Badkamer

Parket of laminaat in de badkamer

Parket of Laminaat in de badkamer Parket of Laminaat in de badkamer

Parket of Laminaat in de badkamer? Wat is de beste optie? Het is een klassieke vraag die erg veel mensen zich stellen bij het inrichten of renoveren van hun badkamer. Of misschien ben je er nog niet aan uit of een houten vloer wel geschikt is voor jouw badkamer?

Wel, een houden vloer heeft best wat voordelen. En dan hebben we het niet alleen over de warme uitstraling. Maar welke voordelen biedt parket en welke voordelen biedt laminaat? Wel, er zijn enkele aandachtspunten en verschillen waar je zeker rekening mee dient te houden.

Parket versus laminaat in de badkamer

Wens je een houten vloer in je badkamer te voorzien? Dan is het verstandig om te kiezen tussen ofwel parket ofwel laminaat. Wat zijn de verschillen tussen deze twee houten vloeren? Ik leg het je graag uit!

1. Uitstraling

Ondanks dat laminaat door de jaren heen sterk is verbeterd, oogt en voelt de afwerkingslaag in de praktijk niet altijd even natuurlijk.

Dit vooral omdat laminaat met de machine gemaakt wordt, die ervoor zorgt dat er een zichtbare repetitie zit in de print van het laminaat.

Kies je voor parket, dan zul je dit niet voorhebben. Want uiteraard hebben parket een natuurlijke uitstraling, waarbij geen enkele plank er hetzelfde uitziet.

Kies je voor massieve planken, dan kun je tussen de overgang een klein boordje voorzien. Dat lijkt slechts een klein detail, maar het zorgt meteen voor meer sfeer en klasse. Bij het merendeel van de laminaatsoorten is dit helaas geen optie.

Parket in de badkamer
Parket in de badkamer

2. Onderhoud

Ook qua onderhoud is er een verschil tussen een parket badkamer en een laminaat badkamer.

2.1. Parket moet behandeld worden

Laminaat kenmerkt zich door een direct afgewerkte laag met meteen ook een eindlaag. Dat geldt niet voor parket. Deze wordt in de praktijk meestal nog extra behandeld.

Parketvloer behandelen
Parketvloer behandelen

2.2. Laminaat heeft minder nazorg nodig

Ook op vlak van nazorg scoort laminaat betere punten. Deze is in principe onbestaande terwijl geboende of verniste parket vaak nog een extra behandeling vereist.

Je zou er wel voor kunnen kiezen om gebruik te maken van houtsoorten zoals teak, ipé, iroko jatoba of wengé. Dit zijn houtsoorten die perfect als parket ingezet kunnen worden en niet hoeven behandeld te worden. Let wel, deze houtsoorten zullen na verloop van tijd vergrijzen. Maar de meesten, waaronder ik, vinden dat net mooi.

Hoe een Badkamervloer van Parket of Laminaat onderhouden?
Hoe een Badkamervloer van Parket of Laminaat onderhouden?

2.3 Opgelet voor krassen & kringen

Wel heb je bij parket het gevaar dat er kringen ontstaan door waterspatten of nagellak of andere zaken die je op de vloer gemorst hebt. Met een nieuwe beschermingslaag kun je krassen en putten wel wat camoufleren, waardoor je parket er weer als nieuw uitziet. Laminaat kun je geen nieuwe beschermingslaag geven.

3. Schuren of schilderen

Heeft je parket vloer enorm afgezien? Dan heb je de mogelijkheid om je parket te schuren. Dan ziet het er meteen als nieuw uit. Kun je het niet langer schuren of heeft het hout echt afgezien, dan heb je ook nog altijd de optie om het te schilderen.

Deze mogelijkheid heb je niet bij een laminaat vloer in de badkamer.

4. Prijs: Parket of Laminaat in de badkamer?

Parket of Laminaat in de badkamer? Die beslissing zal ook afhangen van het budget dat je beschikbaar hebt.

Wat dat betreft is het vanzelfsprekend dat massieve parket de duurste optie is. Massieve parket is niet alleen duurder in aankoop, maar ook het laten plaatsen ervan komt een pak duurder uit. Bovendien moet er ook nog een passende afwerkingslaag worden voorzien welke de kostprijs zal beïnvloeden.

Zonder de plaatsing kan er rekening mee worden gehouden dat je voor massief parket in de badkamer zo’n 50 euro per vierkante meter dient te betalen.

Geef je toch eerder de voorkeur aan een laminaat badkamer? Dan ligt de prijs ongeveer rond de 30 euro per vierkante meter.

Uiteraard zijn er meerdere factoren, zoals de kwaliteit, maar ook de houtsoort evenals de afkomst, bepalend voor de uiteindelijke prijs van parket of laminaat in de badkamer.

En wanneer je dit allemaal beslist hebt, rest er je nog maar één ding…. en dat is genieten.

Vrouw die volop geniet van haar badkamer
Vrouw die volop geniet van haar badkamer

Aandachtspunten voor het plaatsen van parket of laminaat in de badkamer?

Een houten vloer in badkamer laten plaatsen is interessant omwille van het natuurlijke karakter en de warme uitstraling. Dat neemt evenwel niet weg dat je genoodzaakt bent om nog rekening te houden met verschillende, belangrijke aandachtspunten. Ook deze wou ik je niet onthouden en daarom heb ik ze even op een rijtje gezet.

1. Voorzie een efficiënt ventilatiesysteem

Hout is een natuurlijk product dat ‘leeft’. Dit zorgt ervoor dat je altijd moet voorkomen dat er vocht blijft hangen in de badkamer dat een invloed kan uitoefenen op dat hout. Om dit te voorkomen is een efficiënt werkend ventilatiesysteem een absolute must. Vooral ventilatiesysteem D is wat dit betreft aan te raden als afzuigsysteem voor je badkamer.

Ventilatiesysteem in de badkamer
Ventilatiesysteem in de badkamer

2. De houten vloer lijmen

Ik raad je aan om de parket of laminaat vloer met speciale lijm die de naden vult aan te brengen. Zo krijgt vocht geen enkele kans om door te dringen. Want vochtproblemen wil je absoluut voorkomen.

3. Vergeet de uitzetvoegen niet!

Kies je er voor om een parket badkamer of laminaat badkamer te realiseren? Hou er dan altijd rekening mee dat er uitzetvoegen moeten worden voorzien. Dit zorgt er voor dat je altijd moet zorgen voor voldoende vrije ruimte om het hout te laten werken. Uiteraard moet je dan ook plinten voorzien.

3. Vloerverwarming

Is vloerverwarming in de badkamer mogelijk? Ja, zowel bij een parket vloer als bij een laminaat vloer kun je vloerverwarming voorzien.

4. Plaats de natte zones bijeen

Een goed idee is om rond de natte zones te werken met bijvoorbeeld badkameregels of gepolierd beton. Zeker wanneer je een inloopdouche hebt. Om geen wirwar aan vloeren te hebben is het daarom slim om de natte zones (het bad en de douche) bijeen te plaatsen.

In de natte zone voorzie je dan de tegelvloer. In de andere zone voorzie je dan parket of laminaat in de badkamer.

Parket of Laminaat laten plaatsen

Voor het correct plaatsen van parket of laminaat in de badkamer is voldoende kennis echt wel vereist. Laat dit daarom zeker over aan een vakman.

Wil je echter de kosten die hiermee gepaard gaan zo laag mogelijk houden? Vraag dan offertes op bij verschillende bedrijven/vakmensen en bespaar zo tot wel 35 procent op de kosten!

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.