Ventilatie

Ventilatiesysteem A

Ventilatiesysteem A: Werking, Voordelen & Prijs Ventilatiesysteem A: Werking, Voordelen & Prijs

Op het ogenblik dat je er voor kiest om een nieuwbouw te realiseren moet je er rekening mee houden dat er een deftig ventilatiesysteem dient te worden voorzien. Wat echter wanneer je helemaal niet van plan bent om een nieuw huis te plaatsen? Maar je eerder een bestaande woning wil renoveren? In dat geval is het voorzien van een ventilatiesysteem A heel wat interessanter.

Hoe werkt  een Ventilatiesysteem A?

Een dergelijk systeem werkt op basis van een natuurlijke toe- en afvoer van lucht. Dit betekent dat er geen enkel motorisch toestel is vereist om de lucht te verplaatsen. Een ventilatiesysteem A is bijzonder interessant om toe te passen in een bestaande woning, niet in het minst omdat er geen aanzienlijke werkzaamheden met de installatie gepaard gaan.

Echter kan het zijn dat er te weinig circulatie is van lucht, waardoor je alsnog te maken kunt krijgen met vochtproblemen. Zeker wanneer je het huis goed zal isoleren kan de lucht nog moeilijk zelf zijn weg naar buiten vinden en is een goed ventilatiesysteem noodzakelijk. Je kiest dan beter voor een ventilatiesysteem C of een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie.

Waarom kiezen voor een ventilatiesysteem A?

Er kan worden vastgesteld dat het ventilatiesysteem A ondanks de mindere prestaties in vergelijking met C- & D-installaties nog steeds razend populair is. Dit heeft alles te maken met de verschillende, interessante voordelen die er aan verbonden zijn, namelijk:

1. Goedkoop

Een ventilatiesysteem A is voordelig in aankoop. Bovendien neemt de installatie ook helemaal niet veel tijd in beslag waardoor de overlast sterk kan worden beperkt. In principe dienen er uitsluitend toevoerroosters te worden voorzien doorheen het huis.

2. Geen verbruik en eenvoudig te plaatsen

De natuurlijke instroom die wordt gerealiseerd door middel van een ventilatiesysteem A zorgt er voor dat het systeem niet alleen voordelig is op vlak van plaatsing. Daarnaast is er ook geen sprake van ook maar enig verbruik op vlak van elektriciteit. Het beste voorzie je dit systeem in vochtige ruimtes. Ik denk dan aan de badkamer, de keuken en de plaats waar je wasmachine en droogkast staan (berging, garage, keuken of badkamer).

Nadelen van Ventilatiesysteem A

De bovenstaande voordelen die zijn verbonden aan een ventilatiesysteem A zijn natuurlijk best interessant te noemen, maar dat neemt niet weg dat er ook enkele significante nadelen aan verbonden zijn. Ook deze willen we je natuurlijk niet onthouden:

1. Toe- en afvoer kun je niet regelen

Het regelen van zowel de toe- als de afvoer is onmogelijk. Deze wordt in de praktijk dan ook volledig bepaald door de hoeveelheid lucht- en winddruk waarvan sprake is. Op het ogenblik dat er een sterke wind staat zal er in het huis dan ook aanzienlijk meer lucht worden aangevoerd dan noodzakelijk is.

Dat kan zorgen voor een oncomfortabel gevoel. Bovendien kan dit als gevolg hebben dat je tijdens de winter met een continue aanvoer van (veel) koude lucht te maken krijgt.

2. Nooit afsluiten, ook niet tijdens koude wintermaanden

Omwille van bovenstaande gebeurt het vaak dat mensen er voor kiezen om de luchttoevoer in haar totaliteit af te sluiten. Dit niet in het minst tijdens de winter. Dat is uiteraard een mogelijkheid en het zal je ongetwijfeld heel wat uitsparen voor wat de eindafrekening van de energiefactuur betreft, maar je krijgt er een slechte en bijgevolg ongezonde luchtregeling voor in de plaats. En soms ook vochtvlekken. In principe mag je bij een ventilatiesysteem A de luchttoevoer dan ook nooit volledig afsluiten.

TIP: Natuurlijke toevoer in badkamer

Heb je in de badkamer geen raam om open te zetten? Voorzie dan zeker in de deur een rooster om verse lucht de badkamer binnen te laten. Anders krijg je ongetwijfeld last van een vochtprobleem in de badkamer. Of je moet investeren in een deftig ventilatiesysteem voor je badkamer.

Natuurlijke luchttoevoer in de badkamer via de deur
Natuurlijke luchttoevoer in de badkamer via de deur

Is een ventilatiesysteem A nu wel of niet interessant?

Op het ogenblik dat je er voor kiest om een nieuwe woning te realiseren zou ik je niet willen aanraden om daar een ventilatiesysteem A in te integreren. In principe is dit systeem reeds behoorlijk verouderd waardoor ze niet meer weet te voldoen aan de hedendaagse eisen.

Heb je echter een oudere woning die je net beter hebt geïsoleerd en krijg je daardoor af te rekenen met vervelende en ongezonde vochtproblemen? In dat geval kan het toepassen van een ventilatiesysteem A  oplossing bieden.

Ook voor mensen met een zeer beperkt budget die toch een zekere vorm van ventilatie in huis willen voorzien kan een ventilatiesysteem A wellicht de oplossing betekenen.

Al ben ik ervan overtuigd dat wanneer je je woning renoveert en je je houdt aan de isolatienormen die vandaag wettelijk vastgelegd zijn, je beter meteen investeert in een C of D systeem. Anders ga je ongetwijfeld de vochtige lucht niet buiten krijgen en zul je binnen de kortste keren last hebben van vochtproblemen.

Geloof je mij niet? Laat even een vakman langskomen en vraag even zijn mening over de verschillende systemen en wat het beste is voor jouw woning.

Vul daarvoor hieronder je gegevens in. Dan kom je meteen in contact met een vakman in je eigen regio.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.