In een tijd waarin we onze woning allemaal zo optimaal mogelijk isoleren is het van groot belang om rekening te houden met de ventilatie. Want omdat we te goed isoleren kan vochtige lucht niet langer naar buiten. En dus hebben we nog aan een goed ventilatiesysteem. Ventilatie met warmterecuperatie is uiteraard de beste oplossing.
Waarom een ventilatiesysteem met warmterecuperatie?
Het gebruik van een mechanische ventilatie zorgt er voor dat frisse lucht op efficiënte wijze aangevoerd wordt, terwijl de muffe, vochtige lucht het huis verlaat. Maar wat in de winter? Dan leg je de verwarming aan, maar wordt die warme lucht ook zomaar naar buiten afgevoerd? Met een ventilatiesysteem A, B of C wel. Maar niet met een Ventilatiesysteem D, want die gaat de warmte recupereren.
Dit klinkt zeer interessant en dat is het ook. Zo kan je genieten van een optimale ventilatie terwijl de stookkosten slechts minimaal worden beïnvloed.
Hoe werkt een ventilatiesysteem met warmterecuperatie?
Indien je kiest voor een ventilatiesysteem met warmterecuperatie zal je vaststellen dat er twee ventilatoren aanwezig zijn.
- Eén ventilator staat in voor het aanzuigen van frisse buitenlucht. Dit gebeurt door middel van een centraal aanzuigpunt in de woning. Vervolgens wordt de lucht langs een warmtewisselaar geleid in het systeem waarna deze via de ventilatieroosters het huis bereikt.
- Een tweede ventilator heeft als functie om de warme, vervuilde lucht van binnen in de woning af te leiden langs het systeem waar het diens warmte af geeft aan de warmtewisselaar. Pas daarna zal ze de woning verlaten.
In de praktijk wordt er naar dit systeem ook wel eens verwezen als zijnde ‘balansventilatie met warmteterugwinning’. Het systeem zorgt er finaal voor dat zowel de inkomende als de uitgaande lucht op nauwkeurige wijze in balans worden gehouden. Vandaar dus de naam.
Voordelen van ventilatie met warmterecuperatie
Het belang van een goede ventilatie is door de sterk toegenomen isolatiewaarde, waar nieuwe huizen sowieso over beschikken, door de jaren heen alleen maar gestegen.
Veel mensen maken zich echter (terecht) zorgen over het warmteverlies dat wordt veroorzaakt door verschillende type ventilatiesystemen. Geldt dat ook voor jou? Dan kunnen de voordelen van ventilatie met warmterecuperatie je meer dan waarschijnlijk wel overtuigen.
1. Een aantrekkelijke besparing op de energiefactuur
Maak je gebruik van een gewoon ventilatiesysteem zal je snel vaststellen dat de warme lucht, afkomstig uit de woning, onbenut het huis uit wordt geblazen. Het lost eventuele vochtproblemen wel op, maar het is zonde van de warmte die op deze manier verloren gaat.
Wanneer je er echter voor kiest om gebruik te maken van ventilatie met warmterecuperatie wordt dat een compleet ander verhaal.
Dan wordt alle aanwezige warmte optimaal benut waardoor het rendement van de verwarmingsinstallatie sterk toeneemt. In de praktijk is het door het toepassen van ventilatie met warmteterugwinning dan ook mogelijk om zomaar even tot wel 90 procent van de warmte te recupereren. Het spreekt voor zich dat je dit ook terug zal zien op de energiefactuur.
2. Filters staan in voor het zuiveren van de lucht
Een balansventilatiesysteem heeft als voordeel dat ze is voorzien van verschillende type filters. Deze filters hebben als doel om de lucht te zuiveren.
Afhankelijk van het soort systeem kan het hierbij gaan om
- Pollenfilters
- of om elektrostatische-
- en anti bacteriologische filters.
Voor een goede werking van deze filters is het wel nodig deze altijd goed te onderhouden.
3. Warmterecuperatie zorgt voor meer comfort
Ventilatie met warmterecuperatie voorkomt dat je tijdens de winter last hebt van tocht. Dit komt doordat de lucht die circuleert steeds is voorverwarmd.
Levert dat geen problemen op tijdens de zomer? Nee, want dan is het mogelijk om de zogenaamde bypass in te schakelen. Op deze manier is er net wel sprake van verkoelende luchtstromen.
Het ventilatiedebiet kan zeer nauwkeurig worden ingesteld en bovendien is het ook mogelijk om ze tijdelijk te verhogen. Dit kan onder meer interessant zijn tijdens het koken of op het ogenblik dat je een douche neemt.
Hoe een ventilatiesysteem met warmterecuperatie onderhouden?
Het comfort waarvan je kan genieten bij een ventilatiesysteem met warmteterugwinning is voor een niet onaanzienlijk deel afhankelijk van de regelmaat waarmee onderhoud wordt uitgevoerd.
Het betreft hier dan in het bijzonder de regelmatige reiniging en vervanging van de filters. Indien dit niet tijdig wordt gedaan is het mogelijk dat er in de filters verontreinigingen ontstaan. Deze kunnen een bijzonder negatief effect hebben op de luchtkwaliteit in je woning.
Naast bovenstaande is het regelmatig onderhouden van de ventilatieroosters eveneens een vereiste. Alleen op deze manier kan er voor worden gezorgd dat de lucht ongehinderd circuleert.
Je zou er in principe voor kunnen kiezen om het onderhoud zelf te doen, maar eigenlijk wordt het steeds aangeraden om dit uit te besteden aan een professioneel bedrijf.
Hoeveel kost ventilatie met warmterecuperatie?
Wil jij ook graag thuis kunnen genieten van ventilatiesysteem met warmterecuperatie? In dat geval is het belangrijk om rekening te houden met een bedrag tussen de 2.500 & 5.500 euro. Deze prijs omvat het aankopen van de verschillende onderdelen van het ventilatiesysteem.
Wil je het systeem laten plaatsen door een professioneel bedrijf (wat wel wordt aangeraden)? Dan moet je een prijs van 8.000 euro in gedachten houden.
Om er zeker van te zijn dat je altijd kan genieten van de scherpst mogelijke prijs is het belangrijk om offertes op te vragen bij verschillende partijen. Op deze manier is het mogelijk om tot wel 35 procent te besparen op de kostprijs van jouw ventilatie met warmterecuperatie!
Ik kan je eenvoudig in contact brengen met 4 bedrijven in je eigen regio die gespecialiseerd zijn in ventilatie met warmterecuperatie. Lees daarvoor nog even verder…