Een ventilatierooster is noodzakelijk om schimmels of andere vochtproblemen in huis te voorkomen. Welke soorten bestaan er en wat zijn de mogelijkheden ervan? Ook de prijs wordt verder in dit artikel besproken.
Waarom een ventilatierooster voorzien?
Mensen kiezen er tegenwoordig steeds vaker voor om hun huizen optimaal te isoleren, hetzij dakisolatie of spouwmuurisolatie. Dat is interessant, want op deze manier kan er heel wat warmteverlies worden voorkomen.
De keerzijde van de medaille is echter dat een optimale isolatie er voor zorgt dat bijvoorbeeld het kookvocht zich geen weg meer naar buiten kan banen. Hetzelfde geldt eveneens voor de waterdamp in de badkamer.
Hierdoor kan het vocht zich manifesteren op de muren en het plafond waardoor een, op vlak van gezondheid en stevigheid van je muren, erg schadelijke situatie ontstaat.
Gelukkig bestaat er een eenvoudige mogelijkheid om dit te verhelpen of te voorkomen. Door het plaatsen van een ventilatierooster kan je het ventilerende karakter van je woning bijvoorbeeld reeds een aardig duwtje in de rug geven. Dit komt overeen met ventilatiesysteem A. Maar eigenlijk raad ik iedereen om te kiezen voor Ventilatiesysteem D, C of B.
Verschillende soorten ventilatieroosters
Op het ogenblik dat je er voor wenst te kiezen om een ventilatierooster aan te kopen is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er op de markt in principe twee soorten zijn terug te vinden. Het gaat hierbij om de volgende opties:
- Een rond ventilatierooster
- Een vlak ventilatierooster
Vroeger kozen erg veel mensen er haast blindelings voor om gebruik te maken van de ronde exemplaren, de zogenaamde ’tonnetjes’. Door de jaren heen is dat echter veranderd en werden de horizontale varianten een stuk populairder. Dit komt omwille van de verschillende voordelen die er aan verbonden zijn.
Voordelen van een vlak ventilatierooster
Indien je er voor kiest om over te gaan tot het aankopen van een vlak ventilatierooster heb je onder meer als voordeel dat ze bij integratie in de deur of de muur niet uitsteekt. Dat is bij een rond exemplaar wel zo.
Bovendien hadden mensen die een ventilatierooster vroeger in een draaikiepraam wilden integreren een groot probleem. Bij het plaatsen van een tonnetje was het namelijk niet meer mogelijk om een insectenhor te plaatsen. Door de komst van een horizontaal, vlak ventilatierooster is daar gelukkig verandering in gekomen.
De positionering van je ventilatierooster
Op vlak van positionering van het ventilatierooster kan er een keuze worden gemaakt uit diverse locaties. Zo is het mogelijk om een ventilatierooster in te bouwen in verschillende soorten ramen. Denk hierbij niet alleen aan een standaard raam, maar ook aan draaikiep-exemplaar evenals een schuifraam.
Beschik je over een keuken of bijvoorbeeld een bepaalde inbouwkast die tot tegen het plafond aan is gebouwd? In deze situatie is het eveneens perfect mogelijk om je ventilatierooster hierin in te bouwen. Dit heeft als voordeel dat ze eigenlijk moeiteloos in jouw interieur kan worden geïntegreerd.
Ventilatierooster reinigen / onderhouden
Om er voor te zorgen dat het ventilatierooster dat je hebt geplaatst optimaal blijft werken is het belangrijk om deze tijdig te laten reinigen. Afhankelijk van het type ventilatierooster en het onderhoud welke al dan niet op regelmatige basis wordt toegepast kan het een vereiste zijn om een kleine of net een zeer grote reiniging uit te laten voeren.
In principe zou je er voor kunnen kiezen om je ventilatieroosters zelf te reinigen. Toch wordt het aangeraden om dit uit te besteden aan een professionele partij. Zij weten immers als geen ander hoe de roosters efficiënt schoon te maken en dat zonder dat er beschadigingen aangebracht worden.
Hoeveel kost een ventilatierooster?
Tot slot zal je vooraleer over te gaan tot het aankopen van een ventilatierooster nog rekening willen houden met het prijskaartje dat er aan verbonden is. Wat dit betreft wordt er een onderscheid gemaakt tussen een klein en een groot ventilatierooster.
Het gemiddelde prijsverschil is aanzienlijk, maar dat geldt natuurlijk ook voor de mate aan vocht die kan worden afgevoerd. Onderstaande prijstabel geeft je een goed beeld van de kosten waar je rekening mee dient te houden.
Type ventilatierooster | Gemiddelde kostprijs |
Klein ventilatierooster | Gemiddeld zo’n 25 euro per ventilatierooster |
Groot ventilatierooster | Gemiddeld zo’n 55 euro per ventilatierooster |
Zou je graag ook één of meerdere ventilatieroosters in je woning willen integreren? Wil je bovendien zeker kunnen zijn van de meest interessante prijs? Dan is het altijd een absolute aanrader om offertes aan te vragen bij meerdere partijen en deze met elkaar te vergelijken.
Alleen op deze manier kan je altijd rekenen op de meest optimale prijs-/kwaliteitsverhouding voor jouw ventilatierooster.