Ventilatie

Balansventilatie: Voordelen, Werking & Prijs

Balansventilatie - Ventilatiesysteem D Balansventilatie - Ventilatiesysteem D

Balansventilatie zorgt ervoor dat de warme lucht in de winter je woning niet verlaat. Want het zou zonde zijn mocht je oneindig moeten stoken om je woning warm te houden. Omdat de ventilatie alle warme lucht naar buiten laat gaan.

Velen staan sceptisch tegenover venilatie

Veel mensen willen niet zomaar hun huis ventileren. Dit heeft alles te maken met het feit dat ze vrezen om tegen een hogere energiefactuur aan te lopen.

Deze vrees is in bepaalde gevallen niet geheel onterecht. Je dient er altijd rekening mee te houden dat je bij een klassiek ventilatiesysteem (C, B of A) te maken krijgt met een bepaalde hoeveelheid warmteverlies. Deze zal uiteindelijk steeds resulteren in een hogere energierekening aan het einde van het jaar.

Gelukkig kan je dit vervelende nadeel van je woning ventileren perfect voorkomen door gebruik te maken van balansventilatie. Wat dit nu precies is en welke voordelen er aan verbonden zijn vertel ik je graag in dit artikel.

Werking van Balansventilatie

Balansventilatie - Ventilatiesysteem D
Balansventilatie – Ventilatiesysteem D (© Provincie Antwerpen)

Hoe werkt dat nu, balansventilatie? Wel, dat leg ik je graag uit a.d.h.v. bovenstaande afbeelding en de onderstaande 4 stappen.

De werking van Balansventilatie
De werking van Balansventilatie (© Provincie Antwerpen)

Balansventilatie werkt als volgt:

  1. Dankzij de elektrische ventilator kan de lucht naar binnen gezogen of naar buiten geblazen worden
  2. De verse lucht die naar binnenkomt zal via een toevoerventiel naar droge ruimtes gevoerd worden (slaapkamers, woonkamer, …)
  3. Via speten onder de binnendeuren, maar ook via ventilatieroosters (bvb. in je badkamerdeur of berging met wasmachine/droogkast) verplaatst de verse lucht zich doorheen je woning
  4. Via het afvoerventiel wordt de vochtige lucht naar buiten afgevoerd. Omdat de warmtewisselaar de verse, eerder koude, buitenlucht eerst opwarmt, gaat er dus een pak minder warmte verloren. Zo’n afvoerventiel wordt meestal voorzien in de badkamer, keuken, wc en berging.

Voordelen van balansventilatie?

Er zijn meerdere factoren waarom je moet investeren in goede ventilatie.

1. Beter voor je gezondheid

Een eerste reden is dat ventileren een absolute noodzaak is voor je gezondheid. De lucht die in jouw huis circuleert is dan ook gemiddeld gezien dubbel zoveel vervuild als de lucht die zich buitenshuis bevindt. Alleen een goede ventilatie kan er voor zorgen dat de schadelijke stoffen die bij het uitvoeren van alledaagse, huishoudelijke taken vrijkomen zich niet kunnen manifesteren. Dit betekent in de praktijk niet alleen dat vieze geurtjes, maar ook het risico op het ontstaan van bepaalde allergiën teniet kunnen worden gedaan.

2. Warmterecuperatie

Een tweede reden is dat balansventilatie werkt met warmterecuperatie. De warmte gaat dus helemaal niet verloren en je stookkosten verhogen dus zeker niet.

3. Geen vochtproblemen

Een derde reden is omdat je anders vroeg of laat vochtproblemen zult krijgen. Sowieso! Onze woningen worden tegenwoordig zodanig goed geïsoleerd (en dat is maar goed ook, zo blijft de warmte of koelte beter in ons huis).  Maar omdat alles zo goed geïsoleerd is kan ook vochtige lucht door het koken, het nemen van een douche of warm bad, onze adem tijdens het slapen, … niet langer naar buiten.

