BadkamerStucwerk

Badkamer stucen: Mogelijke materialen & Prijs

Stucwerk badkamer; Kosten en mogelijke materialen Stucwerk badkamer; Kosten en mogelijke materialen

Bij het renoveren van een badkamer of het plaatsen van een nieuwe badkamer is het laten stucen van de muren een populaire keuze. Deze wandbekleding voor je badkamer geeft een strakke, moderne uitstraling en is bovendien functioneel in een vochtige ruimte. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het laten stucen van je badkamer. We behandelen de verschillende soorten stucwerk, de prijzen, en hoe je het onderhoud van je gestucte badkamer het beste aanpakt.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Soorten stucwerk voor in de badkamer

Voor in de badkamer zijn er verschillende soorten stucwerk om uit te kiezen. De meest gekozen opties voor vochtbestendig stucwerk in de badkamer zijn Betonstuc (ook wel BetonCiré genoemd) Microcement & Microbeton en Tadelakt. 

  • Beton Ciré: Dit is een decoratieve pleister op basis van cement, hars, pigmenten en water. Het geeft een stoere, industriële look en is volledig waterdicht. Het kan zelf perfect gebruikt worden in je inloopdouche.
  • Microcement: Microcement is een dunne laag cement die op wanden, vloeren en meubels wordt aangebracht. Het biedt een naadloze, waterdichte afwerking en is verkrijgbaar in diverse kleuren en texturen.
  • Microbeton: Microbeton bevat grotere aggregaten dan microcement, wat zorgt voor extra duurzaamheid. Het is ideaal voor vloeren en trappen en biedt een naadloze afwerking in verschillende kleuren en texturen.Gekleurd Stucwerk
  • Tadelakt: Een Marokkaanse techniek waarbij kalkpleister wordt gepolijst met een speciale zeep, waardoor het waterafstotend wordt. Tadelakt geeft een luxe, glanzende afwerking.

Naast de waterdichte eigenschappen is het ook mogelijk om stucwerk in verschillende kleuren te laten aanbrengen. Dit kan door pigmenten toe te voegen aan de pleister of door het te verven nadat het is opgedroogd. Zo kun je jouw badkamer helemaal naar jouw smaak inrichten.

Prijzen van stucwerk voor de badkamer

De kosten voor het laten stucen van een badkamer kunnen variëren afhankelijk van het type stucwerk, de oppervlakte en de complexiteit van het werk. Dit begint bij zo’n € 100 per vierkante meter voor beton ciré en loopt op tot zo’n € 140 per m² voor een Tadelakt badkamer. Voor een oppervlakte van 20 vierkante meter is dit dus ergens tussen de € 2.000 en € 2.800.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor een XXX.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

Hieronder een overzicht van de gemiddelde prijzen per vierkante meter:

Type StucwerkPrijs per m² (incl. BTW)
Beton CiréVanaf ongeveer € 100
Microcement & MicrobetonVanaf ongeveer € 135
TadelaktVanaf ongeveer € 140

Houd er rekening mee dat deze prijzen indicatief zijn en kunnen variëren per regio en vakman. Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen en deze goed te vergelijken.

Prijsvoorbeelden voor stucwerk in de badkamer

Om een beter beeld te krijgen van de kosten voor het stucen van je badkamer, geven we hieronder enkele prijsvoorbeelden voor de verschillende soorten stucwerk. Dit kan je helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing en het inschatten van je budget.

1. Beton Ciré

Beton Ciré geeft een stoere, industriële look en is volledig waterdicht, waardoor het ideaal is voor gebruik in de badkamer. Zoals gezegd begint de prijs gemiddeld vanaf €100 per m². Bij het laten stukken van een gemiddelde badkamer (10 vierkante meter) kan je rekening houden met de volgende kosten:

Oppervlakte (m²)Prijs per m²Totale kosten
10€100€1.000

2. Microcement & Microbeton

Microcement en microbeton bieden een moderne, naadloze afwerking en zijn zeer geschikt voor badkamers. De prijs hiervoor begint bij €135 per m². Bij het laten stukken van een gemiddelde badkamer (10 vierkante meter) kan je rekening houden met de volgende kosten:

Oppervlakte (m²)Prijs per m²Totale kosten
10€135€1.350

3. Tadelakt

Voor een luxe en traditionele afwerking met Tadelakt ligt de vanafprijs rond de €140 per m². We nemen weer een badkamer van 10 m² als voorbeeld.

