Badkamer

Badkamer renovatie: Standaardafmetingen, Voorbeelden & Prijzen

Badkamer Renovatie

Heb jij een verouderde badkamer en wil je daar graag verandering in brengen? In dat geval kan dit artikel over badkamer renovatie je beslist verder helpen! Ik ga dieper in op de mogelijkheden, de laatste trends en de prijzen.

Waarom is een badkamer zo belangrijk?

De badkamer is, veelal zonder dat we er bij stil staan, één van de belangrijkste ruimtes in onze woning. Dit heeft alles te maken met het feit dat we er zowel in de ochtend als aan het einde van de dag even in vertoeven om onze persoonlijke hygiëne op punt te brengen.

Ook tussendoor wordt er veelvuldig van deze sanitaire ruimte gebruik gemaakt. Denk op dit vlak bijvoorbeeld maar eens aan een toiletbezoek of gewoon even snel de handen wassen.

Omwille van al deze redenen is het belangrijk dat onze badkamer er ten allen tijde zo optimaal mogelijk uitziet. Een badkamer renovatie kan daarom wel nuttig zijn.

Badkamer renoveren
Badkamer renoveren

Badkamer renovatie: Bepaal de indeling

Een badkamer renoveren zorgt er voor dat je altijd rekening moet houden met verschillende faxtoren.

1.  Factoren waar je rekening mee moet houden

Het geven van een nieuwe indeling aan je badkamer klinkt op het eerste zicht misschien eenvoudig, maar dat is het niet. Verschillende factoren zorgen er voor dat het opnieuw organiseren van je badkamer kan worden bemoeilijkt. Denk hierbij onder meer aan:

 • Eventuele vaste onderdelen die behouden moeten blijven zoals het bad, de plaats van je deur,  …
 • De plaats waar de leidingen zich bevinden;
 • De aanwezigheid van één of meerdere ramen;
 • De locatie van de ventilatie of het afzuigsysteem;

Toch kan het voorzien van een nieuwe indeling in je badkamer een absolute vereiste zijn. Alleen op deze manier is het namelijk mogelijk om bijvoorbeeld die moderne inloopdouche te plaatsen die je altijd al hebt gewild of dat vrijstaand bad.

Goed rekening houden met de aangehaalde factoren is hoe dan ook een vereiste wanneer je niet tegen vervelende verrassingen aan wenst te lopen. Start daarom vanuit een grondplan.

Badkamer zelf uittekenen in 3D
Badkamer zelf uittekenen in 3D – Voor en na

2. Maak daarom een grondplan: Hou rekening met deze afmetingen

Een badkamer renovatie gepland? Alles begint met het uittekenen van een goed grondplan!

We raden je aan een A4 blad te maken en je badkamer daarop te tekenen met een schaal van 1/50 (afstand in centimeter delen door 50). Zo kun je een badkamer inrichten tot 10 meter breed.

Als eerste… Teken op dit grondplan reeds de vaste elementen. Denk hierbij aan de deur, Ramen, …

Als tweede… Teken de elementen die ongewijzigd blijven. Bijvoorbeeld de leidingen (toevoer, afvoer, ventilatie, elektriciteit, …). Eventueel in een ander kleur.

De meubels & sanitaire toestellen kun je dan uitknippen volgens die dezelfde schaal (1/50). En dan kun je starten met puzzelen. Je bad, douche, toilet, badkamermeubel, … kun je dan eenvoudig boven het grondplan houden. Hou rekening met waar je leidingen & elektriciteit e.d. zich bevinden (indien deze op dezelfde plaats moeten blijven).

De meeste meubels en toestellen hebben gelukkig standaard afmetingen. Deze kun je eventueel gebruiken voor het maken van je grondplan. Zo moet je niet naar iedere winkel om alle afmetingen op te meten. 😉

Badkamer grondplan uittekenen met deze standaardafmetingen
Badkamer grondplan uittekenen met deze standaardafmetingen

Standaardafmetingen

Hierbij de meest voorkomende formaten bij een badkamer renovatie:

 • Wastafel
  • Enkele wastafel
   • Breedte: 80 à 90 cm
   • Diepte: 60 cm
  • Dubbele wastafel
   • Breedte: Minstens 130 cm
   • Diepte: 60 cm
 • Kolomkast
  • Breedte: 40 of 60 cm
  • Diepte: 34 cm
 • Toilet
  • Breedte: 90 cm
  • Diepte: 130 cm (ruimte om te zitten inbegrepen)
 • Douche
  • Vierkante douche
   • 80×80 cm tot 100×100 cm
  • Inloopdouche / Rechthoekige douche
   • Breedte: 120 tot 200 cm
   • Diepte: 90 cm tot 110 cm
 • Bad
  • Klein: 170 x 70 cm
  • Ruim: 190 x 90 cm

3. Nog enkele tips

Nog twee nuttige tips bij een badkamer renovatie:

 • Controleer de leidingen: Is alles uitgebroken, controleer dan de toestand van je leidingen. Zijn ze aan vervanging toe? Of kunnen ze nog gemakkelijk 30 jaar mee?
 • Breek je badkamer niet uit alvorens je je douche, bad, toilet, badkamertegels, … aangekocht hebt. Want soms zit hier een levertermijn op en dan zit je een maand zonder badkamer.
Moderne badkamer inrichten
Moderne badkamer inrichten

Badkamer renovatie: Prijs

Wat de prijs voor een complete badkamer renovatie exact bedraagt kan ik je, spijtig genoeg, niet meegeven. Dit hangt af van wat je wenst te vernieuwen en hoe luxueus alles moet zijn.

