Gyproc

Wat kost het om gipsplaten te laten plaatsen?

Kosten voor gipsplaten Kosten voor gipsplaten

Het installeren van gipsplaten is een veelvoorkomende stap in bouw- en renovatieprojecten, waarbij het zowel de esthetiek als de functionaliteit van een ruimte verbetert. In België zijn de kosten voor gipsplaatinstallatie afhankelijk van verschillende factoren, waaronder materiaalkeuze, arbeidskosten en specifieke projecteisen. Laten we eens kijken naar de gemiddelde kosten en belangrijke overwegingen voor het installeren van gipsplaten in Belgische woningen.

Gemiddelde Prijzen voor Gyproc Wandinstallatie in België

Hier zijn de gemiddelde prijzen per vierkante meter voor verschillende typen gyproc wanden, inclusief plaatsing en btw

Type gyproc wandGemiddelde prijs per m²*Bijzonderheden
Voorzetwand€25,- tot €30,-55 mm profielen, met 50 mm isolatie
Dubbele Voorzetwand€30,- tot €35,-2 gyprocplaten met isolatie
Scheidingswand€40,- tot €45,-55 mm profielen, met 50 mm isolatie
Dubbele Scheidingswand€55,- tot €60,-2 gyprocplaten met isolatie
Gyproc Plaat€6,- tot €40,-

*De genoemde prijzen zijn inclusief plaatsing en btw. De exacte kosten kunnen variëren afhankelijk van de specifieke eisen van het project en de regio waarin het wordt uitgevoerd.

Prijzen om bijvoorbeeld een volledige slaapkamer van gyproc te voorzien

Wil je bvb. een slaapkamer maken met gipsplaten (scheidingswanden), dan komt dit uit op zo’n € 1.200 à € 1.350.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor het plaatsen van gipsplaten.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG
 • Voorzetwand: Gemiddeld €750,- tot €900,-
 • Dubbele Voorzetwand: Gemiddeld €900,- tot €1050,-
 • Scheidingswand: Gemiddeld €1200,- tot €1350,-
 • Dubbele Scheidingswand: Gemiddeld €1650,- tot €1800,-

Welke factoren bepalen deze prijs?

Verschillende factoren kunnen van invloed zijn op de prijs van het installeren van gyproc wanden in België. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 1. Type wand: Het type gyproc wand dat je kiest, zoals een voorzetwand, dubbele voorzetwand, scheidingswand of dubbele scheidingswand, zal een grote invloed hebben op de kosten. Dubbele wanden en wanden met extra isolatie zullen over het algemeen duurder zijn dan standaard wanden.
 2. Oppervlakte: De grootte van het te bedekken oppervlak zal rechtstreeks van invloed zijn op de totale kosten. Hoe groter de ruimte, hoe meer materiaal en arbeid er nodig zijn, wat resulteert in hogere kosten.
 3. Materiaalkeuze: Naast de gyprocplaten zelf kunnen ook andere materialen zoals metal stud profielen, isolatie en afwerkingsmaterialen de kosten beïnvloeden. Bijvoorbeeld, als je kiest voor hoogwaardige isolatiematerialen, zal dit de kosten verhogen.
 4. Afwerking: De gewenste afwerkingsniveaus kunnen variëren, van eenvoudige tot zeer gedetailleerde afwerkingen. Hoe complexer de afwerking, hoe hoger de arbeidskosten zullen zijn.
 5. Toegankelijkheid van de locatie: Als de locatie moeilijk bereikbaar is of als er extra voorbereidend werk nodig is om de ruimte voor te bereiden op het installatieproces, kunnen deze factoren de kosten verhogen.
 6. Arbeidskosten: De kosten van arbeid zullen variëren afhankelijk van de ervaring en expertise van de vakman, evenals de regionale arbeidsmarkt. Een ervaren professional kan hogere tarieven in rekening brengen, maar kan ook zorgen voor een kwalitatief hoogstaand eindresultaat.
 7. Btw en andere heffingen: Vergeet niet dat de prijzen die worden genoemd inclusief btw zijn. Het is belangrijk om eventuele extra heffingen of vergoedingen in overweging te nemen bij het opstellen van het budget voor je project.

