Ventilatie

Ventilatiesysteem B: Werking, Prijs & Voordelen

Ventilatiesysteem D Ventilatiesysteem D

Een ventilatiesysteem B betekent dat je kan rekenen op een mechanische toevoer van lucht terwijl de afvoer op een volledig natuurlijke manier gebeurt. De toevoer van de lucht verloopt door middel van ventilatoren welke verse lucht aanvoeren in verschillende ruimtes.

Het gaat hierbij doorgaans om de keuken, de woonkamer en de gang evenals de slaapkamers die zich in het huis bevinden. De lucht die vervuild is zal uiteindelijk via afvoerroosters die terug te vinden zijn in vochtige ruimtes (zoals bvb. het toilet en de badkamer) afgevoerd worden.

Zou je graag gebruik willen maken van een prijs/kwaliteit prima ventilatiesysteem in je woning en kijk je daarvoor in de richting van een ventilatiesysteem B? Lees dan snel verder, want ik vertel je op deze pagina graag waar je allemaal rekening mee dient te houden!

Voordelen van een ventilatiesysteem B

Vandaag de dag zijn er op de markt zeer veel verschillende soorten ventilatiesystemen terug te vinden: A, B, C, C+, D, … Bovendien valt het op dat verschillende systemen er, in vergelijking met deze B-installatie, heel wat aantrekkelijker uitzien. Waarom zou je er dan precies nog voor moeten kiezen om toch een ventilatie / vochtbestrijding systeem als deze in je huis te integreren?

Omwille van deze voordelen:

  1. Een ventilatiesysteem B biedt de goedkoopste manier om een huis te verluchten;
  2. De automatische aanvoer zorgt er voor dat ook moeilijk te verluchten ruimtes probleemloos verlucht kunnen worden;
  3. Ook bij een beperkte natuurlijke luchtstroom zorgen de ventilatoren voor een uitstekende werking van de installatie.

Bovenstaande voordelen zorgen er voor dat je bij een ventilatiesysteem B altijd verkeerd bent van een optimale en voordelige ventilatie.

Voordelen, Werking & Prijs van een Ventilatiesysteem D
Voordelen, Werking & Prijs van een Ventilatiesysteem D

Nadelen van een ventilatiesysteem B

De kans is groot dat de eerder op deze pagina aangegeven voordelen reeds behoorlijk wat mensen over de streep hebben getrokken. Toch moet het gezegd dat er niet alleen maar voordelen zijn verbonden aan een ventilatiesysteem B.

Een belangrijk nadeel om rekening mee te houden gaat bijvoorbeeld schuil in het warmteverlies dat plaatsvindt. Ondanks het feit dat gecontroleerd ventileren met een ventilatiesysteem B mogelijk is, gaat er nog steeds heel wat warme lucht uit de woning verloren.

Dit heeft alles te maken met het feit dat de afvoerkanalen op natuurlijke wijze functioneren. Je bespaart er op zich best wat energie mee, maar dat wordt helaas teniet gedaan door het warmteverlies dat optreedt.

Wil je een systeem met warmterecuperatie, dan investeer je best in ventilatiesysteem D. Maar dat is uiteraard een pak duurder.

Oja, wanneer je investeert in ventilatoren. Er bestaan energiezuinige ventilatoren. Informeer je dus goed.

Wanneer is een ventilatiesysteem B echt de moeite waard?

Ben je de trotse eigenaar van een goed geïsoleerde en/of ingesloten woning? In dat geval ben je nagenoeg verplicht om gebruik te maken van een ventilatiesysteem dat over een automatische werking beschikt.

Alleen op deze manier kan er namelijk een constante aanvoer van verse lucht worden gerealiseerd. Let wel, wil je de zekerheid dat je ventilatiesysteem B goed functioneert? In dat geval is het altijd een must om de plaatsing er van uit te besteden aan een echte vakman. Bij een foutieve plaatsing is het namelijk zo dat je ventilatiesysteem B niet correct zal functioneren met als gevolg dat je geconfronteerd zal worden met een vrij vervelende luchtcirculatie en enorm veel warmteverlies.

Wil je dit voorkomen? Doe dan beslist een beroep op een vakman! Laat daarvoor hieronder nu je gegevens na.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.