Badkamer

Wandbekleding badkamer

blank Wandbekleding voor de badkamer kiezen: Alle mogelijkheden

Wie aan een oude badkamer denkt, denkt meteen aan de blauwe of roze vierkante tegeltjes. Sommigen vinden het retro, maar meestal oogt het gewoon ouderwets. We kunnen het die mensen niet kwalijk nemen… In die tijd bestond er geen andere soort wandbekleding voor de badkamer. Wandtegels in de badkamer was de enigste optie die vochtbestendig was. Daar is gelukkig verandering in gekomen. Vandaag de dag is er een enorm ruzie keuze aan wandbekleding die geschikt is voor vochtige muren, zoals die in je badkamer. Ik bespreek graag even de mogelijkheden en ga ook dieper in op de prijs. Zowel voor de renovatie van een badkamer als voor het inrichten van een nieuwe badkamer. Lees vooral verder.

Waar moet je rekening mee houden?

Enkele zaken waar je rekening mee moet houden.

 • Wil je een kleine badkamer inrichten, gebruik altijd lichte kleuren, want deze vergroten je ruimte optisch. Donkere kleuren doen een ruimte snel kleiner lijken.
 • Een tijdloze uitstraling krijg je door gebruik te maken van lichte tenten. Denk hierbij aan wit, beige, lichtgrijs of bruin. Zwart bijvoorbeeld laat een ruimte meteen kleiner ogen.
 • Ga je voor een tegel, weet dan dat je deze minder makkelijk kan vervangen. Behangpapier of een geverfde muur kun je sneller vervangen of een nieuw likje verg geven.
 • Tegels zijn eenvoudig af te wassen, behangpapier wordt al moeilijker.
 • Werk altijd met materiaal dat voldoende waterdicht is.
 • Wanneer je bvb. wandtegels ook voor je badkamervloer of je vloer in de inloopdouche wenst te gebruiken, kijk dan zeker na wat de slipweerstand is. Want je wil absoluut voorkomen dat een badkamervloer altijd gladdig is.
 • Zorg voor de nodige ruimte voor een ventilatierooster voor het ventilatiesysteem in je badkamer.
blank
Witte tegeltjes als wandbekleding in de inloopdouche

1. Wandtegels

Laten we beginnen met de meest gekende mogelijkheid: Wandtegels. Wandtegels zijn ideaal voor een badkamer, ze zijn vochtbestendig, je hebt ze in verschillende kleuren, stijlen en formaten. Kortom, voor iedere stijl is er wel een geschikte wandtegel.

blank
Hoe de juiste badkamertegels kiezen?

Waar vroeger de kleine viekante tegels erg in waren, kiest men nu steeds voor een erg grote rechthoekige tegel. Het eerste grote voordeel is dat deze een pak sneller geplaatst kunnen worden. Het tweede voordeel is dat grotere tegels de badkamer ook optisch vergroten. Tegels zijn perfect te combineren met behang of een geverfde muur. Daarnaast zijn ze enorm eenvoudig te poetsen en daarom kiezen veel mensen voor wandtegels als wandbekleding voor de badkamer.

Qua materiaal bestaan wandtegels meestal uit geglazuurd keramiek. De prijs van tegels hangt van zodanig veel factoren af. De grootte, het materiaal, de normen waaraan het voldoet. Daarom is een prijs moeilijk te noemen. Sommige tegels beginnen al vanaf 10 euro per vierkante meter. Mits je het nodige materiaal hebt is zelf plaatsen een optie. Laat je de laat plaatsen door een vakman dien je rekening te houden met een prijs van €  35 à € 45 per vierkante meter.

2. Mozaïek wandbekleding

Naar mijn mening oogt een mozaïek wandbekleding enorm luxueus. Al vind ik het niet in gelijk welke moderne of klassieke woning thuishoren. Alles hangt af van de stijl van je woning en interieur.

Badkamer inrichten met mozaïek tegels met indirecte verlichting
Badkamer inrichten met mozaïek tegels met indirecte verlichting

Durf hier te werken met veel kleuren of zelf een fel kleur. Je zult versteld staan van het resultaat. Wandbekleding in mozaïek is uiteraard een pak meer werk om te plaatsen i.v.m. wandtegels of behang. Het dient erg nauwkeurig te gebeuren om het juiste effect te verkrijgen.

Mozaïek als accent

De hele badkamer in mozaïek vind ik persoonlijk iets te druk. Tenzij het in éénzelfde kleur is en het een lichte kleur is. Persoonlijk vind ik mozaïek ideaal om accenten te leggen in je badkamer. Bijvoorbeeld om het mooie badkamermeubel nog meer naar voor te laten komen. Of om je inloopdouche als Eye-catcher te gebruiken door de achterste muur ervan in mozaïek te doen. En mocht je een een luxueus bad hebben, kun je dit nog meer laten opvallen en een tegelijk ook een warme sfeer creëren. Vaak wordt het ook gebruikt voor een horizontale strook te maken op je muren, al is dat een stijl die nu ook meer en meer verdwijnt.

Onderhoud van mozaïek tegels in de badkamer

Ze zijn iets moeilijker te onderhouden dan een klassieke wandtegel of een geverfde muur. Het belangrijkste is dat je goed voegmiddel gebruikt. Voegmiddel dat bestand is tegen vocht. Dat maakt het onderhoud stukken eenvoudiger.

Prijs mozaïek wandbekleding

De prijzen starten reeds vanaf € 10 per vierkante meter. Echter voor een echt kwalitatieve tegel moet je eerder rekening houden met een prijs tussen de € 20 à € 40 per vierkante meter. Voegmiddel en de prijs voor het plaatsen niet inbegrepen.

