Ventilatie

Canadese put: Ventilatie via een aardwarmtewisselaar

© Ventilair - Canadese put - aardwarmtewisselaar

De Canadese put (of aardwarmtewisselaar) stelt je in staat om je woning helemaal gratis koel te houden, te verwarmen of te verluchten. Het brengt frisse lucht in jouw woning en recupereert de warme lucht. Je moet het zien als een aanvulling op een bestaand balansventilatie systeem (oftewel: ventilatiesysteem D).

Hoezo warmte recupereren?

Van ventilatie wordt vaak gedacht dat het warmteverlies in de hand werkt. Dat lijkt voor de hand liggend, want als je tijdens de wintermaanden een ventilatierooster open zet gaat er toch heel wat warmte verloren?

Ja en neen. Door de jaren heen zijn er namelijk verschillende systemen op de markt verschenen waarbij er gebruik wordt gemaakt van warmterecuperatie. Eén van deze systemen is een aardwarmtewisselaar of Canadese put.

In de praktijk dient het vooral te worden aanzien als een aanvulling op bijvoorbeeld een balansventilatiesysteem. Zou jij ook graag genieten van de voordelen die verbonden zijn aan een aardwarmtewisselaar of Canadese put? Lees dan vooral verder.

Hoe werkt een aardwarmtewisselaar?

Vooraleer te investeren in een aardwarmtewisselaar is het vanzelfsprekend dat je een goed beeld wenst van de werking ervan.

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat er bij een aardwarmtewisselaar gebruik wordt gemaakt van een ondergronds buizennet. De aangezogen buitenlucht wordt via dit netwerk van buizen tot binnen in de woning gebracht.

Gedurende dit transport wordt de lucht langzaam maar zeker opgewarmd of afgekoeld. Dit is te wijten aan het feit dat de bodem steeds over een bepaalde temperatuur beschikt. Het resultaat hiervan is dat de centrale verwarming of de airco minder energie zal verbruiken.

1. Werking tijdens de lente & zomer

Werking van de Canadese Put, aardwarmtewisselaar, tijdens de zomer
Werking van de Canadese Put, aardwarmtewisselaar, tijdens de zomer

2. Werking tijdens de herfst & winter

Werking van de Canadese Put, aardwarmtewisselaar, tijdens de winter
Werking van de Canadese Put, aardwarmtewisselaar, tijdens de winter

 

Hoe wordt dit geïnstalleerd?

De buizen worden in het geval van een warmtewisselaar of Canadese put op een diepte van zo’n 2 meter in de grond aangebracht. Dit omdat er hier sprake is van een constante omgevingstemperatuur.

De buizen zullen bijgevolg op een bepaalde afstand van het huis terug uit de grond komen. Op deze plaats wordt de verse buitenlucht zo langzaam mogelijk aangezogen. Hoe trager dit gebeurt, des te meer de grondtemperatuur op de lucht kan worden overgedragen.

In de zomermaanden zal de lucht gedurende dit proces afgekoeld worden, terwijl ze in de winter wordt opgewarmd.

© Vannuffelen-vandamme.be - Canadese put
© Vannuffelen-vandamme.be – Canadese put

Combinatie aardwarmtewisselaar met mechanisch ventilatiesysteem

Een alleenstaand systeem is reeds interessant op zichzelf. Er wordt echter nog een zeer interessante, extra meerwaarde gecreëerd op het ogenblik dat de aardwarmtewisselaar wordt gecombineerd met een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Het gaat hierbij om een ventilatiesysteem D.

Bij een dergelijk systeem zal de vervuilde lucht die wordt afgevoerd via het ventilatiesysteem zorgen voor de opwarming van de aangevoerde, verse lucht. Dit is te wijten aan het feit dat de lucht dat afkomstig is uit de AWW reeds deels is opgewarmd. Het spreekt voor zich dat energiebesparing op deze manier eenvoudig kan worden gerealiseerd.

