Badkamer

Inloopdouche maken: Tips, Prijzen & Nuttige afmetingen

Badkamer met inloopdouche met vergrijsd glas Badkamer met inloopdouche met vergrijsd glas - © Topglass

Een inloopdouche maken in de badkamer brengt vele voordelen met zich mee. In eerste instantie ziet het er natuurlijk erg strak en modern uit, maar daarnaast is het ook bijzonder praktisch.

Niet alleen jonge mensen, maar ook de wat oudere generatie kiest steeds vaker voor een inloopdouche. Dit onder meer omdat ze op deze manier het opstapje vermijden en de ruimte veel efficiënter kunnen schoonmaken.

Ben jij ook wel te vinden voor de realisatie van een inloopdouche in je nieuwe of bestaande badkamer, maar kan je nog wel wat tips en andere nuttige informatie gebruiken? Je ontdekt het allemaal op deze pagina!

Voor- en nadelen van een inloopdouche

Een inloopdouche maken in een moderne badkamer is de dag van de dag eerder logisch. Dit omdat zo’n douche enorm veel voordelen heeft.

Voordelen

Wat de voordelen betreft:

  • Dankzij het open karakter van dit soort douche kun je de afmetingen zelf bepalen. Al bestaan er uiteraard standaardafmetingen als richtlijn.
  • Geen temperatuurverschil als je uit de douche stapt
  • Daarnaast is ze perfect toegankelijk voor mensen die slecht te been zijn, evenals voor rolstoelpatiënten. Eventueel kun je wanneer je ouder wordt eenvoudig een stoeltje plaatsen in deze douche
  • Oogt heel mooi en kan volledig naar eigen smaak gemaakt worden
  • Een enorm gunstige prijs bij zelfplaatsing
  • Eenvoudig badkamer verlichting voorzien boven de inloopdouche

Zoals je merkt heeft een inloopdouche tal van voordelen

Badkamer met inloopdouche met vergrijsd glas
Badkamer met inloopdouche met vergrijsd glas – © Topglass

Nadelen

Buiten de hierboven aangegeven voordelen is het ook belangrijk om stil te blijven staan bij de potentiële nadelen die verbonden zijn aan de realisatie van een inloopdouche.

  • Risico op waterlek is groter. Daarom raden wij iedereen aan dit door een vakman te laten doen.
  • Zorg voor voldoende afdracht, zodat het water niet blijft staan.
  • Schaf kwalitatief voegsel aan. Anders kan dit verkleuren/vuil worden of snel verdwijnen.
  • Gladde tegels kunnen gevaarlijk zijn. Hou rekening met de slipweerstand bij het kiezen van badkamertegels.
  • Opgelet met parket of laminaat in de nabijheid van een inloopdouche
Inloopdouche met grijs glas
Inloopdouche met grijs glas voor meer privacy – © Topglass

Inloopdouche: Afmetingen

Welke afmetingen moet mijn inloopdouche hebben? Ik maak een onderscheid tussen twee soorten inloopdouches:

  1. Inloopdouche maken zonder deuren: Gebruik een inloop van minstens 180 centimeter
  2. Inloopdouche maken met deuren of gordijn: Gebruik een inloop van minimum 90 centimeter (ideaal voor het inrichten van een kleine badkamer). Dat is echter het absolute minimum. Zelf reken ik meestal minimum 110 centimer. Dan kun je alsnog comfortabel douchen. Eventueel samen met je partner?!

Belangrijk aandachtspunten

Ga je zelf een inloopdouche maken in je badkamer? Dan zijn er ook een reeks van technische aandachtspunten waar je rekening mee dient te houden.

  • Zo moet het hoogste punt van de afvoerbuis onder het vloerniveau komen te liggen. Wanneer er sprake is van een nieuwbouw is dit niet direct een probleem, maar bij renovatie is er vaak een creatieve oplossing vereist. Zo is het een mogelijkheid om de badkamer volledig of gedeeltelijk op een sokkel te plaatsen.
  • Sta er bovendien ook bij stil dat het realiseren van een inloopdouche die volledig waterdicht is een stuk lastiger is ten opzichte van het realiseren van een douchecabine of douchebak.
Badkamer verlichting: Soorten, Voorbeelden & Prijs
Badkamer verlichting: Soorten, Voorbeelden & Prijs

Hoeveel kost een inloopdouche maken in je badkamer?

De prijs is uiteraard vooral afhankelijk van het materiaal dat je kiest en de werkuren. Indien je zelf een douchecabine, douchebak of inloopdouche voorziet ligt de prijs uiteraard een pak lager.

Douchebak voorzien

Je kan er voor wat je inloopdouche betreft in eerste instantie voor kiezen om een douchebak in te bouwen in de vloer. Dit zorgt er voor dat je meteen verzekerd bent van een optimale waterdichtheid.

Daarnaast zal de plaatsing ook heel wat sneller kunnen verlopen. De prijs voor een douchebak met een degelijke kwaliteit begint ergens rond de 150 euro. Dit kan oplopen tot 1.000 euro, afhankelijk van het formaat en de gebruikte materialen.

Compleet ingerichte inloopdouche

Een alternatief voor bovenstaande is kiezen voor een compleet (betegelde) inloopdouche. Het spreekt voor zich dat in deze situatie vooral het type tegel bepalend is voor de prijs.

Bovendien moet er ook nog rekening worden gehouden met de voorziening van een waterdichte- mat en ondergrond. Evenals een stijlvolle geul die moet instaan voor de afwatering.

Alles samen is het mogelijk om een inloopdouche te voorzien voor een bedrag van zo’n 800 euro. Zou je graag één of meerdere glazen wanden willen plaatsen? Dan kan de totaalprijs al snel oplopen tot € 2.000 en meer.

blank
Tadelakt badkamer – Residence VDB / Govaert & Vanhoutte Architects
© Tim Van De Velde

Bespaar tot wel 35 procent op de prijs van jouw inloopdouche!

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht kan een inloopdouche dus perfect worden gerealiseerd tegen een zeer scherp prijskaartje.

Wil je graag de kostprijs nog wat meer drukken? Dan is het een aanrader om offertes aan te vragen bij meerdere bedrijven in je eigen regio. Wanneer je vervolgens hun offertes vergelijkt en je er de voordeligste uitpikt kan je zo tot 35% besparen!

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.