luchtkwaliteit. Een slechte luchtkwaliteit kan de gezondheid namelijk behoorlijke schade toebrengen.

Anderzijds moet er ook rekening worden gehouden met de temperatuur in huis. Kan het ventilatiesysteem waar je gebruik van maakt de gangbare temperatuur in je woning waarborgen of niet? Indien niet is er namelijk sprake van een behoorlijke hoeveelheid warmteverlies waardoor je met heel wat overbodige kosten te maken krijgt voor wat de energiefactuur betreft.

Ook op dit vlak heb ik even de verschillende voor- en nadelen van beide type isolatiesystemen voor jou op een rijtje gezet.

Luchtkwaliteit en temperatuur bij ventilatiesysteem C

Het feit dat de aanvoer van verse lucht bij een ventilatiesysteem C gebeurt via roosters in de muren en ramen zorgt er voor dat je met een aantal gevolgen rekening dient te houden.

In de zomer is het bijvoorbeeld zo dat er behoorlijk warme lucht van buiten naar binnen wordt gebracht. Tijdens de winter is dit over het algemeen erg koude lucht. Dit betekent dat de verse buitenlucht zonder ook maar enig obstakel of enige verandering een invloed heeft op de temperatuur van de droge ruimtes in huis.

Bovendien is het ook nog eens zo dat de lucht die wordt aangevoerd van buitenaf niet wordt gefilterd. Hierdoor worden schadelijke elementen zoals pollen, stuifmeel evenals stof niet uitgeschakeld. Dit is toch een niet onbelangrijk nadeel waar je maar beter rekening mee moet houden.

Luchtkwaliteit en temperatuur bij ventilatiesysteem D

Zoals je eerder reeds hebt kunnen lezen is er bij een ventilatiesysteem D sprake van een mechanische aanvoer van verse lucht. In de praktijk betekent dit dat de buitenlucht die de woning binnen wordt gebracht op een aangename temperatuur wordt gebracht.

Het is onnodig om te zeggen dat dit een gunstig effect heeft op het zogenaamde E-peil van je huis. Dit niet in het minst omdat dat er op deze manier wordt voorkomen dat er koude lucht van buitenaf in de woning binnen komt. Bovendien zorgt een ventilatiesysteem D er voor dat de lucht die binnen in de woning komt wordt gefilterd. Dit betekent dus geen pollen of andere schadelijke elementen.

Een extra voordeel van een ventilatiesysteem D is terug te vinden in het feit dat ze beschikt over een zogenaamd bypass systeem. Dit systeem maakt het mogelijk om het huis bij warm weer af te koelen. Met andere woorden, de lucht zal in dit geval niet worden verwarmd vooraleer hij binnen in huis wordt gebracht.

Hierdoor kan een natuurlijke afkoeling worden gerealiseerd waardoor ook de airco in de woning geen overuren meer moet maken. Het is onnodig om te zeggen dat een ventilatiesysteem D op financieel en energiebesparend vlak dan ook veruit de interessantste is van de twee.

Daarnaast kun je ook een Canadese put / aardwarmtewisselaar overwegen om de lucht op te warmen of af te koelen, alvorens deze in je woning binnenkomt.

Conclusie: Ventilatiesysteem C of D? Met een D-installatie is de lucht steeds vers en gefilterd. Ook wordt er aan warmterecuperatie gedaan. Twee belangrijke troeven waarover het C-systeem niet beschikt.

Welke impact heeft de ventilatie op het wooncomfort?

Je woning ventileren is natuurlijk één ding. Het feit dat er een soort van circulatie tussen koude en warme lucht plaatsvindt zorgt er in de praktijk namelijk steeds voor dat het comfort in huis (groten)deels wordt beïnvloed.

Ook op dit vlak is er sprake van een structureel verschil tussen de ventilatiesystemen C en D. Welke verschillen dit precies zijn en hoe jij ze ervaart in jouw huis wordt meteen duidelijk door middel van het onderstaande overzicht.

Optimaal wooncomfort
Optimaal wooncomfort

Het gevoel van ventilatie bij een ventilatiesysteem C

Zoals ik je al eerder op deze pagina heb verteld is er bij een ventilatiesysteem C sprake van een toevoer van verse buitenlucht via de roosters die zich in ramen en / of muren bevinden. Dit is een belangrijk aspect om rekening mee te houden voor wat betreft het comfort in huis.

Indien er sprake is van een felle wind is het namelijk mogelijk dat de ventilatie binnen als een vorm van tocht wordt ervaren. Dat is in de zomer misschien niet zo’n groot probleem, maar wat in de winter wanneer er sprake is van een stevige noord-oosten wind? In dat geval kan er zomaar erg koude wind tot binnen in de leefkamer worden geblazen.