Voordelen van een aardwarmtewisselaar of Canadese Put

De realisatie van een aardwarmtewisselaar of Canadese put is door de jaren heen steeds populairder geworden. Dit heeft alles te maken met de verschillende, zeer interessante voordelen die er aan verbonden zijn.

Ik heb al deze verschillende voordelen nog even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet:

  • Tijdens de winter zal de aardwarmtewisselaar voorverwarmde lucht in de woning aanleveren
  • In de zomer zorgt de verse lucht die binnen wordt gebracht voor een aangename verkoeling
  • Een aardwarmtewisselaar neemt in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht niet veel ruimte in beslag
  • Dankzij een dergelijk systeem zul je nooit last hebben van vochtproblemen. Het is ideaal als vochtbestrijder.

Veel mensen vrezen dat ze een aardwarmtewisselaar of Canadese put niet in hun tuin kunnen plaatsen omdat deze slechts over relatief beperkte afmetingen beschikt. Deze vrees is eigenlijk niet terecht.

Voor een aardwarmtewisselaar is geen grote ruimte vereist en bovendien kan je ook kiezen voor een verticale uitvoering. Dit maakt het systeem geschikt voor een zeer uitgebreide doelgroep.

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

Eigenlijk zijn er geen echte nadelen verbonden aan de realisatie van een Canadese put. Wel moet je er rekening mee houden dat de plaatsing van dit systeem zeer nauwkeurig dient te gebeuren. De kleinste fout kan er dan ook in de praktijk voor zorgen dat de installatie niet correct functioneert.

Omwille van deze reden wordt het altijd aangeraden om de realisatie van een aardwarmtewisselaar uit te besteden aan een ervaren partij. Voor doe-het-zelvers is het toepassen van dit systeem dus wellicht een stukje minder interessant.

De prijs van een aardwarmtewisselaar of Canadese put

Tot slot is er nog het prijskaartje waar je voor de aankoop van een aardwarmtewisselaar of Canadese put rekening mee dient te houden. Afhankelijk van de omvang van het systeem evenals je persoonlijke eisen kan een horizontale warmtewisselaar over een prijskaartje beschikken van tussen de 1.000 en 3.000 euro. In het bijzonder de materialen die worden gebruikt hebben hier een aanzienlijke invloed op.

Heb je slechts een beperkte ruimte voor handen voor de realisatie van je aardwarmtewisselaar of Canadese put? Ben je dan ook genoodzaakt om te kiezen voor een verticaal in plaats van een horizontaal systeem? In dat geval zal je al snel rekening moeten houden met een prijskaartje van een 8.000 euro (excl. BTW). Voor het gebruik van het systeem zelf dien je uiteraard niets te betalen. De lucht die wordt aan- en afgevoerd is namelijk gratis.

Ben jij eveneens overtuigd van de vele interessante voordelen die verbonden zijn aan een aardwarmtewisselaar of Canadese put en wil je er ook zelf in investeren? Zorg er dan voor dat je niet nodeloos teveel betaalt. Vraag een offerte aan bij verschillende bedrijven en kies zo uiteindelijk voor de op vlak van prijs-kwaliteit meest interessante oplossing voor jouw situatie!

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

Vochtbestrijding offerte aanvragenJe wil toch niet teveel betalen? Investeer in een duurzaam ventilatiesysteem! Bespaar op de aankoopprijs, maar ook op je energiekosten. 

Kom in contact met 4 vakmannen in je eigen regio. Ze sturen je allen een richtprijs. Zo kun je ze vergelijken en bespaar je veel geld. Indien nodig kun je vragen om bij je langs te komen. En dat allemaal gratis!

  • Ontvang Snel en Gratis Richtprijzen
  • Keuze uit tot wel 4 bedrijven uit je eigen buurt
  • Vergelijk gratis alle offertes
  • Bespaar zo tot 35%!

Vul daarvoor nu dit formulier in.

Geef een reactie