Een ventilatie unit is verantwoordelijk voor zowel de af- als de aanvoer van lucht. Dit betekent dat we ze in de praktijk perfect kunnen bestempelen als het belangrijkste onderdeel van een ventilatiesysteem. Wil je graag meer te weten komen over de verschillende soorten ventilatie units die er bestaan? Evenals de prijzen die er aan verbonden zijn? In dat geval ben je op deze pagina zeker en vast aan het juiste adres!
Welke ventilatie units bestaan er?
Een ventilatie unit komt niet bij alle ventilatiesystemen voor. Er is uitsluitend sprake van een dergelijke unit op het ogenblik dat je er voor kiest om een ventilatiesysteem C of een ventilatiesysteem D te realiseren.
Dit zorgt er voor dat er in de praktijk vaak naar wordt verwezen als zijnde een ‘mechanische ventilatie unit’. Het is het soort systeem dat uiteindelijk bepalend is voor de werking van de mechanische ventilatie unit.
Wij hebben de verschillende opties alvast even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.
Een ventilatie unit voor een ventilatie systeem C
Indien je kiest om gebruik te maken van een ventilatiesysteem C kies je voor een systeem dat werkt op basis van een natuurlijke aanvoer evenals een mechanische afvoer van lucht via het dak- of muurdoorvoeren.
Binnen dit systeem is het de verantwoordelijkheid van de centrale unit om er voor te zorgen dat de afvoer van de vervuilde lucht op een correcte manier verloopt. Er worden meerdere ventilatiekanalen aangesloten op de centrale unit die een verbinding maken met de afvoerventielen die zich in de natte ruimtes bevinden.
Kenmerkend voor een ventilatiesysteem C is dat de luchtafvoer op mechanische wijze verloopt. Dit zorgt er in de praktijk voor dat het kostenplaatje van dit type systeem heel wat lager ligt in vergelijking met een ventilatiesysteem D.
Een ventilatie unit voor een ventilatie systeem D
Een ventilatiesysteem D kenmerkt zich door een mechanische aan- en afvoer van lucht. Bij een dergelijk systeem is de centrale ventilatie dus niet uitsluitend verantwoordelijk voor de afvoer. De unit is tevens verantwoordelijk voor de aanvoer van lucht via het dak of bijvoorbeeld de muurdoorvoeren.
De ventilatie unit beschikt over een connectie met twee connectoren. De eerste connector staat in voor de afvoer terwijl de andere zorgt voor de aanvoer. Ook hierbij is de ventilatie unit verbonden met meerdere ventilatiekanalen die in verbinding staan met de toevoerventielen. Deze bevinden zich in de droge ruimtes terwijl de afvoerventielen zijn terug te vinden in de natte ruimtes.
Indien je er voor kiest om gebruik te maken van een ventilatiesysteem D beschik je ook over de mogelijkheid om te kiezen voor een WTW ventilatie unit met warmterecuperatie (= Canadese put of aardwarmtewisselaar). In dit geval zal de aardwarmtewisselaar in de ventilatie unit de aangevoerde lucht van buitenaf opwarmen met de warmte van de lucht die uit de woning afkomstig is. Omwille van het feit dat de twee verschillende luchtstromen zich niet vermengen is er sprake van een warmteterugwinning.
Hoeveel kost een ventilatie unit?
Het kostenplaatje voor het aankopen en laten plaatsen van een ventilatie unit is goed voor ongeveer de helft van de totale kostprijs van een ventilatiesysteem. De prijs situeert zich dus tussen de 1.300 à 4.000 euro.
De exacte prijs is afhankelijk van meerdere factoren, namelijk:
- Het totaal benodigde debiet
- Het merk waar gebruik van wordt gemaakt
Enkele populaire merken van ventilatie units die in de praktijk zeer vaak worden gebruikt zijn met name Stork, Itho & Buvo.
Wil je de absolute zekerheid hebben dat je kan genieten van een optimale werking van de ventilatie unit? In dat geval is het aan te raden om het debiet of het vermogen te laten bepalen door een expert.
Dit is uiteraard niet de enige reden waarom een beroep doen op een professioneel bedrijf een aanrader is. Zo is het van cruciaal belang dat een ventilatiesysteem ook luchtdicht en koudebrugarm is. Het spreekt bovendien voor zich dat ook de nodige isolatie voorzien geen overbodige luxe is. Een professioneel bedrijf kan dit allemaal zonder enig probleem voor jou realiseren.
Bovenstaande maakt duidelijk dat het ventilatiesysteem, en dus ook de ventilatie unit, afhankelijk is van de kwaliteit van het systeem evenals de installatie. Daarom raad ik steeds een kwalitatieve uitvoering aan die wordt gerealiseerd door een echte expert. Kiezen voor een kwalitatief merk zorgt dat je op lange termijn plezier hebt van je ventilatie unit.
Tot 35% besparen op de kostprijs van jouw ventilatie unit?
De kosten voor het aankopen en installeren van een ventilatie unit kunnen best hoog oplopen. Zou je graag op een zeer eenvoudige wijze een aantrekkelijke besparing willen realiseren op deze kostprijs? Dat kan!
Door offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven en deze te vergelijken is het mogelijk om tot 35 procent te besparen. Op deze manier wordt jouw investering in een ventilatie unit financieel een behoorlijk stuk interessanter!