Ventilatie

Ventilatiesysteem D: Voordelen, Installatie, Prijs & Rendement

Ventilatiesysteem D Ventilatiesysteem D

Het ventilatiesysteem D is in de volksmond beter bekend als ‘balansventilatie’. Veel mensen die op zoek zijn naar een optimaal systeem op vlak van woningventilatie kiezen er voor om gebruik te maken van dit systeem.

Dit heeft voor een niet onaanzienlijk deel te maken met het feit dat er bij het ventilatiesysteem D gebruik wordt gemaakt van een mechanische aan- en afvoer van lucht. Op deze manier kan een uitstekend comfort binnenshuis worden gerealiseerd.

Zou jij ook graag willen kunnen genieten van een uitstekende ventilatie in huis en kijk je daarom in de richting van een ventilatiesysteem D? Ben je echter niet helemaal overtuigd van de voordelen die er aan dit systeem verbonden zijn? Op deze pagina vertel ik je graag wat je van deze balansventilatie precies wel en niet mag verwachten.

Hoe werkt een ventilatiesysteem D?

Wanneer je er voor kiest om een ventilatiesysteem D te kopen en te implementeren in je woning is het altijd belangrijk rekening te houden met het volgende. Het gaat om hier een systeem waarbij de aan- en afvoer van lucht gebeurt door middel van een netwerk van ventilatiekanalen en ventilatoren.

Warmterecuperatie

Kenmerkend voor een dergelijke installatie is bovendien dat ze in staat is om aan warmterecuperatie te doen. De afgevoerde warme binnenlucht wordt benut voor het opwarmen van de aangevoerde koude buitenlucht.

Om dit te kunnen realiseren moet het systeem wel zijn uitgerust zijn met een warmtewisselaar. Is dat het geval? Dan is er duidelijk sprake van een installatie met warmterecuperatie.

Een ventilatiesysteem D staat bekend als een energiezuinige installatie. Dit heeft voor een niet onaanzienlijk deel te maken met het feit dat de binnenkomende lucht middels het ventilatiesysteem minder dient te worden verwarmd. Op deze manier kunnen er op jaarbasis behoorlijk wat energiekosten worden uitgespaard.

Werking & Voordelen Ventilatiesysteem D
Werking & Voordelen Ventilatiesysteem D

Voordelen van een ventilatiesysteem D

Wanneer je er voor kiest om vandaag de dag een nieuwbouwproject te realiseren is het van belang om er rekening mee te houden dat de plaatsing van een compleet ventilatiesysteem wettelijk verplicht is. Ook als je een een renovatie wil doorvoeren doe je er goed aan een ventilatiesysteem te voorzien.

Want veel mensen isoleren een oudere woning, maar ventileren dit niet. En dan kan het vocht niet meer naar buiten en krijg je gegarandeerd vochtproblemen (ik zie dit dikwijls bij klanten met een gerenoveerde, geïsoleerde woning).

Het ventilatiesysteem D komt op gebied van vochtbestrijding dan als beste uit de test. Hier zijn verschillende goede redenen voor aan te halen. Wij hebben de diverse voordelen van een systeem als deze alvast even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.

1. Energievoordeel dankzij warmterecuperatie

De aanwezigheid van twee ventilatoren (aan- & afvoer) laat op het eerste zicht vermoeden dat een ventilatiesysteem D heel wat duurder is in verbruik in vergelijking met ventilatiesysteem C. Dat is echter niet zo.

Op het ogenblik dat je er voor kiest om een ventilatiesysteem D te implementeren met warmteterugwinning zal je namelijk meteen vaststellen dat er een aantrekkelijke energiebesparing plaatsvindt.

Dit heeft alles te maken met het feit dat de binnenkomende lucht als het ware wordt voorverwarmd door de warme binnenlucht die wordt afgevoerd. Op deze manier dien je aanzienlijk minder te stoken om de binnenlucht op een comfortabele temperatuur te krijgen.

In vergelijking met een ventilatiesysteem C is een D-variant dus veel energiezuiniger.

2. Uitstekende luchtkwaliteit

Een ventilatiesysteem D staat er om bekend een uitstekende luchtkwaliteit te garanderen. Dit heeft alles te maken met het feit dat er bij een dergelijke installatie een filter is voorzien. Op deze manier worden niet alleen pollen, maar ook stof en allerhande andere vervuiling belemmerd om door te dringen tot in de woning.

Zo ben je niet alleen verzekerd van een aangename binnentemperatuur, maar ook nog eens van een gezonde lucht. Ik zou dan ook met recht en rede durven te stellen dat je door te kiezen voor een ventilatiesysteem D twee vliegen in één klap slaat!