Op zich kun je met een budget van € 3.750 al héél ver komen, maar voor een mooie en volledig afgewerkte badkamer zou ik toch eerder denken aan een kleine € 10.000.

Niet iedereen is uiteraard van plan de hele badkamer te renoveren. Daarom heb ik hieronder een tabel aangemaakt met de renovatieprijs per onderdeel in je badkamer.

Onderdeel van badkamer renovatie Gemiddelde kostprijs
Complete badkamer renovatie Tussen 3.750 & 12.500 euro
Aankoop en plaatsing nieuw ligbad Tussen 800 & 2.750 euro
Aankoop en plaatsing nieuwe douche Tussen 500 & 1.800 euro
Aankoop en plaatsing nieuw toilet Tussen 500 & 900 euro
Aankoop en plaatsing nieuwe wastafel Tussen 450 & 750 euro
Realisatie van een nieuwe vloer Tussen 750 & 2.000 euro
Overige materialen (sifons, leidingen, etc.) Tussen 125 & 400 euro

Voor wie interesse heeft… Laten we dit even meer in detail bekijken…

1. Badkamermeubels (Wastafel, Kolomkast, ) …

Bij het herinrichten van je badkamer zal je wellicht ook je wastafels en andere kasten wensen te vernieuwen. Dit kan gaan van ze een nieuw likje verf te geven, tot een op maat gemaakte kast.

Qua prijs hou je dus best rekening met zo’n 450 tot 1.200 euro.

2. Nieuw sanitair (Toilet, Douche, Bad, …)

Bij een badkamer renovatie is de kans bijzonder groot dat je ook zal willen investeren in een nieuw bad, een nieuwe douche, nieuwe lavabo’s en een nieuw toilet.

Hiervoor hou je best rekening met minstens € 1.800. Kies je echter volop voor design (design toilet, design, inloopdouche met glas, bad met massagefunctie, …) dan kan die prijs al snel oplopen tot € 7.500 of zelfs meer.

3D beeld van nieuwe, gerenoveerde badkamer
3D beeld van nieuwe, gerenoveerde badkamer

3. Verlichting

Tijdens een badkamer renovatie is het eventueel tevens tijd om te investeren in nieuwe verlichting. Wanneer je dit doet, raad ik je sowieso te investeren in LED verlichting met warm licht. Dat bespaart een pak op je energiefactuur. Zelf ben ik voorstander van 3 soorten verlichting in de badkamer: Basisverlichting, taakverlichting & sfeerverlichting.

Lees er hier alles over: Badkamer verlichting

Reken hier op prijzen tussen de € 100 tot € 800. Sfeer- of taakverlichting zit meestal reeds inbegrepen in het meubel of ingewerkt in de spiegel die je koopt.

Kleine badkamer met LED Verlichting onder kast en groene accessoires
Kleine badkamer met LED Verlichting onder kast en groene accessoires

4. Vloer- en wandbekleding

Bij het uitvoeren van een badkamer renovatie worden meestal ook de vloer, de wanden en het plafond aangepakt. Dat is uiteraard begrijpelijk, want ook daarmee kun je een badkamer er meteen zo goed als nieuw laten uitzien.

Het goedkoopste is om je badkamertegels of je muren te herschilderen. Dan ben je er reeds vanaf met € 400.

Maar uiteraard kiezen de meesten ervoor om hun badkamer opnieuw te betegelen. Reken hier gemiddeld op € 65 per vierkante meter. Al schommelt de prijs tussen de € 25 à € 100.

Wandbekleding voor de badkamer kiezen

5. Verwarming in de badkamer

Als laatste moet je ook nadenken over badkamer verwarming. Ga je voor verwarming in de vloer of in de wand? Ga je voor een design radiator met handdoekenrekje tegen de muur? Of kies je voor een infraroodspiegel die warmte afgeeft? Wens je een aansluiting op het centrale verarming systeem of een losstaande elektrische verarming? De mogelijkheden zijn eindeloos. Denk hier dus goed over na.

Vergelijk prijzen!

Een badkamer renovatie gepland? Vergelijk dan zeker de prijzen bij verschillende bedrijven. De prijzen van de plaatsing kunnen soms erg schommelen.

Afhankelijk van wat je wenst bedraagt een prijs voor een moderne, hedendaagse badkamer dus tussen de 3.750 & 12.500 euro.

Benieuwd naar een richtprijs voor jouw badkamer renovatie project? Vraag hieronder dan helemaal gratis een offerte aan, vergelijk de prijzen en bespaar zo snel tot 35%!

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

Offerte aanvragen voor het renoveren van je badkamerJe wil toch niet teveel betalen voor aanpassingen in je badkamer? Bespaar dankzij ons tot wel 35%!

Kom in contact met 4 vakmannen in je eigen regio. Ze sturen je allen een richtprijs. Zo kun je ze vergelijken en bespaar je veel geld. Indien nodig kun je hen vragen om bij je langs te komen. En dat allemaal gratis!

 • Ontvang Snel en Gratis Richtprijzen
 • Keuze uit tot wel 4 bedrijven uit je eigen buurt
 • Vergelijk gratis alle offertes
 • Bespaar zo tot 35%!

Vul daarvoor nu dit formulier in.

Geef een reactie