Badkamer

Kleine badkamer inrichten: Tips, Voorbeelden & Inspiratie

Kleine badkamer inrichten Kleine badkamer inrichten - © Topglass

De sterk toegenomen prijzen voor vastgoed hebben er voor gezorgd dat veel mensen genoodzaakt zijn om kleiner te wonen. Op zich vormt dat geen probleem, alleen is het dan vaak een beetje puzzelen om alles goed in te richten. Dat geldt zeker voor de badkamer. Een kleine badkamer inrichten kan net wat complexer zijn omdat er  heel wat sanitaire elementen zijn die in de ruimte verwerkt dienen te worden.

Om dit voor jou net wat eenvoudiger te maken heb ik alvast even verschillende, leuke kleine badkamer tips op een rijtje gezet op deze pagina.

Met de juiste kleur vergroot je je badkamer

Natuurlijk heeft iedereen wel een bepaalde kleur in gedachten voor zijn of haar badkamer. In het merendeel van de gevallen wordt de keuze voor de kleur vooral gemaakt vanuit persoonlijk oogpunt. Wist je echter dat de kleuren die je gebruikt ook een directe impact zullen hebben op het ruimtelijke effect van je badkamer.

Badkamer inrichten met mozaïek tegels met indirecte verlichting
Badkamer inrichten met mozaïek tegels met indirecte verlichting

Door het gebruik van de juiste kleuren kun je je badkamer optisch vergroten. En dan hebben we het niet alleen over de kleur van je muren, maar ook over accessoires, de tegels, …

 • Advies wanneer je je muren schildert:
  • Laat je niet afschrikken om één muur erg kleurrijk te schilderen (hou de wandbekleding wel stijlvol)
  • Kies reflecterende verf. Deze zal het daglicht weerkaatsen en je badkamer een pak sfeervoller maken
 • Werk je met badkamertegels:
  • Gebruik je decoratieve prints? Beperk deze dan tot 1 muur (of een klein vlak)
  • Zorg dat de kleur van je voeg lichter is dan de kleur van je tegels
 • Wat met de vloer?
  • Wat dacht je van polybeton in het wit? M.a.w. een witte vloer? Erg mooi in een moderne woning en optisch vergroot het enorm. Of liever een badkamervloer in parket of laminaat?
 • Vergeet ook niet na te denken over het plafond van je badkamer.
 • Ook met enige decoratie & andere badkameraccessoires kun je kleur in je badkamer brengen

Een moderne, eigentijdse, kleine badkamer inrichten met de juiste kleuren & materialen zorgt er dus voor dat je badkamer aanzienlijk ruimer oogt.

Gebruik de juiste verlichting

Niet alleen de kleur heeft een invloed op de ruimtelijke indruk die wordt gecreëerd, ook de verlichting speelt hierbij een belangrijke rol.

Ik geef je graag volgende tips mee

 • Wil je licht in het plafond, gebruik dan een inbouwarmatuur. Zo breek je het hoogtegevoel niet en lijkt de badkamer optisch groter
 • Werk eventueel indirecte verlichting zoals LED strips. Zoals je merkt op onderstaande foto brengt dit meteen sfeer in je badkamer. In een foto verder in dit artikel vind je ook een voorbeeld van indirecte verlichting die in de spiegel zelf ingebouwd zit (zie het stuk over het gebruik van glazen wanden)
Kleine badkamer met LED Verlichting onder kast en groene accessoires
Kleine badkamer inrichten met LED Verlichting onder kast en groene accessoires

Grote spiegels

Gebruik grote spiegels in de badkamer
Gebruik grote spiegels in de badkamer

Heb je een kleine badkamer en zou je graag een ruime uitstraling realiseren? In dat geval is het de moeite waard om grote spiegels op strategische plaatsen aan te brengen.

Deze creëren een optische illusie, alsof er geen muur is en je badkamer doorloopt. En daarmee ziet je badkamer er meteen een stuk groter uit. Hoe groter de spiegel, hoe beter het effect. Bovendien wordt daglicht optimaal weerkaatst, hetgeen een kleine badkamer ook ruimer doet ogen.

