De badkamer staat algemeen bekend als één van de meest vochtige ruimtes in huis. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat er tijdens het nemen van een bad of douche heel wat condensatie ontstaat. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat deze condensatie op zo efficiënt mogelijke wijze dient te worden afgevoerd. Dit dankzij een afzuigsysteem in de badkamer.
Gebeurt dit niet? Dan is het mogelijk dat je te maken krijgt met vochtproblemen zoals vochtige binnenmuren. Het gevolg is een lelijke en ongezonde schimmel en bovendien kunnen ook muffe geurtjes je woning ontsieren.
Gelukkig kan het implementeren van een geschikt afzuigsysteem dergelijke problemen voorkomen. Benieuwd naar de ventilatiemogelijkheden voor je badkamer en de prijs ervan? Ik licht het graag toe in dit artikel.
Waarom een afzuigsysteem in de badkamer voorzien?
Het voorzien van een afzuigsysteem in de badkamer is, toch naar mijn mening, een absolute must. Dit omwille van verschillende redenen:
- Een badkamer waar geen afzuigsysteem in aanwezig is zal zich op korte termijn altijd kenmerken door een muffe geur en het verschijnen van schimmels. Deze schimmels zien er niet alleen erg lelijk uit, ze zijn ook nefast voor de gezondheid.
- In het bijzonder loop je in een badkamer die niet wordt verlucht het risico om geconfronteerd te worden met zogenaamde ‘radon’.
- Heb je er voor gekozen om een gasboiler te plaatsen in je badkamer? Beschikt de badkamer bovendien over relatief beperkte afmetingen? In dat geval brengt het niet voorzien van een afzuigsysteem een aanzienlijk risico met zich mee.
Bovenstaande redenen maken stuk voor stuk reeds duidelijk dat het absoluut geen overbodige luxe is om er voor te kiezen om een afzuigsysteem in je badkamer te plaatsen. Want een raam openzetten is vaak niet voldoende, mede omdat onze woningen tegenwoordig erg goed geïsoleerd zijn, waardoor vocht niet buiten kan of verse lucht moeilijk binnen kan.
Welke mogelijkheden bestaan er op vlak van afzuigsysteem badkamer?
Ben je overtuigd van de voordelen dat een afzuigsysteem in de badkamer met zich meebrengt? Wel, qua installatie heb je de keuze uit twee mogelijkheden.
- Badkamerventilatoren;
- Mechanische ventilatiesystemen;
Welk afzuigsysteem in de badkamer het beste is voor jou? Dat hangt af van bepaalde factoren.
- Wat is de omvang van je badkamer?
- Is de badkamer afgesloten of is het helemaal open (bvb. in een loft)
- Is er een toilet aanwezig in de badkamer?
- Hoeveel personen maken gebruik van de badkamer?
- Kan het systeem voorzien worden in het plafond van je badkamer?
- En uiteraard je budget
1. Afzuigsysteem in de badkamer met ventilatoren
In de meeste gevallen maakt men gebruik van een afzuigsysteem in de badkamer die werkt op basis van ventilatoren. Enerzijds omdat een dergelijk systeem erg efficiënt werkt, anderzijds omdat het ook erg voordelig is om dit te realiseren. Dit betekent dat ze eigenlijk geschikt is voor nagenoeg ieders budget.
Bovendien is het ook nog eens zo dat een afzuigsysteem met ventilatoren door de jaren heen een sterke evolutie heeft meegemaakt.
Wist je bijvoorbeeld dat er tegenwoordig ventilatoren bestaan die zijn uitgerust met een vochtsensor? En wat bovendien ook te denken van de exemplaren met een tijdklok of een bewegingssensor? Stuk voor stuk bieden deze ventilatoren je alles wat je ook maar enigszins van je afzuigsysteem voor in de badkamer kan verwachten.
1.1. Welke uitvoeringen zijn mogelijk?
Wat ventilatoren voor in de badkamer betreft maken we wel een onderscheid tussen verschillende uitvoeringen, namelijk:
- Opbouwventilatoren
- Buisventilatoren
- Kanaalventilatoren
1.2. Waarmee rekening houden?
Voor welke van de bovenstaande ventilatoren je uiteindelijk moet kiezen is afhankelijk van
- de locatie waar ze geplaatst worden
- welke geluidshinder je kan accepteren
- evenals of ze volledig automatisch moeten kunnen functioneren of niet
- de uitstraling van het systeem (al heb je tientallen modellen om uit te kiezen)
Kiezen voor een afzuigsysteem in de badkamer die wordt gestuurd door ventilatoren gaat zoals je reeds hebt kunnen lezen gepaard met een aantal erg interessante voordelen. Dat neemt niet weg dat er zeker ook een aantal nadelen bestaan waar je rekening mee zal willen houden.
