Ventilatie

Ventilatiekanalen: Mogelijkheden, Soorten, Voordelen & Prijs

Ventilatiekanalen: Soorten, Mogelijkheden, Voordelen & Prijs Ventilatiekanalen: Soorten, Mogelijkheden, Voordelen & Prijs

Een uitermate belangrijke schakel binnen het zuiveringsproces zijn de ventilatiekanalen. Deze kanalen staan in voor het transporteren van zowel de zuivere als de onzuivere lucht en dat 24 uur op 24. Ventilatiekanalen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en voor wat de plaatsing er van betreft kan je maar beter rekening houden met enkele zeer belangrijke aandachtspunten. Welke dit precies zijn vertel ik je graag in dit artikel.

Galvakanalen of spiraalkokers

Ondanks het feit dat er op de markt tal van verschillende types ventilatiekanalen zijn terug te vinden is het zo dat er in de praktijk vooral gebruik wordt gemaakt van zogenaamde spiraalkokers of galvakanalen.

Het betreft hier ronde gegalvaniseerde stalen ventilatiebuizen die kunnen beschikken over een sterk uiteenlopende diameter. In principe kan deze gelegen zijn tussen de 80 & 200mm.

In particuliere woningen wordt doorgaans geopteerd voor ventilatiekanalen van respectievelijk 125mm, 160mm of 180mm. Spiraalkokers zijn in de praktijk verder niet uitsluitend inzetbaar als ventilatiebuizen, maar ook als rookafvoerkanalen.

Spiraalkokers
Spiraalkokers

Voordelen van spiraalkokers

Zoals reeds aangegeven is het zo dat er in de praktijk op vlak van ventilatiekanalen bij voorkeur gebruik wordt gemaakt van spiraalkokers. Dit heeft alles te maken met de verschillende, interessante voordelen die er aan verbonden zijn, namelijk:

  • De aanzienlijke diameter van de buis zorgt er voor dat er veel lucht kan worden verplaatst zonder dat de ventilator daarvoor enorm veel toeren moet doen
  • Spiraalkokers zijn voordelig in aankoop en bovendien liggen ook de installatiekosten zeer laag
  • Het betreft een zeer duurzame oplossing welke relatief eenvoudig te reinigen is
  • Er zijn op de markt diverse uitbreidingsstukken verkrijgbaar zoals bochten, dempers, etc.

Zijn er ook nadelen verbonden aan spiraalkokers?

Er dient bij het gebruik van spiraalkokers eveneens rekening te worden gehouden met het feit dat er verschillende nadelen aan verbonden zijn. Bij dit type van ventilatiekanalen is het namelijk zo dat er vaak gebruik wordt gemaakt van verschillende aftakkingen op één enkele buis. Dit zorgt er voor dat er vaak problemen kunnen opduiken met betrekking tot de ‘overspraak tussen diverse ruimtes’.

Naast bovenstaande is het ook niet ondenkbaar dat er geluidsvibraties zullen optreden. Om er voor te zorgen dat dit geluid je niet stoort kan het noodzakelijk zijn om gebruik te maken van flexibele ventilatiebuizen die vlak achter de motor en in de directe nabijheid van de ventilatie-ventielen worden gemonteerd.

Welke ventilatiekanalen bij ‘instortsystemen’?

Er is sprake van een instortsysteem op het ogenblik dat de ventilatiebuizen zich in de vloeropbouw bevinden. In de praktijk zijn er op dit vlak verschillende situaties mogelijk. Zo kan het kanaal in de chape zijn geplaatst of in het beton zelf.

De ventilatiebuizen kunnen bovendien gemaakt zijn van een star materiaal zoals bijvoorbeeld gegalvaniseerde exemplaren, maar daarnaast is het ook mogelijk dat ze zijn vervaardigd uit kunststof.

Op vandaag kan er worden vastgesteld dat de kunststof ventilatiekanalen aan populariteit winnen. Toch zijn het nog steeds de gegalvaniseerde exemplaren die het vaakst worden verkocht. Dit niet alleen omdat ze voordelig zijn in aankoop, daarnaast hebben dergelijke ventilatiekanalen door de jaren heen hun nut reeds bewezen.

Ventilatiekanalen uit kunststof
Ventilatiekanalen uit kunststof

Flexibele ventilatiebuizen

Is er sprake van een instortsysteem? Dan maak je dus maar beter gebruik van ronde, flexibele buizen. Deze hebben een diameter gaande van 50 tot 90 mm en worden onderling verbonden met elkaar door gebruik te maken van een verdeeldoos.

Vanaf deze verdeeldoos lopen alle connecties naar de diverse vertrekken in huis. Hoe beperkter de diameter is van de buis, des te groter het aantal luchtkanalen is welke dienen te worden toegepast. Dit heeft alles te maken met het feit dat er voldoende lucht afgevoerd moet kunnen worden.

Systemen die beschikken over aanzienlijke diameters (meer dan 90mm) worden in het merendeel van de gevallen gecombineerd met balansventilatie (= ventilatiesysteem D). Hierbij is er sprake van een punt tot punt werking waarbij elke ruimte over diens eigen ventilatiebuis beschikt. Een klassiek voorbeeld hiervan is het zogenaamde ‘hybalans’ systeem.

Hoeveel kost de realisatie van ventilatiekanalen?

De kostprijs voor het aankopen en laten plaatsen van ventilatiekanalen is afhankelijk van verschillende factoren.

In eerste instantie dient er bijvoorbeeld te worden gekeken naar het type ventilatiekanaal. Denk hierbij niet alleen aan het materiaal waaruit ze is vervaardigd, maar ook aan de diameter, etc. Dit zorgt er voor dat de prijs van een ventilatiekanaal in de praktijk sterk kan verschillende.

  • Voor een rechthoekig kunststof ventilatiekanaal van 110×55 met een lengte van 1 meter kan je bijvoorbeeld rekenen op een prijskaartje van zo’n 7,50 euro per stuk.
  • Voor een instortkanaal van 220×80 met een lengte van 1,5 meter bedraagt het prijskaartje al snel 21 euro per stuk.

Bovenstaande kosten zijn uiteraard exclusief de plaatsing van je ventilatiekanalen. Ook op dit vlak kan er sprake zijn van aanzienlijke verschillen. Wil je er zeker van zijn dat je niet alleen op vlak van aankoop, maar ook voor wat de realisatie van je ventilatiekanalen betreft steeds kan rekenen op de best mogelijke prijs?

Vraag dan meerdere offertes aan bij verschillende partijen. Op deze manier zal je merken dat je altijd kan rekenen op de beste prijs voor wat de levering en installatie van jouw ventilatiekanalen betreft!

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.