Door rekening te houden met deze factoren en het bespreken van je specifieke behoeften met een gekwalificeerde professional, kun je een nauwkeurige schatting krijgen van de kosten voor het installeren van gyproc wanden in jouw woning.

Welke soorten gipsplaten bestaan er?

Er zijn verschillende soorten gipsplaten beschikbaar, elk ontworpen om te voldoen aan specifieke behoeften en omstandigheden in een ruimte. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten:

 1. Standaard gipsplaat: Dit is de meest voordelige optie en wordt vaak gebruikt in standaard bouw- en renovatieprojecten.
 2. Vochtbestendige panelen: Deze panelen zijn nuttig in vochtige ruimtes, zoals badkamers of keukens, waar de kans op vochtproblemen groter is. Ze zijn ontworpen om beter bestand te zijn tegen vocht en schimmelgroei dan standaard gipsplaten.
 3. Schimmelbestendige panelen: Voor ruimtes die bijzonder vatbaar zijn voor hoge vochtigheidsniveaus en schimmelvorming, kunnen schimmelbestendige panelen een goede investering zijn. Hoewel ze duurder zijn dan vochtbestendige panelen, bieden ze extra bescherming tegen schimmelgroei.
 4. Brandwerende panelen: Deze panelen maken gebruik van niet-brandbare vezels van verschillende ratings en zijn veel voorkomend in commerciële omgevingen. Ze kunnen verplicht zijn volgens de bouwvoorschriften in ruimtes zoals garages die grenzen aan de hoofdwoning, of in boilerkamers voor veiligheidsdoeleinden.
 5. Geluidsdichte panelen: Ideaal voor ruimtes waar geluidsisolatie gewenst is, zoals een muziekkamer, een babykamer om omgevingsgeluiden te dempen, of een slaapkamer voor tieners die van luide muziek houden. Deze panelen helpen geluidsoverdracht te verminderen en zijn populair voor het verbeteren van privacy in slaapkamers.
 6. Milieuvriendelijke panelen: Er zijn ook gipsplaten verkrijgbaar die zijn gemaakt van gerecyclede materialen en duurzamere bronnen. Hoewel ze meestal iets duurder zijn dan standaard gipsplaten, bieden ze een milieuvriendelijkere optie voor bouw- en renovatieprojecten.
Soorten gipsplaten en hun prijs
Soorten gipsplaten en hun prijs

Hieronder vind je een tabel met de verschillende soorten gipsplaten en hun geschatte prijzen per vierkante meter:

Type gipsplaatGemiddelde prijs per m²*
Standaard gipsplaat€6,- tot €15,-
Vochtbestendige panelen€10,- tot €20,-
Schimmelbestendige panelen€15,- tot €25,-
Brandwerende panelen€20,- tot €30,-
Geluidsdichte panelen€20,- tot €40,-
Milieuvriendelijke panelen€15,- tot €25,-

*De genoemde prijzen zijn een schatting en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke fabrikant, leverancier en regio.

De dikte van de gipsplaat en het gewenste afwerkingsniveau kunnen ook van invloed zijn op de kosten. Dikkere gipsplaten bieden vaak betere geluidsisolatie en brandwerendheid, maar ze kunnen duurder zijn.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Welke dikte hebben gipsplaten?

De dikte van gipsplaten kan variëren afhankelijk van de specifieke toepassing en de vereisten van het project. Over het algemeen zijn gipsplaten verkrijgbaar in verschillende diktes, elk met hun eigen specifieke toepassingen en voordelen.

