Badkamer

Plafond badkamer: Welke plafondbekleding moet je kiezen?

Plafond badkamer: Soorten, Voordelen & Prijs - © Spanlux

De badkamer is logischerwijs één van de meest vochtige plaatsen in huis. Dit is een enorm belangrijke factor bij het kiezen van geschikt materiaal voor je badkamper plafond. In dit artikel heb ik je daarom 5 soorten plafonds opgesomd die ideaal zijn voor het gebruik in de badkamer.

Is het voor jou niet helemaal duidelijk welk type plafondbekleding badkamer het meest geschikt is om jouw badkamer mee in te richten? Dan kan de informatie die is terug te vinden op deze pagina je daar zeker bij verder helpen!

Soorten plafonds voor de badkamer

Wij het kiezen van een systeem voor je plafond moet je naar mijn mening rekening houden met 3 zaken:

 1. Bestend zijn tegen vocht
 2. Makkelijk in onderhoud
 3. Geschikt zijn voor het voorzien van de gewenste verlichting (en eventueel een afzuigsysteem)

Maar natuurlijk mogen we ook het budget niet uit het oog verliezen. Ieder type plafond verschilt qua prijs per per m2, maar ook de plaatsingskosten kunnen een pak verschillen.

Daarom heb ik de meest interessante plafonds voor de badkamer op een rijtje gezet:

 1. Houten plafond
 2. Spanplafond (vals plafond)
 3. Aluminium plafond
 4. MDF plafond
 5. Gipskarton plafond

Lees vooral verder om alles te weten te komen over iedere soort.

1. Houten plafond

Een houten plafond in de badkamer? Het kan! Het schrikt veel mensen af, want hout leeft en kan dat dan wel overweg met vocht? Maar het is in de praktijk wel degelijk een optie. Vooral het type hout is belangrijk, en daar zijn er twee mogelijkheden.

 1. Exotische houtsoort: Deze is van nature beter bestand tegen vocht
 2. Behandeld hout: Dat kan sparren-, es- of beukenhout zijn dat je eerst behandeld tegen vocht

TIP: Héél belangrijk is om bij de plaatsing uitzetvoegen te voorzien. Dit moet voorkomen dat de houten planken krom zouden trekken en je een misvormd badkamer plafond krijgt.

Houten plafond in badkamer
Houten plafond in badkamer

2. Spanplafond

Een steeds meer gekozen soort plafond voor de badkamer is het spanplafond. Zo’n vals plafond voor de badkamer kan zowel bij renovatie als bij nieuwbouw toegepast worden.

Het is degelijk materiaal, en je kunt je vals plafond op een nette, maar ook betaalbare, manier afwerken. Je moet rekenen op een 70 à 100 euro per vierkante meter.

Door te kiezen voor een spanplafond realiseer je een gladde, strakke afwerking. Het is bovendien bestemd tegen vocht en schimmel. Ook het plaatsen is erg eenvoudig, zonder dat er ook maar één iets uitgebroken met worden. Zelf een velux of spots inbouwen is perfect mogelijk.

Een groot voordeel is dat er enorm veel mogelijkheden zijn qua kleuren, prints en patronen.

Spanplafond in de keuken
Spanplafond in de keuken – © Spanlux

3. Aluminium plafond

Een niet vaak voorkomend type van plafondbekleding zijn aluminium plafondpanelen. Zelf vind ik dit niet zo mooi, maar nochtans is het ideaal voor je badkamer! Een aluminium plafond is bestemd tegen vocht en enorm eenvoudig om te onderhouden.

Je kunt de lamellen horizontaal en diagonaal plaatsen en ze zijn in verschillende kleuren beschikbaar. De prijs voor een aluminium badkamer plafond bedraagt tussen de € 160 à € 200 per m2.

Voorbeeld van Aluminium plafond in Keuken
Voorbeeld van Aluminium plafond in Keuken – © LCC Plafondsystemen

3. Plafondbekleding badkamer van MDF

MDF wordt extra afgewerkt met kunststoffolie. Daardoor zijn ze bestend tegen vocht en ideaal in te zetten in je badkamer.

Net zoals bij een spanplafond kun je kiezen tussen tal van kleuren en motieven. Afhankelijk van wat je kiest kan de prijs enorm verschillen. Daarom kan ik je hiervoor geen richtprijs meegeven.

MDF Plafond Badkamer
MDF Plafond Badkamer – © Hubo

5. Plafond van gipskarton

Een laatste optie is een plafond gemaakt van gipskarton. Belangrijk hier is wel dat je gebruik maakt van groen, vochtwerend gipskarton.

Wanneer je het gipskarton schildert, dien je gebruik te maken van vochtwerende verf. Zo vermijd je later schimmels of andere vochtproblemen. Gebruik verf die gebruikt mag worden op gipskarton, anders kan deze beginnen afschilferen.

Dit plafond is ideaal in combinatie met alle soorten badkamertegels of andere wandbekleding voor de badkamer.

Gipskarton badkamer
Gipskarton badkamer

Plafond badkamer: Prijs

De prijs van je plafondbekleding in de badkamer is afhankelijk van het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt.

Kies je er bovendien voor om een vals plafond in je badkamer te realiseren, bijvoorbeeld omdat je zo wat (extra) isolatie kan voorzien? Dan moet er niet alleen rekening worden gehouden met de aankoopprijs van de plafondbekleding op zich, maar natuurlijk ook met de prijs en de paatsing van de isolatie.

Ik heb alvast enkele prijzen voor plafondbekleding voor in de badkamer voor jou op een rijtje gezet.

Type Plafond BadkamerPrijs per m2 
Houten plafond-Gratis offerte »
Spanplafond€ 70 à € 100Gratis offerte »
Aluminium plafond€ 160 à € 200Gratis offerte »
MDF plafond-Gratis offerte »
Gipskarton plafond€ 60 à € 80Gratis offerte »

Ben je toch wat geschrokken van de bovenstaande kosten en wil je graag een mooie besparing kunnen realiseren op de prijs van de plafondbekleding voor in je badkamer? In dat geval is het altijd een optie om offertes aan te vragen bij meerdere bedrijven.

Vergelijk de gratis offertes en je zal vaststellen dat vergelijken loont, en je snel tot 35% kunt besparen!

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

Offerte aanvragen voor het renoveren van je badkamerJe wil toch niet teveel betalen voor aanpassingen in je badkamer? Bespaar dankzij ons tot wel 35%!

Kom in contact met 4 vakmannen in je eigen regio. Ze sturen je allen een richtprijs. Zo kun je ze vergelijken en bespaar je veel geld. Indien nodig kun je hen vragen om bij je langs te komen. En dat allemaal gratis!

 • Ontvang Snel en Gratis Richtprijzen
 • Keuze uit tot wel 4 bedrijven uit je eigen buurt
 • Vergelijk gratis alle offertes
 • Bespaar zo tot 35%!

Vul daarvoor nu dit formulier in.

Geef een reactie