Badkamer

Badkamertegels kiezen: Tips, Voorbeelden & Prijs

Hoe de juiste badkamertegels kiezen?

Badkamertegels zijn nog steeds alomtegenwoordig in onze Belgische badkamer. Dit komt omdat ze in ieder type badkamer passen. Of je nu de voorkeur hebt voor een moderne of klassieke stijl, het maakt niet uit. Bovendien zijn keramische badkamertegels makkelijk te reinigen en waterdicht (geen vochtproblemen dus!).

Welke stijl je hebt maakt weinig uit, want badkamertegels zijn in tal van formaten en stijlen te verkrijgen. En uiteraard verschilt de prijs per vierkante meter wel. Ik leg je daarom graag uit waar je moet op letten bij het aankopen van tegels voor je badkamer.

Badkamertegels: Waar rekening mee houden?

Wie badkamertegels wenst te voorzien moet met bepaalde factoren zeker rekening houden.

Normeringen voor tegels, wat is dat?

Om duidelijkheid te scheppen in de kwaliteit waar verschillende soorten tegels over beschikken wordt er gebruik gemaakt van normeringen. Op deze manier kan je door het aanschouwen van slechts een paar cijfers concluderen of een bepaalde tegel geschikt is om geïntegreerd te worden in je badkamer of niet

Ik heb daarvoor de belangrijkste punten om op te letten op een rijtje gezet.

1. Slipweerstand van badkamertegels

De slipweerstand kan een héél erg belangrijke beslissing zijn bij het inrichten van je badkamer  één van de belangrijkste beslissingen die je moet maken.

Bij het bepalen van de slipweerstand, stel jezelf eerst de volgende vragen:

 • Gebruik ik deze tegels voor de vloer?
 • Of zijn het tegels enkel voor de muren?
 • Dienen deze ook gebruikt te worden in mijn inloopdouche?

Je begrijpt natuurlijk dat een tegel enkel voor de muur niet meteen slipwerend moet zijn. Terwijl badkamertegels in je inloopdouche net wel een hoge slipweerstand moeten hebben.

Hou rekening met de slipweerstand bij het kiezen van een badkamertegel
Hou rekening met de slipweerstand bij het kiezen van een badkamertegel

Waarmee rekening gehouden bij het bepalen van de slipweerstand?

 1. Oppverlakteruwheid
 2. Vuil- en slijtageweerstand

En hoe kun je dit van de tegel afleiden?

 • Met schoenen aan: Dit is een R-waarde gevolgd door een cijfer tussen 9 en 13. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter tegen het slippen (dus 13 is slipwerender dan 9)
 • Met blote voeten: Kijk uit naar de NEN-EN 13451-1 normering. Hier werken ze met drie letters: A, B & C. Enkel B en C zijn, naar mijn mening,  geschikt om met blote voeten op te staan/wandelen. Toch als het voor je badkamer is. Want als er water op je vloer ligt kan dit erg gladdig worden.

2. Kwaliteit van de badkamertegels

Hoe oordelen over de kwaliteit van badkamertegels?
Hoe oordelen over de kwaliteit van badkamertegels?

Het merendeel van de tegelfabrikanten hebben door de jaren heen aanzienlijk geïnvesteerd in de nieuwste technologieën. Toch zijn kleine verschillen nooit uitgesloten.

Hoezo, welke verschillen zijn er?

Kleuren, maar ook afmetingen kunnen soms afwijken. Om die reden worden badkamertegels opgesplitst in 2 categorieën:

 1. Eerste keus
 2. Tweede keus

Het verschil tussen eerste en tweede keus?

De namen lijken me redelijk voor de hand liggend. Maar ik leg toch nog graag even het verschil uit tussen eerste en tweede keus tegels als wandbekleding voor je badkamer.

Tegels van eerste keus hebben de minste afwijkingen als het gaat over de kleur & afmetingen. De kwaliteit is hier dus optimaal.

Tegels van tweede keus kunnen  afwijkingen vertonen qua kleur en afmetingen. Maar dit is echt afhankelijk van producent tot producent, alsook van het type tegel.  Soms kan je erg veel hinder ondervinden tijdens het plaatsen van deze tegels. Dus spring hier voorzichtig mee om.

Het kan in de praktijk ook voorkomen dat badkamertegels worden aangeduid als derde keus of commerciële keuze.

3. Formaat van de badkamertegels

Een derde belangrijke factor om rekening mee te houden is het formaat en het motief van de badkamertegel.