3. Geluiddempend

Wanneer je er voor zou kiezen om een ventilatiesysteem C te kopen dien je er rekening mee te houden dat de aanvoer van lucht verloopt via luchtroosters die zich bevinden in de ramen en deuren in de woning. Dit heeft als logisch gevolg dat omgevingsgeluiden zich bijzonder eenvoudig een weg naar binnen kunnen banen.

Ook niets zo irritant als een ventilatiesysteem in de badkamer dat lawaai maakt terwijl je ’s ochtends geniet van een deugddoende douche of ’s avonds eens wil genieten van een rustgevend bad met kaarslicht.

Die geluidsoverlast is niet het geval bij balansventilatie (=ventilatiesysteem D). Dit neemt natuurlijk niet weg dat er ook bij deze installaties wel sprake is van enige lawaaihinder, maar deze valt eigenlijk prima op te vangen door het toepassen van dempers. Je installateur kan je hier meer over vertellen.

4. Geen condensatievocht

Je kunt je vochtige muren zo vaak behandelen als je wil. Zolang je geen deftige ventilatie voorziet zul je altijd last blijven hebben van condensatievocht op je muren en ramen.

Met een Ventilatiesysteem D heb je hier uiteraard nooit last van, dankzij de constante aanvoer van verse lucht en de afvoer van het condensatievocht in de badkamer, keuken, slaapkamers, …

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

Renson Ventilatiesysteem D
Renson Ventilatiesysteem D

De verschillende voordelen die we hier boven hebben aangegeven zullen heel veel mensen ongetwijfeld weten te overtuigen om er voor te kiezen een ventilatiesysteem D te kopen.

Toch moet het gezegd dat er ook nog enkele niet onbelangrijke nadelen aan een dergelijke installatie zijn verbonden. Het spreekt voor zich dat we ook deze even uitgebreid voor jou op een rijtje hebben gezet:

1. Iets hogere aankoopprijs, maar die verdien je terug

De aankoopprijs van een ventilatiesysteem D ligt aan de hoge kant. In het bijzonder wanneer we dit gaan vergelijken met een ventilatiesysteem C is het verschil niet onaanzienlijk te noemen

Je moet er rekening mee houden dat een installatie met balansventilatie gemiddeld tussen de 3.000 & 6.000 euro kost. Dit is exclusief de kostprijs van de plaatsing. Voor een compleet systeem inclusief plaatsing gaat de gemiddelde prijs  richting de 5.000 à 8.000 euro.

Bij een ventilatiesysteem C heb je uiteraard geen warmtegewenning, dus zal je daar wel extra moeten stoken om de temperatuur op peil te houden tijdens de herfst- en wintermaanden. En daarom is het alsnog slimmer te investeren in ventilatiesysteem D.

2. Je woning moet goed geïsoleerd zijn, maar dat is sowieso in orde bij nieuwbouwwoningen

Een ventilatiesysteem D werkt bijzonder doeltreffend, maar dan wel enkel en alleen wanneer er sprake is van een goed geïsoleerde woning. Heb je te maken met een slecht geïsoleerd pand waarbij er met andere woorden sprake is van een onvoldoende luchtdichtheid? Dan zal een niet onaanzienlijk deel van het rendement van je ventilatiesysteem verloren gaan.

Wil je dus met andere woorden de zekerheid dat je kan genieten van een zo optimaal mogelijke werking voor wat jouw ventilatiesysteem D betreft? Controleer dan eerst even de isolatiewaarde van je woning.

Wanneer is een ventilatiesysteem D voor jou interessant?

Een ventilatiesysteem D is een fantastisch systeem dat er voor kan zorgen dat je woning op een optimale wijze wordt geventileerd.

De voorwaarde hiervoor is wel dat je over een degelijke isolatie beschikt. Daarnaast is de investeringsprijs van balansventilatie misschien niet bepaald voordelig te noemen, maar er staat wel tegenover dat je behoorlijk wat kan besparen op de energiekost.

De meerprijs van een ventilatiesysteem D ten opzichte van bijvoorbeeld een C-installatie heb je er dan ook doorgaans binnen zeer afzienbare tijd terug uitgehaald.

Ventilatiesysteem D: Prijs

Prijs voor een Ventilatiesysteem D
Prijs voor een Ventilatiesysteem D

Voor een compleet systeem inclusief plaatsing gaat de gemiddelde kost dan ook al snel richting de 5.000 à 8.000 euro.

Alles hangt natuurlijk af van de grootte van je woning. Op basis daarvan kan de juiste prijs bepaald worden.

Laat daarom hieronder je gegevens na en kom vrijblijvend in contact met vakmannen die een richtprijs kunnen opmaken of eventueel gratis bij jou kunnen langskomen om een offerte op maat te maken. Handig, toch?

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.