Tijdens de zomer zorgt de aanwezigheid van ventilatoren er namelijk voor dat er warme lucht van buitenaf naar binnen komt terwijl je tijdens de wintermaanden weer een koele wind doorheen je huis kunt vaststellen. Al is dat natuurlijk minimaal.
1.3 Afzuigsysteem in de badmaker met afstandsbediening
Een mogelijkheid hier is om te kiezen voor een afzuigsysteem in de badkamer met afstandsbediening. Zo kun je zelf de tijd of de kracht van de afzuiging instellen.
Op de afbeelding hiernaast vind je een voorbeeld van een schakelaar. Zoals je merkt heb je vier mogelijke standen. Uiteraard verschilt dit van systeem tot systeem. Bij sommige kun je bijvoorbeeld enkel de tijd instellen. Naast een schakelaar is een afstandsbediening ook perfect mogelijk.
De prijs van een schakelaar voor een afzuigsysteem in de badkamer situeert zich dit tussen de 50 à 80 euro.
2. Mechanisch afzuigsysteem in de badkamer
Wil je er zeker van zijn dat het afzuigsysteem in je badkamer zo optimaal mogelijk functioneert? Wil je bovendien nagenoeg geen omkijken hebben naar je ventilatiesysteem en zou je de potentiële nadelen die ventilatoren met zich meebrengen willen voorkomen?
In al deze gevallen biedt kiezen voor een mechanisch afzuigsysteem D misschien wel een interessante oplossing. Het feit dat er op deze manier een mechanische ventilatie wordt uitgevoerd kunnen heel wat vocht gerelateerde problemen in je badkamer voorkomen worden.
2.1. Hoe werkt dit systeem?
Verse lucht wordt via je living & slaapkamers het huis binnengebracht en gaat door de natuurlijke tocht in je huis automatisch ook in de badkamer terecht komen. Vochtige of ongezonde lucht wordt vanuit je badkamer, je slaapkamers en je wasplaats naar buiten weggezogen.
Daarbovenop omschrijven we ventilatiesysteem D ook nog eens als balansventilatie. Waarom? Omdat dit systeem aan warmterecuperatie doet. Als de verwarming in de winter aanstaat, wil je uiteraard niet dat de warme lucht naar buiten geblazen wordt. Wel, dit systeem zal de warme lucht die het wegzuigt gebruiken om de koudere toevoer van lucht er eerst mee op te warmen. Zo moet je verwarming een pak minder overuren draaien om je woning op te warmen!
Dit proces gebeurt helemaal automatisch met meetsystemen. Zo ben je altijd 100% zeker dat je woning goed geventileerd is en je gezonde lucht inademt.
2.2 Nadelen aan dit systeem?
Maar zijn er dan ook minpunten aan dit systeem? Wel, uiteraard is dit systeem een pak duurder. Maar je bespaart er een pak energie mee uit vanwege de warmterecuperatie. Gewoon ventileren zou zorgen voor veel warmteverlies.
Daarnaast is de installatie ervan best ingrijpend. Zo moeten er ventilatiebuizen etc. voorzien worden. Dus dit is vooral een interessante optie wanneer je van plan bent je badkamer te renoveren.
De prijs van een afzuigsysteem in de badkamer?
De prijs van een afzuigsysteem in de badkamer is uiteraard afhankelijk van het soort systeem dat je wenst.
- Badkamerventilatoren: Vanaf € 30
- Automatische ventilatie: Afhankelijk van het gewenste systeem bedraagt de prijs tussen de 3.500 & 6.000 euro.
Tot wel 35% besparen?!
Bovenstaande heeft duidelijk gemaakt dat een afzuigsysteem badkamer gepaard kan gaan met een flinke investering. Beschik je niet meteen over een groot budget, maar wil je wel kunnen genieten van een zo optimaal mogelijke afzuiging in je badkamer? Dan kan je op de aankoop van een mechanisch afzuigsysteem tot wel 35 procent besparen.
Hoe dan? Zeer eenvoudig! Namelijk door een vergelijking uit te voeren tussen verschillende bedrijven die deze voor jou kunnen leveren en plaatsen. Vraag dus zeker meerdere offertes op en doe er je voordeel mee. Vul daarvoor onderstaand formulier in.