BadkamerCentrale verwarming

Badkamer verwarming: Soorten verwarming met hun voordelen & Prijs

Badkamer verwarming: Soorten systemen en Voordelen Badkamer verwarming: Soorten systemen en hun Voordelen

Het spreekt voor zich dat we het graag overal in huis lekker warm willen hebben. Dit geldt zeker voor de badkamer. Het comfortgevoel dat we in de badkamer ervaren is voor een significant deel afkomstig van de temperatuur die er heerst. Daarom geef ik je in dit artikel meer uitleg over de 5 soorten badkamer verwarming systemen.

Soorten badkamer verwarming

Op vlak van badkamer verwarming bestaan er tegenwoordig 5 mogelijke systemen.

  1. Klassieke radiatoren
  2. Vloerverwarming
  3. Wandverwarming
  4. Elektrische verwarming
  5. Infraroodverwarming

Benieuwd naar de verschillen en de voor- en nadelen van iedere soort badkamer verwarming? Ik heb ze hieronder meteen opgesomd.

1. Klassieke radiatoren

De klassieke radiator is in staat om je badkamer in sneltempo te verwarmen. Desondanks zijn deze door de jaren heen steeds minder populair zijn geworden.

Dit heeft voor een groot deel te maken metdat ze de nodige ruimte in beslag nemen. Dit maakt ze een stuk minder geschikt om geïntegreerd te worden in badkamers die over een beperkte(re) oppervlakte beschikken.

Anderzijds is het wel zo dat radiatoren in de badkamer eenvoudig geplaatst kunnen worden en bovendien heb je ook nog eens de mogelijkheid om je handdoeken te laten drogen.

Vroeger was het commentaar nog al eens dat deze lelijk ogen, maar nu bestaan er prachtige design radiatoren waardoor die stelling niet langer opgaat. Uiteraard kosten deze radiatoren dan ook wel aan pak meer.

Radiator verwarming in de badkamer
Radiator verwarming in de badkamer – Tevens handdoek droger

2. Vloerverwarming

Door de jaren heen is vooral het toepassen van vloerverwarming in de badkamer steeds populairder geworden. Heb je badkamer renovatie plannen of ga je een badkamer inrichten in een nieuwbouwwoning, dan is vloerverwarming echt wel een goede overweging.

We maken een onderscheid tussen twee systemen, beiden geschikt voor badkamer verwarming:

  • Elektrische vloerverwarming: Werkt onafhankelijk van andere ruimtes
  • Vloerverwarming met buizen: Deze is dan aangesloten op de centrale verwarming

Bij een renovatie is het uiteraard eenvoudiger om een elektrische vloerverwarming te voorzien. Want bij een aansluiting op de centrale verwarming komt het een en ander kijken.

Het grote voordeel van vloerverwarming is dat je vloer snel opdroogt en deze ook altijd aangenaam aanvoelt een je voeten. Daarnaast zit je verwarming zo verborgen onder de vloer, waardoor je een pak ruimte bespaart.

Een nadeel is dat je badkamer wel minder snel opwarmt. De klassieke radiator warmt een ruimte een pak sneller op. Eventueel kun je de vloerverwarming altijd combineren met een kleinere radiator of handdoekdroger. Daarnaast is de installatie ook meer werk, maar het resultaat mag er dan wel zijn natuurlijk!

Vloerverwarming in de badkamer
Vloerverwarming in de badkamer

3. Wandverwarming

Een derde mogelijke vorm van badkamer verwarming is wandverwarming. In dit geval zijn de verwarmingsbuizen, zoals de naam reeds laat vermoeden, terug te vinden in de wanden. Wandverwarming wordt altijd aangesloten op het bestaande verwarmingscircuit.

Het comfort in de badkamer wordt door het toepassen van wandverwarming aanzienlijk verhoogd. Eventueel kan je er voor kiezen om dit systeem te combineren met vloerverwarming waardoor een bijzonder ecologische manier van verwarmen ontstaat.

In een bestaande badkamer is het wel bijna onmogelijk om, zonder ingrijpende werken, dit alsnog te installeren.

Onzichtbare wandverwarming in de badkamer
Onzichtbare wandverwarming in de badkamer

Dit is ideaal voor wie toch plannen had om nieuwe wandbekleding in de badkamer te voorzien, zoals badkamertegels. Ook oogt dit erg mooi in een moderne badkamer.

4. Elektrische verwarming

Is er geen sprake van centrale verwarming in je huis? Dan is elektrisch verwarmen een goed alternatief.

Naast de klassieke radiatoren die aangesloten zijn op je centrale verwarming, bestaan er ook elektrische radiatoren. Dergelijke radiatoren bevatten een bepaalde vloeistof (meestal een speciale olie) die met behulp van elektriciteit verwarmd worden

Het kan wel even duren eer de ruimte opgewarmd is. Voor kleinere ruimtes is het ideaal, maar voor grotere ruimtes zou ik het eerder als bijverwarming gebruiken, in combinatie met bijvoorbeeld vloer- en/of wandverwarming. Voor grotere ruimtes moet je ook rekenen op een relatief hoge verbruikskost.

Elektrische bijverwarming in de badkamer
Elektrische bijverwarming in de badkamer – © Aterno

5. Infraroodverwarming of infrarood-straler

Een bijzonder krachtige manier van verwarmen is kiezen voor infraroodverwarming. Ook deze kan in principe overal worden opgehangen (muren, plafond, …), althans waar een stopcontact is. Of je kunt werken met een trekschakelaar. Daarnaast bestaan er modellen waarmee je via een afstandsbieding het gewenste vermogen kunt regelen.

Infraroodverwarming heeft enorm snel en gericht zijn warmte af. En daardoor kan het snel enorm warm worden in de badkamer.

Er zijn tal van modellen beschikbaar. Maar wat dacht je van deze infraroodspiegel van Infralia? Dit kan ook zonder handdoekdrager.

Infrarood verwarming met infraroodspiegel in de badkamer
Infrarood verwarming met infraroodspiegel in de badkamer – © Infralia

Een mix van hoofd- en bijverwarming

Tegenwoordig wordt in moderne badkamers geopteerd voor een mix van hoofd- en bijverwarming.

In de meeste gevallen kiest men voor een mix van vloerverwarming gecombineerd met wandverwarming of (design)radiatoren. Alledrie zijn ze voornamelijk beschikt als hoofdverwarming. Ze verbruiken het minste energie en geven continu warmte af. Zo kaan je meubels en je badkamer nooit kil aanvoelen.

Omdat elektrische verwarming best veel gebruikt is dit ideaal als bijverwarming. Om de badkamer dus wat extra op te warmen wanneer je er voor langere tijd in vertoeft.

Wat is de Prijs voor verwarming in de badkamer?

Deze prijs is afhankelijk van enorm veel factoren. Daarom kan ik je geen richtprijs meegeven. Ga je voor vloerverwarming of wandverwarming. Moet dit elektrisch zijn of kan het aangesloten worden op je bestaande of nieuwe centrale verwarming. Moeten er daardoor zaken uitgebroken worden in je badkamer, of gaat het om een badkamer die nog volledig geïnstalleerd moet worden in een nieuwbouw, …

Vergelijken loont… Tot wel 35%!

De prijzen & producten die bedrijven aanbieden verschillen ook enorm. Ook hun plaatsingskosten kunnen best een pak verschillen. Daarom raad ik iedereen aan om meerdere bedrijven in je eigen regio te vergelijken met elkaar. Want zo bespaar je soms snel tot 35%.

Bedrijven vergelijken kun je via onderstaand formulier. Lees vooral verder.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.