Ventilatie

Moet je luchtkwaliteitsmonitors in huis hebben?

Luchtkwaliteitsmonitor Luchtkwaliteitsmonitor

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden jaarlijks maar liefst 3,8 miljoen sterfgevallen veroorzaakt door luchtverontreiniging binnenshuis1. Hoewel veel verontreinigende stoffen, zoals kerosine of rook van houtkachels, vaker voorkomen in ontwikkelingslanden, zijn radon, vluchtige organische stoffen (VOS) en schimmel universele gevaren voor de luchtkwaliteit binnenshuis.

Vanwege deze zorgen, en omdat mensen door de coronapandemie veel meer tijd binnenshuis doorbrengen, kiezen veel huiseigenaren voor luchtkwaliteitsmonitors.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat is een Luchtkwaliteitsmonitor?

Een luchtkwaliteitsmonitor voor binnen is een apparaat dat de binnenluchtkwaliteit (IAQ) meet door de aanwezigheid van gassen en deeltjes – microscopische vaste en vloeibare deeltjes – die gevaarlijk kunnen zijn, te detecteren. Typisch meten luchtkwaliteitsmonitors radon, koolstofdioxide, VOS en andere schadelijke chemicaliën en gassen, evenals zwevend stof, pollen en schimmel.

Of je een luchtkwaliteitsmonitor voor binnen nodig hebt, hangt af van een paar factoren, zegt Dr. John McKeon, CEO en oprichter van Allergy Standards Ltd. “Sommige mensen, met name degenen met ademhalings- of andere relevante medische aandoeningen, zouden baat kunnen hebben bij een apparaat dat hen op de hoogte houdt,” zegt hij. Maar, voegt hij eraan toe, mensen in woningen met bewezen IAQ en degenen die niet worden gestoord door binnenallergenen hoeven niet meteen een monitor te kopen.

Hoe werkt een Luchtkwaliteitsmonitor?

Luchtkwaliteitsmonitors zijn uitgerust met meerdere sensoren die zijn gemaakt om verschillende soorten verontreinigende stoffen te detecteren.

Een elektrochemische sensor detecteert zuurstofniveaus en de aanwezigheid van giftig gas door het te verminderen via een elektrode en de concentratie ervan te meten. Deeltjesdetectoren vinden stof, pollen en schimmel door middel van een laser die door de lucht binnenin de sensor schijnt.

Op basis van de sterkte en het array van de straal kan de monitor de concentratie van deeltjes in huis bepalen. De monitor geeft de huidige luchtcondities in de binnenruimte weer. Sommige hebben kleurgecodeerde of genummerde systemen om de gevaarniveaus aan te geven.

Wat detecteren Luchtkwaliteitsmonitors?

Luchtkwaliteitsmonitors voor binnen meten een reeks verschillende gevaren, afhankelijk van de monitor. Deze omvatten meestal koolstofdioxide, koolmonoxide en radon. Ze meten ook VOS, die afkomstig kunnen zijn van bouwmaterialen zoals multiplex en spaanplaat, maar ook van brandstoffen, reinigingsoplossingen, verf en verschillende andere gangbare huishoudelijke artikelen.

Luchtkwaliteitsmonitors met deeltjessensoren kunnen de concentratie van deeltjes detecteren en u vertellen of deze op gevaarlijke niveaus zijn. Maar ze kunnen u niet vertellen wat de deeltjes zijn. Ze kunnen geen onderscheid maken tussen schimmel, pollen, huisstofmijt of dierenharen. De meeste monitors lezen ook zuurstofniveaus in de binnenomgeving.

Kenmerken van Luchtkwaliteitsmonitors

Luchtkwaliteitsmonitors voor binnen zijn beschikbaar in drie soorten:

  • Tafel- of vloermodellen die de lucht om hen heen meten en een uitlezing van de huidige omstandigheden weergeven.
  • “Slimme” luchtkwaliteitsmonitors die aan de muur of het plafond zijn gemonteerd en de lucht om hen heen meten. Deze werken met een smartphone-app en sturen resultaten of waarschuwingen naar de huiseigenaar.
  • Draagbare, handheld monitors die gebruikers van kamer naar kamer kunnen dragen. Deze hebben een display.

Hoe kies je de beste Luchtkwaliteitsmonitor voor jouw huis?

Bij het winkelen voor een luchtkwaliteitsmonitor voor binnen, zegt McKeon, is het belangrijk om te weten wat je wilt volgen. Als je in een gebied woont dat risico loopt op radongas, zorg er dan voor dat je een monitor koopt die hiervoor controleert – niet allemaal doen dat. Als je last hebt van schimmelallergieën, zorg er dan voor dat je monitor vochtigheid en deeltjes meet. Als je in een gebied woont dat getroffen is door bosbranden, kies dan een monitor die rook, koolmonoxide en koolstofdioxide detecteert.

Installatie, Gebruik en Veiligheid van Luchtkwaliteitsmonitors

Het installeren van een luchtkwaliteitsmonitor voor binnen is zo eenvoudig als het inpluggen ervan, of misschien het downloaden van een app en het verbinden met het apparaat op die manier. Maar er zijn andere punten om rekening mee te houden.

  • Het zijn monitors, geen correctors. Een luchtkwaliteitsmonitor zal u attenderen op problemen, maar zal ze niet oplossen. Oplossingen kunnen zo eenvoudig zijn als het vaker openen van de ramen, of zo serieus als radongas- of schimmelbestrijding.
  • Tenzij je een slimme monitor hebt die je waarschuwingen stuurt, zijn luchtkwaliteitsmonitors alleen effectief als je regelmatig hun displays controleert.
  • Ze meten alleen de lucht om hen heen. Alleen omdat je monitor je een schone uitlezing geeft in de woonkamer, betekent dit niet dat er geen gevaarlijke gaslek in de keuken is.
  • Ze moeten af en toe worden gekalibreerd, volgens de richtlijnen van de fabrikant en het voorgestelde schema.
  • Batterijen gaan leeg! Als je batterijgevoede monitors hebt, vervang de batterijen dan regelmatig.

Conclusie

Of je luchtkwaliteitsmonitors in huis moet hebben, hangt af van verschillende factoren, waaronder je gezondheidstoestand, woonomgeving en persoonlijke voorkeuren.

Voor sommige mensen, vooral degenen met medische aandoeningen die gevoelig zijn voor luchtkwaliteit, kunnen deze monitors van onschatbare waarde zijn om de lucht in hun huis te bewaken en eventuele gevaren te identificeren.

Echter, voor anderen die in gebieden met goede luchtkwaliteit wonen en geen specifieke zorgen hebben, kan het hebben van een luchtkwaliteitsmonitor minder noodzakelijk lijken.

Als individu geloof ik dat het investeren in een luchtkwaliteitsmonitor een verstandige beslissing kan zijn om de gezondheid en het welzijn van mijn gezin te waarborgen, vooral gezien de toenemende bezorgdheid over binnenluchtverontreiniging en de effecten daarvan op onze gezondheid op lange termijn.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%

Bronnen

  1. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/household-air-pollution-and-health – WHO.int ↩︎
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.