 1. 1/4 inch (6 mm): Dit zijn de dunste gipsplaten en worden vaak gebruikt voor gebogen oppervlakken, zoals ronde muren of plafonds. Ze zijn flexibel en gemakkelijk te buigen, waardoor ze ideaal zijn voor projecten waarin een gebogen afwerking nodig is.
 2. 3/8 inch (9.5 mm): Deze dikte wordt vaak gebruikt voor algemene wand- en plafondtoepassingen in niet-dragende scheidingswanden of voorzetwanden. Ze bieden voldoende sterkte en duurzaamheid voor standaard gebruik.
 3. 1/2 inch (12.7 mm): Dit is de meest voorkomende dikte voor gipsplaten en wordt gebruikt voor een breed scala aan toepassingen, waaronder binnenmuren, plafonds en voorzetwanden. Ze bieden een goede balans tussen sterkte en gewicht en zijn geschikt voor de meeste standaard toepassingen.
 4. 5/8 inch (15.9 mm): Deze dikkere gipsplaten worden vaak gebruikt voor speciale toepassingen waar extra sterkte, geluidsisolatie of brandwerendheid nodig is. Ze worden vaak gebruikt in gebieden waar geluidsisolatie of brandbescherming een prioriteit is, zoals tussen verdiepingen of in gemeenschappelijke muren van appartementen.
 5. 3/4 inch (19 mm): Dit zijn de dikste gipsplaten en worden gebruikt voor speciale toepassingen waar extra sterkte of geluidsisolatie vereist is. Ze worden vaak gebruikt in commerciële en industriële omgevingen waar de wanden bestand moeten zijn tegen zwaardere belastingen of waar geluidsisolatie een belangrijke overweging is.
Dikte (cm)Ideaal gebruikGemiddelde kosten
0.6Curved gebieden of patches€10
0.9Patches of reparaties€12
1.3Standaard muren€15
1.6Standaard plafonds, brandwerend€17
1.9Geluidsdempend, brandwerend€20

Opmerking: De kosten zijn gemiddelde schattingen en kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren.

Het kiezen van de juiste dikte van gipsplaten hangt af van verschillende factoren, waaronder de toepassing, de vereiste sterkte en duurzaamheid, en eventuele speciale behoeften zoals geluidsisolatie of brandbescherming. Het is belangrijk om de specificaties en aanbevelingen van de fabrikant te raadplegen en advies in te winnen van een gekwalificeerde professional om de juiste dikte van gipsplaten voor jouw project te bepalen.

Welke afwerkingsgraad wens je?

De afwerkingsgraad van gipsplaten kan aanzienlijk variëren, en dit heeft directe invloed op de kosten van de installatie. Hier zijn de verschillende niveaus van afwerking die je kunt overwegen bij het bespreken van je project met je aannemer:

 • Niveau 0: Bij dit niveau hangt de aannemer alleen de gipsplaten op en verder wordt er niets meer gedaan. Dit is de meest basale afwerking en wordt vaak gekozen voor ruimtes waar geen verdere afwerking nodig is, zoals garages of opslagruimtes.
 • Niveau 1: Bij dit niveau worden de naden van de gipsplaten afgedicht met tape en vervolgens bedekt met een laag modder. Dit zorgt voor een minimale afwerking en wordt vaak gekozen voor ruimtes die later worden betegeld, zoals badkamers.
 • Niveau 2: Dit niveau omvat een laag voegcompound, meestal gebruikt om een glad oppervlak te creëren dat geschikt is voor tegels of andere afwerkingsmaterialen.
 • Niveau 3: Bij dit niveau worden twee lagen voegcompound aangebracht voor een gladdere afwerking. Dit is een veel voorkomend niveau van afwerking voor woonruimtes en kantoren.
 • Niveau 4: Voor ruimtes waar matte verf wordt gebruikt, wordt aanbevolen om drie lagen voegcompound aan te brengen voor een gladde afwerking die geschikt is voor deze verfsoort.
 • Niveau 5: Dit is het hoogste niveau van afwerking en omvat drie lagen voegcompound en een volledige afwerkingslaag voor een supergladde uitstraling. Dit niveau wordt vaak gekozen voor ruimtes waar een hoogwaardige afwerking vereist is, zoals woningen of kantoren met een luxe uitstraling.