Kleine tegels

Kleine badkamertegels creëeren een drukkere en meer klassieke uitstraling. Bovendien neemt het plaatsen van kleine badkamertegels meer tijd in beslag.

Kleine, witte tegels in badkamer plaatsen
Kleine, witte tegels in badkamer plaatsen

Grote badkamertegels

Geef je de voorkeur aan grotere badkamertegels? In dat geval is er minder kans op water doorlating en wordt er een veel strakkere, modernere afwerking gecreëerd.

Ook neemt het minder tijd in beslag om deze te plaatsen, waardoor je veel kunt besparen op de plaatsingskosten. Je dient er bij grote badkamertegels soms wel rekening mee te houden dat er meer afval-, slijp- en snijwerk kan zijn.

Glazen douchewand
Badkamer met Grote Badkamertegels en glazen douchewand

Hoeveel bedraagt de prijs van badkamertegels?

Ik heb de prijzen van de badkamertegels zelf, het materiaal en de plaatsingskosten opgesplitst. Zo krijg je een goed zicht op de prijs. En zo kun je offertes die je krijgt perfect vergelijken met de gangbare prijzen.

1. Prijs van badkamertegels

Hier moet je rekening houden met twee soorten tegels, je hebt wandtegels & vloertegels.  Ik geef je graag de prijzen mee die je in de winkel zult vinden. Van een € 10 tegel in een doe-het-zelf zaak tot een tegel van € 155 in een gespecialiseerde tegelzaak.

Soort badkamertegels Prijs per m2
Wandtegels voor in de badkamer 10 à 70 euro
Vloertegels voor in de badkamer 15 à 155 euro

Uiteraard zul je altijd goedkoper vinden, maar zijn deze dan wel kwalitatief? Bekijk dit zeker! En badkamertegels duurder dan 155 euro zijn er natuurlijk ook. The Sky is the limit. Alles hangt af van wat jouw wensen zijn, alsook je budget.

2.  Materiaal

Naast de badkamertegels dien je het materiaal nog aan te kopen. Dan denk ik aan tegellijm, voegkruisjes en voegmiddel. En ook aan waterdichte silicone om de voegen rond het bad, de (inloop)douche, de lavabo, het afzuigsysteem of ventilatiesysteem en het plafond van de badkamer te dichten.

Voor het aankopen van het materiaal zou ik rekening houden met een prijs van 10 à 20 euro per vierkante meter.

Ik ga er dan vanuit dat je reeds over alle andere benodigdheden beschikt ((vouw)meter, waterpas, tegelsnijder, lijmkam, tegeltang, mengkuip, traagdraaiende elektrische menger (500 tpm), schoonmaakdoek, bij wanden: stellatten).

Grote vloertegels in badkamer leggen
Grote vloertegels in badkamer leggen

3. Plaatsingskost

En natuurlijk niet vergeten, de prijs voor het laten plaatsen van de badkamertegels.

De gemiddelde prijs die door een tegelzetter wordt aangerekend bedraagt 30 à 40 euro per vierkante meter.

Veel mensen geven er in eerste instantie de voorkeur aan om hun badkamertegels zelf te plaatsen, maar dat blijkt in de praktijk lang niet altijd even eenvoudig te zijn. Tegels moeten zeer nauwkeurig worden geplaatst wil je het eindresultaat niet op negatieve wijze beïnvloeden. Besteed dit dus bij voorkeur uit aan een vakman.

TIP: Vergeet ook zeker niet de prijs te vragen voor vloerverwarming in de badkamer, mocht je niet met een gewone radiator wensen te werken.

Geld besparen?

Wil je graag de plaatsing van je badkamertegels uitbesteden aan een vakman, maar zou je wel graag besparen op de kosten? Dat kan!

Vraag offertes aan bij verschillende bedrijven en voer een objectieve vergelijking uit. Op deze manier is het mogelijk om een besparing te realiseren die tot wel 35% kan bedragen!

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

Offerte aanvragen voor het renoveren van je badkamerJe wil toch niet teveel betalen voor aanpassingen in je badkamer? Bespaar dankzij ons tot wel 35%!

Kom in contact met 4 vakmannen in je eigen regio. Ze sturen je allen een richtprijs. Zo kun je ze vergelijken en bespaar je veel geld. Indien nodig kun je hen vragen om bij je langs te komen. En dat allemaal gratis!

 • Ontvang Snel en Gratis Richtprijzen
 • Keuze uit tot wel 4 bedrijven uit je eigen buurt
 • Vergelijk gratis alle offertes
 • Bespaar zo tot 35%!

Vul daarvoor nu dit formulier in.

Geef een reactie