Daarnaast komt via die roosters ook meer lawaai binnen dan je zou denken. Dit kan zeker nadelig zijn als je langs een speelplein, een school of een drukke straat woont. Verder in dit artikel meer hierover.

Het spreekt voor zich dat dit het wooncomfort aanzienlijk (op negatieve wijze) kan beïnvloeden.

Het gevoel van ventilatie bij een ventilatiesysteem D

Kies je er voor om een ventilatiesysteem D met warmteterugwinning in je huis te integreren? In dat geval zal je vaststellen dat de toevoer van verse lucht van buitenaf op volledig mechanische wijze gebeurt.

Het afvoeren van de gebruikte binnenlucht evenals de aanvoer van de buitenlucht gebeuren ook volledig automatisch en in balans. Het is niet voor niets dat er naar een ventilatiesysteem D vaak wordt verwezen als zijnde ‘balansventilatie‘.

In de praktijk betekent dit dat er binnenshuis geen hinder zal worden ondervonden van koude lucht of een gevoel van tocht. Een ventilatiesysteem D is bovendien ook steeds uitgerust met een zogenaamde bypass. Deze maakt het mogelijk om tijdens de warme zomermaanden net voor de nodige verkoeling te zorgen in huis.

Op deze manier kan je het hele jaar door een mooie besparing op je energiefactuur realiseren terwijl je ook nog eens bent verzekerd van een optimaal leefcomfort.

Omdat de toevoer ook niet via roosters in je ramen of deuren gebeurt, heb je ook nooit last van lawaai dat via deze wegen naar binnen komt. Meer hierover in de volgende paragraaf.

Het geluidsniveau, een factor om rekening mee te houden bij Ventilatiesysteem C of D

Op het ogenblik dat je een ventilatiesysteem in je huis integreert zal je niet anders kunnen dan rekening te houden met een bepaalde vorm van geluidsoverlast.

Wanneer we de ventilatiesystemen C en D met elkaar vergelijken kunnen we ook op dit vlak alleen maar vaststellen dat er sprake is van een structureel verschil.

Het geluidsniveau bij een ventilatiesysteem C

Ga je gebruikmaken van een ventilatiesysteem C? Dan moet je er rekening mee houden dat de lucht ongehinderd van buitenaf naar binnen wordt gebracht. Dit zorgt er uiteraard voor dat ook geluiden uit de omgeving zeer eenvoudig tot binnen in huis door kunnen dringen.

Een eventuele oplossing kan zijn om de roosters te voorzien op plaatsen waar de minste geluidsoverlast kan worden opgemerkt. Is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat je nu eenmaal woonachtig bent in een luidruchtige omgeving? Dan kan investeren in zware, akoestische buitenluchtroosters eventueel nog een interessante oplossing bieden.

Het geluidsniveau bij een ventilatiesysteem D

Ventilatie met warmterecuperatie
Ventilatie met warmterecuperatie

Geef je de voorkeur aan de integratie van een ventilatiesysteem D in je woning? Dan komt de verse buitenlucht binnen in huis via een luchtkanaal. Deze lucht wordt aangevoerd via een geluiddempende ventilatie unit. Het gevolg daarvan is dat de verse lucht die van buiten uit wordt aangevoerd wordt verspreid door middel van stille luchtkanalen naar de droge ruimtes die zich in je woning bevinden.

De geluidsoverlast die je door het toepassen van een ventilatiesysteem D in je woning zal ervaren is dan ook werkelijk minimaal te noemen.

Conclusie: Ventilatiesysteem C of D? Woon je langs een drukke straat, dichtbij een school of een speelplein. Dan zou ik ook hier zeker kiezen voor ventilatiesysteem D.

Rekening houden met het verbruik van beide type ventilatiesystemen

Tegenwoordig is het voor veel mensen van groot belang om te kunnen besparen op de vaste kosten. Indien je er voor kiest om te investeren in een bepaald type van ventilatiesysteem is het altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat er verschillende soorten van verbruik en dus ook kosten mee gepaard kunnen gaan. We onderscheiden op dit vlak:

  • Het elektrische verbruik van de ventilatoren en de zogenaamde ventilatie unit;
  • Het eventuele warmteverlies welke kan optreden in huis door te ventileren;

Ook op vlak van bovenstaande factoren is het belangrijk om goed de diverse eigenschappen en besparingsmogelijkheden van de ventilatiesystemen C en D op een rijtje te zetten.

Hoe je dat precies kan doen en welke concrete kenmerken er nu precies aan beide types van ventilatiesystemen zijn verbonden maakt het onderstaande overzicht duidelijk.

