Badkamer

Badkamer Verlichting: Soorten badkamerverlichting met bijhorende Voorbeelden & Prijs

Badkamer verlichting: Soorten, Voorbeelden & Prijs

doTijdens het inrichten van je badkamer moet je rekening houden met de kleuren en de materialen die je gebruikt. Maar ook de verlichting speelt een cruciale rol. Badkamer verlichting komt voor in drie verschillende vormen:

  1. Algemene verlichting
  2. Taakverlichting
  3. Sfeerverlichting.

Elk type badkamer verlichting heeft haar eigen invloed op de uitstraling en functionaliteit van de badkamer. Welk type van verlichting jij bij voorkeur zou moeten implementeren in je badkamer vertel ik je graag in dit artikel.

1. Algemene / Basis badkamer verlichting

Het eerste type badkamerverlichting is de algemene verlichting of basisverlichting. Het gaat hierbij om de lichtbron die gekoppeld is aan de hoofdschakelaar.

We spreken over algemene verlichting wanneer we het hebben over de lichtbron die verantwoordelijk is voor de algemene verlichting van de ruimte. In de praktijk wordt er op dit vlak veelal gebruik gemaakt van inbouwspots die geschikt zijn voor de badkamer of wordt er een centrale armatuur voorzien. De algemene verlichting wordt meestal geplaatst in het plafond van de badkamer.

1.1. Vermijd donkere hoeken

Bij het uitkiezen van de algemene badkamer verlichting is het vooral belangrijk om te kijken naar eventuele donkere hoeken die zich in de badkamer bevinden. Zorg dat je deze wegwerkt door de verlichting correct te positioneren in je plafond.

Des te meer lichten, des te meer je deze wegwerkt. TIP: Ga voor warm wit en voor geen te ‘krachtig’ licht als je meerdere spotjes/lampen plaatst. Teveel licht en te klaar is ook niet meer gezellig, toch? Zorg hier dus voor een goede balans.

Eventueel plaats je er een dimmer tussen. Dan kun je het licht feller zetten als je wilt kuisen. En lekker gezellig warm wit als je ‘s ochtends je klaarmaakt.

Basis badkamerverlichting
Basis badkamer verlichting

1.2. Ga voor warm wit

Denk daarnaast ook na over de kleur van de verlichting. In de berging is kil wit geen probleem. Maar als je je ‘s ochtends staat te douchen heb je ongetwijfeld liever warm wit licht (eerder geel licht).

Is het voor jou niet meteen duidelijk welk type van algemene badkamer verlichting nu het meest efficiënt zal werken in jouw badkamer? Dan is het altijd de moeite waard om op dit vlak even de hulp van een vakman in te roepen.

1.3. Natuurlijk Licht van buitenaf

Licht van buitenaf! Een raam doet ook wonderen! Ga voor een groot raam in je badkamer. Al is het een dakraam (Velux) of een raam in een plat dak. Maar natuurlijk licht in een badkamer is echt fijn! En een raam in je badkamer geeft je de mogelijkheid je badkamer goed te ventileren. Ben je van plan je badkamer te renoveren, denk hier dan zeker over na.

2. Taakverlichting

De tweede vorm van verlichting voor je badkamer is de zogenaamde ‘taakverlichting’. Deze verlichting is noodzakelijk voor het uitvoeren van specifieke taken die een zekere nauwkeurigheid vereisen.

2.1 Spiegelverlichting

Een bekend voorbeeld hiervan is scheren en maquilleren. Een veelgebruikte soort is hier spiegelverlichting. De verlichting wordt altijd op ooghoogte geplaatst waardoor een schaduw op het gezicht voorkomen wordt. Er bestaat indirecte verlichting, die in je spiegel ingewerkt is. Of verlichting die je naast de spiegel voorziet.

Ingebouwde spiegelverlichting in de badkamer
Ingebouwde spiegelverlichting in de badkamer – Omega Led-Verlichte Badkamerspiegel – 100 x 60 cm

De positionering van de taakverlichting zorgt er voor dat ook de lichtsterkte zeer nauwkeurig moet worden bepaald. Tussen de 300 en 500 lux is zeker voldoende.

3. Sfeerverlichting

Daar waar onze badkamer vroeger uitsluitend een praktische ruimte was, is dat tegenwoordig zeker en vast niet meer het geval, integendeel. Tegenwoordig wordt onze badkamer dan ook veelal gebruikt als een plaats om tot rust te komen na een lange werkdag. Een soort kleine wellness in je eigen huis.