Het kiezen van het juiste niveau van afwerking hangt af van verschillende factoren, waaronder het beoogde eindresultaat, het budget en de esthetische voorkeuren. Bespreek je opties met je aannemer om het juiste niveau van afwerking te bepalen voor jouw project.

Hoeveel gipsplaten kan ik krijgen binnen mijn budget?

Als je een beperkt budget hebt, moet je mogelijk compromissen sluiten bij de installatie van gipsplaten. Hier is een overzicht van wat je kunt verwachten bij verschillende prijspunten:

 • €500: Als je een kleine bijruimte aan je huis hebt toegevoegd en alleen de blootgestelde stijlen en liggers wilt bedekken, kun je een basisinstallatie van gipsplaten aanvragen. De aannemer zou de gipsplaten ophangen, maar voor deze prijs zou de klus waarschijnlijk geen afwerking met tape, modder of schuren omvatten.
 • €1.500: Een typische woonkamer is ongeveer 200 vierkante voet. Als je niet op zoek bent naar de meest luxe afwerking of de duurste soort gipsplaat, is het redelijk om ongeveer €1.500 te budgetteren voor dit type klus, inclusief installatie.
 • €5.000: Voor de installatie van gipsplaten in een grote kelder, kun je verwachten ongeveer €5.000 te betalen voor een ruimte van 1.000 vierkante voet, mits je niet op zoek bent naar gespecialiseerde panelen.
 • €10.000: Als je ruimte meer dan 1.000 vierkante voet is en je vochtbestendige panelen wilt gebruiken met een hoogwaardige afwerking, kan het zo veel kosten als €10.000 om gipsplaten te installeren.

Het is belangrijk om je budget en je vereisten zorgvuldig te overwegen bij het plannen van een gipsplaatinstallatieproject. Bespreek je opties met een gekwalificeerde aannemer om de beste oplossing te vinden die past bij je budget en behoeften.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Zelf doen versus een professional inhuren voor het installeren van gipsplaten

Wanneer het aankomt op het installeren van gipsplaten, rijst vaak de vraag: zelf doen of een professional inhuren? Hoewel het zelf installeren van gipsplaten aanzienlijke kostenbesparingen kan opleveren – gemiddeld zo’n €1.400 per project – kiezen veel mensen er toch voor om een professional in te schakelen, ongeacht hun ervaringsniveau.

Maar wat maakt het leggen van gipsplaten eigenlijk zo uitdagend? Het lijkt misschien eenvoudig in theorie, maar in de praktijk komen er heel wat uitdagingen bij kijken. Denk aan niet loodrechte stijlen en liggers, nauwkeurige snedes rond hoeken en elektrische dozen, en het tijdrovende proces van het afwerken van de gipsplaten. Zelfs kleine foutjes kunnen jarenlang zichtbaar blijven.

Hoewel het inhuren van een professional voor de installatie van gipsplaten een aanzienlijke investering kan zijn, loont het vaak de moeite voor een hoogwaardig eindresultaat. Een lokale gipsplaatinstallateur kan niet alleen tijd en frustratie besparen, maar ook zorgen voor een professionele afwerking die jarenlang meegaat.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%

Veelgestelde vragen over gipsplaten

Hoe lang gaat een gipsplaat mee?

Gipsplaat heeft doorgaans een levensduur van 40 tot 60 jaar, maar dit hangt af van factoren zoals onderhoud en blootstelling aan vocht en schade.

Heb je een vergunning nodig om gipsplaat te vervangen?

In de meeste gevallen is het vervangen van gipsplaat een renovatieactiviteit die geen bouwvergunning vereist, tenzij het gepaard gaat met structurele wijzigingen of verbouwingen.

Is het beter om gipsplaat te installeren dan muren te pleisteren?

De keuze tussen gipsplaat installeren en muren pleisteren hangt af van verschillende factoren, zoals kosten, snelheid, gewenste afwerking en de staat van de muren. Over het algemeen is gipsplaat sneller en goedkoper, maar pleisterwerk kan een naadloze, op maat gemaakte afwerking bieden.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.