Het verbruik van een ventilatiesysteem C

Wanneer we de elektrische kost van een ventilatiesysteem C in detail bekijken, kunnen we vaststellen dat deze vooral is terug te vinden in het verbruik van de ventilator.

Een niet onbelangrijk nadeel van dit systeem op vlak van verbruik is gerelateerd aan het feit dat de buitenlucht tijdens de koude herfst en de winter niet opgewarmd en tijdens de warme zomermaanden ongekoeld de woning binnenkomt. Dit betekent in de praktijk dat deze temperaturen dienen te worden gecompenseerd.

Zo moet tijdens de winter het verwarmingssysteem extra draaien terwijl in de zomer de eventueel aanwezige airco overuren moet maken. Het spreekt voor zich dat beide situaties een structurele impact hebben op de energiefactuur.

Het verbruik van een ventilatiesysteem D

Geef je de voorkeur aan een ventilatiesysteem D? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat er een volledig mechanische aan- en afvoer plaatsvindt van de verse- en gebruikte lucht. Dit kan uitsluitend worden gerealiseerd door een installatie waarbij er gebruik wordt gemaakt van twee verschillende ventilatoren. Uiteraard is dit iets om rekening mee te houden op vlak van verbruik, maar in de praktijk pakt dit eigenlijk zeer gunstig uit.

Geen hoge energiekosten door Balansventilatie
Geen hoge energiekosten door Balansventilatie

Bij een ventilatiesysteem D is er namelijk sprake van een warmteterugwinning systeem. Dit betekent dat de warmte die wordt onttrokken aan de afgezogen buitenlucht (deels) wordt afgegeven aan de buitenlucht die wordt aangezogen. Op deze manier dient er slechts zeer beperkt te worden bijverwarmd. Tijdens de warme zomermaanden gebeurt het omgekeerde en hoeft de airco op haar beurt slechts minimale inspanningen te leveren.

Conclusie: Ventilatiesysteem C of D? Het D-systeem zal minder energie vragen en zal ook de verwarmingskosten laag houden. Want bij systeem C gaat veel warmte verloren.

Ventilatiekanalen: Soorten, Mogelijkheden, Voordelen & Prijs
Ventilatiekanalen: Soorten, Mogelijkheden, Voordelen & Prijs

Onderhoud bij Ventilatiesysteem C of D

Wat met het onderhoud? Kies je hier beter voor ventilatiesysteem C of D? Wel, hier is het antwoord simpel. Voor een optimale werking is een jaarlijks onderhoud aangeraden voor beiden ventilatiesystemen. Het prijsverschil voor dit onderhoud is minimaal. Dus beide systemen zijn gelijk op dit vlak.

Voordelen, Werking & Prijs van een Ventilatiesysteem D
Voordelen, Werking & Prijs van een Ventilatiesysteem D

Wat met de prijs van een ventilatiesysteem C of D?

blank Bovenstaande informatie geeft je ongetwijfeld een goed beeld van de belangrijkste verschillen tussen een ventilatiesysteem C en een ventilatiesysteem D. Rest ons het alleen nog maar even over de prijs te hebben van beide types van installaties. Want uiteraard speelt ook de prijs een belangrijke rol tijdens de keuze tussen een ventilatiesysteem C of D.

Voor een ventilatiesysteem C kan er gemiddeld rekening worden gehouden met een prijskaartje van zo’n 3.500 euro. De plaatsing is in deze kostprijs inbegrepen. Geef je eerder de voorkeur aan een ventilatiesysteem C+? In dat geval mag je zo’n 500 euro aan de globale prijs toevoegen. De plaatsing is in beide gevallen in de aangegeven prijs inbegrepen.

Ben je er na het lezen van de informatie op deze pagina van overtuigd dat een ventilatiesysteem D voor jou de meest interessante keuze is? In dat geval zal je er rekening mee moeten houden dat er aan een dergelijke installatie een hoger prijskaartje is verbonden. Gemiddeld kan je er rekening mee houden dat de prijs voor een ventilatiesysteem D tussen de 5.000 à 6.000 euro bedraagt. Dit is bovendien excl. de plaatsing. Wil je deze plaatsing inbegrepen hebben in de kosten? Dan komt dit ongeveer neer op 7.000 à 8.000 euro.

Zou je graag een echt kwalitatief ventilatiesysteem C of D willen laten installeren in jouw huis, maar wil je er absoluut zeker van zijn dat je geen euro teveel hoeft te betalen? Kies er dan voor om eerdere offertes bij verschillende bedrijven in je eigen regio aan te vragen via deze website. Op deze manier is het mogelijk om tot 35 procent op je eindfactuur te besparen! Vul daarvoor onderstaand formulier in.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.