Mijn tweede advies is: gebruik randloze spiegels. Dan is het onderscheid tussen de overgang van de spiegel naar de muren, of de spiegel naar de meubels amper zichtbaar. Hetgeen ook weer voor een ruimer gevoel zorgt.

Mijn laatste advies: Informeer naar de prijs voor een spiegel met anti-condensatie. Niets vervelender dan je te douchen en achteraf niets te zien in de spiegel omdat deze gecondenseerd is. Hier bestaan dus speciale spiegels voor die niet zullen condenseren. Voldoende ventileren kan eventueel ook een optie bieden. Verder in dit artikel meer over een afzuigsysteem voor je badkamer.

Nog even samengevat:

 1. Size matters!
 2. Ga voor randloze spiegels
 3. Opteer voor spiegels met anti-condensatie

Glazen wanden voorkomen onderbrekingen

Eén van de misschien wel belangrijkste tips voor een kleine badkamer die we je kunnen geven is het gebruik van glazen wanden.

Wanneer je een muur gebruikt als tussenwand voor bvb. je inloopdouche zal je de ruimte meteen verkleinen. Echter, wanneer je glas gebruikt, kun je er door kijken en zal de badkamer er een pak groter uitzien.

Wens je toch privacy te hebben in je douche? Dan kun je kiezen voor matte vlakken in glas. Of je kunt kiezen voor verduisterend glas. Maar hou in het achterhoofd: Hoe donkerder/matter het glas, hoe kleiner de ruimte opnieuw oogt. Het beste kies je dus gewoon voor doorzichtig glas.

Glazen douchewand
Glazen douchewand
Douche met mat gezuurd glas
Douche met mat gezuurd glas – © Topglass
Inloopdouche met grijs glas
Inloopdouche met grijs glas voor meer privacy – © Topglass
Badkamer met inloopdouche met vergrijsd glas
Badkamer met inloopdouche met vergrijsd glas – © Topglass

Tegels die weerspiegelen

Ook tegels die weerspiegelen zijn altijd een aanrader, toch als je een lichte kleur kiest. Zwart verkleint, wit vergroot. Een ideaal voorbeeld hiervan is wit marmer. Dankzij de weerkaatsing bereik je ietwat hetzelfde effect als een spiegel.

Badkamer inrichten met wit marmer dat weerspiegelt
Badkamer inrichten met wit marmer dat weerspiegelt

Ventilatie inwerken

Nu je toch bezig bent met de renovatie van je badkamer, is het verstandig om ook meteen een goed ventilatiesysteem in de badkamer in te bouwen. Bij voorkeur gebruik je ventilatiesysteem D. Werk het ventilatierooster en de ventilatiebuis indirect weg in je plafond en geniet continu van verse lucht in je badkamer. Ook zul je geen last hebben van condensatievocht op je spiegel.

Breek een muur uit

Het is niet mogelijk bij iedereen, maar een kleine badkamer kun je meteen groter maken door één muur in te breken. Je badkamer oogt meteen een pak groter.

Kleine badkamer inrichten
Kleine badkamer inrichten – © Topglass

Kleine badkamer inrichten: Wat is de prijs?

Een kleine badkamer inrichten, wat kost zoiets? In principe maak je het inrichten van je badkamer zo duur als je zelf wil. Met kleine goedkope inspanningen zoals de kleur, grotere spiegels en de juiste verlichting kun je al héél ver komen met een minimaal budget. Zeker als je werkt met de standaard afmetingen die beschikbaar zijn in de doe-het-zelf zaken.

Mag het echter kwalitatief ogen en wens je alles op maat ingebouwd, dan hangt daar uiteraard ook een iets hoger prijskaartje aan vast.

Hoe kan ik hierop besparen?

Besparen, dat doe je door offertes aan te vragen bij meerdere bedrijven. Ik kan het mensen niet genoeg aanraden. Pas door meerdere prijzen & hun producten/materialen met elkaar te vergelijken kun je de goede keuze maken.

Wie slim is en vergelijkt, zal al snel merken dat je zo tot 35% kunt besparen. Wil je meteen bedrijven vergelijken? Vul dan onderstaand formulier in.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.