Badkamer

Zo kies je een geschikt bad voor jouw badkamer

Bad in lastige vorm badkamer

Een bad kan de perfecte plek zijn in jouw badkamer om in te ontspannen. Maar hoe weet je welk bad geschikt is voor jouw badkamer? Een te klein bad ligt natuurlijk niet fijn, maar een te groot bad beperkt de bewegingsruimte in de badkamer. Hoe kies je de juiste afmeting voor het bad in jouw badkamer?

Welk bad is geschikt voor jouw badkamer?

Een gemiddeld bad heeft een lengte van 180 centimeter met een breedte van 80 centimeter. Maar er zijn ontzettend veel baden met afwijkende afmetingen, waardoor er ook voor jouw badkamer een bad mogelijk is. Waar wil je je badkuip neerzetten? Heeft je badkamer een gekke vorm? Of heb je ergens een schuin dak? Dit kan allemaal invloed hebben op je keuze voor een bad.

Voor de kleinere en compacte ruimte

Een bad gecombineerd met een douche of schuine afloop zijn ideaal in kleinere badkamers. Met dit soort baden bespaar je ruimte, zonder dat je aan comfort hoeft in te leveren. Ook baden met kleinere afmetingen, zoals 160 of 170 centimeter lang en 70 centimeter breed, zijn perfect. Deze baden zijn relatief klein, maar je kunt hier prima je benen in strekken. Tot slot kun je ook kiezen voor een zitbad dat met een gemiddelde lengte van 120cm makkelijker te plaatsen is in de wat kleinere badkamers.

Bad voor kleine badkamer

Extra ruimte besparen – bij een ‘lastige vorm’ van je badkamer

Heb je een schuin dak in de badkamer? Dan kun je daar prima een bad onder plaatsen. Begint je schuine dak te laag? Dan kun je ervoor kiezen om het voeteneinde van het bad onder het schuine dak uit te laten komen. Zo heeft je hoofd nog genoeg ruimte aan de andere kant van het bad. En kun je in- en uitstappen zonder je hoofd te stoten.

Soms zijn hoekbaden de perfecte oplossing voor badkamers die wat ruimte te kort komen. Met een bad in de hoek wordt de bewegingsruimte in de badkamer namelijk zo min mogelijk beperkt. Wanneer je een hoekbad combineert met een douche of schuine afloop, bespaar je bovendien nog meer ruimte. 

Een hoekbad is ook ideaal voor badkamers met een ongelukkige vorm. Een standaardbad kan bijvoorbeeld lastig zijn in een vierkante ruimte, maar een hoekbad is dan wel mogelijk.

Bad in lastige vorm badkamer

Voor de ruimere badkamer

Als je een grote badkamer hebt, kun je qua afmetingen en vorm van je bad alle kanten op. Als je op zoek bent naar nog meer comfort, is een bubbelbad misschien wat voor jou. Een bubbelbad biedt niet alleen uitstekende mogelijkheden om te ontspannen, maar staat ook erg fraai in de badkamer. 

Heb je daarnaast weleens gedacht aan een vrijstaand bad? Deze zijn vaak langer dan 175 centimeter en moeten een stuk van de muur af staan. Vrijstaande baden zijn daarom niet geschikt voor kleine badkamers, maar staan prachtig in een ruime badkamer.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.