3. Waterdichte platen & panelen

Douche met mat gezuurd glas
Douche met mat gezuurd glas – © Topglasd

Waterdichte platen of panelen gebruiken[/caption] Badkamer platen of acrylpanelen hebben erg veel voordelen. Ze zijn eenvoudig te plaatsen en omdat ze gelijmd worden oogt het naadloos. Hetgeen een erg mooie sfeer creëert. Omdat je ze in een groot formaat kunt kopen, heb je weinig voegen. Daardoor is de kans op vochtlekken zo goed als onbestaande.

Deze platen of panelen zijn gemaakt van veiligheidsglas of acryl en worden direct verlijmd. Dit zorgt voor een strak, naadloos effect. Glasplaten of acrylplaten kunnen aangekocht worden in diverse formaten en kleuren.

Dat deze platen heel gemakkelijk te onderhouden zijn is je wellicht reeds duidelijk. Gewoon even afwassen en je hebt er geen kijken meer naar.  Let wel, is er sprake van veel kalk in het water? Maak ze dan na het douchen even schoon met een handtrekker.

Qua prijs voor een standaard douche hou je best rekening met zo’n € 1.500 à € 1.900.

4. Tadelakt

Tadelakt badkamer
Tadelakt badkamer – Residence VDB / Govaert & Vanhoutte Architects
© Tim Van De Velde

Tadelakt is tevens een soort wandbekleding voor de badkamer die velen weinig zal zeggen op dit moment. Niet geheel onlogisch. Want het is een trend die uit Marokko over komt waaien en steeds meer voet aan de grond krijgt. Tadelakt is een waterdichte glanspleister dat bestaat uit natuurlijke hydraatkalk. Je leest het goed: natuurlijk. M.a.w. is dit een zeer milieuvriendelijke grondstof. Ik vat graag de voordelen van Tadelakt als wandbekleding voor de badkamer samen:

 • Milieuvriendelijk
 • Beschikbaar in verschillende kleuren
 • Enorm waterbestendig
 • Kan aangebracht worden op de meest uiteenlopende plaatsen in de badkamer. Het kan in ieder hoekje, kantje of zelfs een gebogen muur aangebracht worden in alle soorten vormen.
 • Oogt enorm luxueus

Zoals je merkt kent Tadelak enorm veel voordelen. Wie van deze stijl houdt zou ik het zeker aanraden! Op de foto zie je een badkamer volledig in tadelakt, zelf het badkamermeubel. Sommigen opteren er echter ook voor om enkel de inloopdouche in tadelakt te doen. Dan kun je de muren verven en bvb. een mooie houten- of tegelvloer voorzien in de rest van de badkamer.

Prijs van Tadelakt wandbekleding

Wat is de prijs voor deze wandbekleding? Voor een rechte muur (zonder al te veel hoekjes en kantjes) moet je rekenen op een 170 euro per vierkante meter. Het plafond kost een pak meer, daar reken je best op 320 euro per vierkante meter.

5. Verf of behang

Verf of behang kun je uiteraard niet gebruiken in je inloopdouche of rondom je bad, ook al gebruik je verf of behang dat waterafstotend is. Het is wel ideaal om te gebruiken voor de wanden in je badkamer die niet rechtstreeks in contact komen met water. Sommigen gebruiken geen waterafstotende verf, maar toch zou ik het iedereen aanraden. Zeker als je geen deftig mechanisch afzuigsysteem in je badkamer hebt.

Badkamer verven of behangen
Badkamer verven of behangen

Met verf of behang kun je alle kanten uit. Je kunt voor een felle kleur gaan, of een leuk behangmotief. En dat tegen een erg gunstige prijs, i.v.m. de andere soorten wandbekleding voor de badkamer. Ben je de kleur of het behang beu? Dan is het enorm eenvoudig om er over te schilderen of om het opnieuw te behangen. Je hoeft niets uit- of af te breken daarvoor.

6. Gepolierd beton

Deze heb ik met opzet als laatste geplaatst. Want wie aan beton denkt, denkt meestal aan een vloer voor een bedrijf. Maar geloof me, gepolierde beton komt steeds vaker voor in moderne en klassieke woningen. Zowel voor buiten (het terras en de oprit) als binnen (de keuken, de woonkamer, …) Een badkamer in polybeton is zeker de moeite waard om te overwegen.

Gepolierd beton als wandbekleding voor de badkamer
Gepolierd beton als wandbekleding voor de badkamer

7. Marmer

Badkamer in marmer
Badkamer in marmer

Wie aan marmer denkt denkt vaak aan de trap of de kille vloer bij oma/opa. Echter is marmer helemaal terug van weggeweest. En al zeker in een badkamer. Het oogt enorm luxueus. Maar er hangt natuurlijk ook een prijs aan vast.

Conclusie

Ben je op zoek naar een voordelige manier om je badkamer te bekleden? Dan is kiezen voor wandbekleding van verf of behang gecombineerd met wandtegels wellicht de interessantste optie. Heb je een ruimer budget en wil je vooral verzekerd zijn van een op en top hygiënische afwerking voor je badkamer? Dan is het de moeite waard om gebruik te maken van waterdichte platen of tadelakt. Voor een luxueuze afwerking kies je voor de duurste optie, namelijk mozaïek. Wil je graag de kosten voor je wandbekleding badkamer zoveel mogelijk binnen de perken houden? Vraag dan zeker offertes aan bij meerdere bedrijven of vakmensen. Op deze manier kan je tot 35 procent besparen op de eindfactuur voor de wandbekleding in je badkamer.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.