Dit zorgt er voor dat er buiten de algemene verlichting en de taakverlichting ook moet worden gekeken in de richting van sfeerverlichting.

Met één enkele druk op de knop is het mogelijk om de sfeer volledig om te gooien waardoor jouw praktische badkamer verandert in een uitnodigende en relaxerende omgeving waar je heerlijk in tot rust kan komen.

3.1. Indirecte LED verlichting

Wil je specifieke accenten kunnen leggen en zou je bovendien ook graag willen kunnen rekenen op een zekere energiezuinigheid? In dat geval is kiezen voor verkleurbare en dimbare LED-verlichting badkamer zeker de moeite waard.

LED-Verlichting kun je héél indirect aanbrengen. Rondom je spiegel, boven- of onderaan de kast, … Zolang het maar lekker warm oogt en rustgevend aanvoelt. Overdrijf hier niet mee, je badkamer is uiteraard geen discotheek. Dit past zowel in een klassieke als in een moderne badkamer.

Badkamer inrichten met mozaïek tegels met indirecte verlichting
Badkamer inrichten met mozaïek tegels met indirecte badkamer verlichting
Glazen douchewand
Basis badkamerverlichting in het plafond, en sfeerverlichting tegen  het plafond langs de muren. Hier zou ik persoonlijk wel voor warmer wit kiezen.
Kleine badkamer met LED Verlichting onder kast en groene accessoires
Kleine badkamer met LED Verlichting onder kast en groene accessoires
Hoe oordelen over de kwaliteit van badkamertegels?
2 LED-strepen die voor de nodige sfeer  zorgen.

3.2. Kaarsverlichting

Het kan ook een pak goedkoper! Wat is er mis met het gezellige licht van een kaars? 😉 En om de sfeer compleet te maken kun je eventueel opteren voor een geurkaars.

Enkel een heerlijk glaasje wijn ontbreekt dan nog.

Kaarsverlichting in de badkamer
Kaarsverlichting in de badkamer

3.3 Open haard in de badkamer

Last but not least, voor degenen met een ruimer budget. Wat dacht je van een gezellige open haard in je badkamer? Het valt niet meteen onder de categorie ‘badkamer verlichting’ maar het zorgt wel voor een zalige sfeer. Het is ook ideaal voor het verwarmen van je badkamer.

Open haard in de badkamer
Open haard in de badkamer

Wat is de prijs voor badkamer verlichting?

Wat is de prijs om badkamer verlichting te voorzien? Alles hangt natuurlijk af van je wensen. Welke verlichting kies je en welk budget spendeer je hieraan? Je kunt gaan voor een eenvoudige LED-strip, maar je kunt in de design winkel ook prachtige verlichtingsarmaturen terugvinden.

De gemiddelde prijs van badkamer verlichting begint bij € 500 en loopt bij een iets luxueuzere badkamer op tot € 1.500.

Uiteraard kun je ook enkel één basislicht hangen van € 20 of dure armaturen en spiegelverlichting waardoor de prijs oploopt tot € 2.500. Alles hangt af van jou wensen.

Hoe kun je besparen op badkamer verlichting?

Nu je dit gelezen hebt het gebeuren dat de prijs voor je badkamer verlichting een stukje hoger uitvalt dan je in eerste instantie had voorzien. Dat is natuurlijk vervelend, maar niet onoverkomelijk.

Vooraleer je badkamer verlichting te bestellen en te laten plaatsen door een bepaald bedrijf, raad ik je aan om offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven.

Door de verschillende bedrijven/offertes met elkaar te vergelijken is het mogelijk om tot 35% te besparen! Vul daarvoor onderstaand formulier in.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

Offerte aanvragen voor het renoveren van je badkamerJe wil toch niet teveel betalen voor aanpassingen in je badkamer? Bespaar dankzij ons tot wel 35%!

Kom in contact met 4 vakmannen in je eigen regio. Ze sturen je allen een richtprijs. Zo kun je ze vergelijken en bespaar je veel geld. Indien nodig kun je hen vragen om bij je langs te komen. En dat allemaal gratis!

  • Ontvang Snel en Gratis Richtprijzen
  • Keuze uit tot wel 4 bedrijven uit je eigen buurt
  • Vergelijk gratis alle offertes
  • Bespaar zo tot 35%!

Vul daarvoor nu dit formulier in.

Geef een reactie