Het vocht zou in de woning blijven rondhangen. Dit vocht zou zich aan de muren en ramen hechten en zich omzetten in condensatievocht. Hetgeen resulteert in vochtplekken, schimmelvlekken tot zelfs salpeter plekken op je muren.

4. Geen hogere energiekosten

De vierde reden is dat sommigen vrezen dan weer dat het inzetten van een ventilatiesysteem in je huis automatisch zal resulteren in een (aanzienlijk) hogere energiefactuur. Deze vrees is echt nergens voor nodig.

Door te kiezen voor zogenaamde balansventilatie wordt er gebruik gemaakt van twee verschillende ventilatoren. Elke ventilator heeft diens eigen, specifieke functie. Zo zorgt de ene ventilator voor de aanvoer van verse lucht van buitenaf terwijl de tweede ventilator de vervuilde buitenlucht uit natte ruimtes (zoals de badkamer en de keuken) afvoert.

Geen hoge energiekosten door Balansventilatie
Geen hoge energiekosten door Balansventilatie

Balansventilatie = Ventilatie met warmterecuperatie

In het merendeel van de gevallen wordt er dus bewust gekozen om balansventilatie in de woning te voorzien. Dit toestel heeft een belangrijke functie, want ze moet instaan voor de opwarming van koude aanvoerlucht door middel van de warme afvoerlucht.

Op deze manier is het mogelijk om tot zomaar even 90 procent van de afgevoerde lucht te recupereren. Het is onnodig om te zeggen dat er hiermee heel wat op het energieverbruik kan worden bespaard.

Balansventilatie versus Ventilatiesysteem A, B & C?

Wanneer je een kijkje neemt op de markt en het nodige onderzoek gaat doen naar de ventilatiesystemen die verkrijgbaar zijn valt het meteen op dat het aanbod behoorlijk uitgebreid is. In principe kan je dan ook kiezen voor een ventilatiesysteem gaande van A tot D.

Voor een ventilatiesysteem A geldt in principe dat er gewoon sprake is van natuurlijke ventilatie. In dit geval gebeurt het ventileren dan ook door middel van ramen die open worden gezet of roosters.

Kies je voor een ventilatiesysteem B of ventilatietype C? In dat geval is er sprake van een mechanische aan- en afvoer (zonder warmterecuperatie).

Bij balansventilatie (= ventilatiesysteem D) vindt er een mechanische regeling plaats van de beide luchtstromen (net zoals bij B & C). Echter daarbovenop wordt de warmte gerecupereerd.

Enkele handige opties

De warmteterugwinning optie is natuurlijk bijzonder interessant, maar dat is lang niet de enige optie die  verbonden is aan balansventilatie.

Met ventilatiesysteem D zal je veel minder, tot nagenoeg geen, hinder ondervinden op vlak van boven- en onderdruk?

Daarnaast is het ook mogelijk om het zogenaamde debiet van de ventilatoren te verhogen waardoor niet alleen een kortere, maar ook een veel intensievere ventilatie kan worden gerealiseerd. Je kunt de afzuiging dus tijdelijk verhogen wanneer je kookt of een douche neemt.

Balansventilatie doet het overigens ook uitstekend in alle weersomstandigheden.

Laat het daarom duidelijk zijn Balansventilatie veruit het beste ventilatiesysteem is op de markt.

Balansventilatie Prijs

Het prijskaartje hangt vooral af van de grootte van je huis. Voor een installatie die wordt voorzien in een gemiddeld huis bedraagt de prijs ongeveer 5.250 à 7.750 euro.

Vooraleer de opdracht voor de realisatie van balansventilatie in je huis toe te kennen aan een bepaald bedrijf is het steeds de moeite waard om offertes bij verschillende partijen aan te vragen. Dit kan zeer eenvoudig via onderstaand formulier op deze pagina.

Door meerdere offertes  te vergelijken kan je uiteindelijk tot wel 35 procent op de kosten voor jouw balansventilatie besparen.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.