Oppervlakte (m²)Prijs per m²Totale kosten
10€140€1.400

Zelf het plafond van je badkamer kun je in dit materiaal aanbrengen.

Hoe besparen op stucwerk in de badkamer?

Het laten stucen van je badkamer kan behoorlijk in de kosten lopen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te besparen zonder in te leveren op kwaliteit. Hieronder vind je enkele tips om de kosten voor stucwerk in de badkamer te verlagen.

Maak gebruik van het verlaagde BTW-tarief

Een van de meest effectieve manieren om te besparen is door gebruik te maken van het verlaagde BTW-tarief van 6% in plaats van 21%. Dit tarief geldt voor woningen die ouder zijn dan 10 jaar. Als je woning aan deze voorwaarde voldoet, kun je aanzienlijk besparen op de arbeidskosten voor het stucwerk.

Voorbeeld van een kostenbesparing door het lage BTW-tarief

Stel, je hebt een woning ouder dan 10 jaar en je wilt je badkamer laten stucen. De totale kosten bedragen €2.000 exclusief BTW. Door gebruik te maken van het verlaagde BTW-tarief van 6% in plaats van 21%, bespaar je aanzienlijk:

KostenNormaal tarief (21%)Verlaagd tarief (6%)
Arbeidskosten€2.000€2.000
BTW€420€120
Totale Kosten€2.420€2.120

In dit voorbeeld bespaar je al € 300,- door alleen maar gebruik te maken van het verlaagde BTW-tarief.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Andere tips voor extra besparingen

1. Zelf voorbereidend werk doen

Een manier om kosten te besparen is door zelf wat voorbereidend werk te doen. Denk hierbij aan het verwijderen van oude tegels of stucwerk, het schoonmaken van de muren en het afdekken van meubels en vloeren. Dit scheelt de vakman tijd en daarmee jou geld.

2. Meerdere offertes vergelijken

Vraag altijd meerdere offertes aan bij verschillende vakmannen. Dit geeft je niet alleen een goed beeld van de gemiddelde prijs, maar biedt ook de mogelijkheid om te onderhandelen. 

3. Combineren met andere werkzaamheden

Vakmannen geven vaak korting bij grotere opdrachten. Als je bijvoorbeeld niet alleen de badkamer, maar ook andere ruimtes in je huis wilt laten stucen, kun je mogelijk een betere prijs bedingen. Overweeg daarom of er andere ruimtes zijn die ook stucwerk nodig hebben.

4. Werkzaamheden buiten het seizoen

De vraag naar stucwerk kan seizoensgebonden zijn. In de wintermaanden hebben vakmannen vaak minder werk en zijn ze mogelijk bereid om tegen een lagere prijs te werken. Door je stucwerk in een rustiger seizoen te plannen, kun je soms aanzienlijk besparen.

Het inschakelen van lokale vakmannen kan overigens nog voordeliger zijn omdat er minder reiskosten in rekening worden gebracht. Bovendien hebben lokale vakmannen vaak een netwerk in de regio, waardoor ze mogelijk goedkoper aan materialen kunnen komen.

Het toepassen van deze tips kan je helpen om de kosten voor het stucen van je badkamer te verlagen, zonder concessies te doen aan de kwaliteit van het werk.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%

Veelgestelde vragen over badkamer stucwerk

Is stucwerk geschikt voor elke ondergrond in de badkamer?

Ja, stucwerk kan worden toegepast op diverse ondergronden in de badkamer, maar het is belangrijk dat de ondergrond goed voorbereid is. Voor ondergronden zoals tegels, gipsplaten, en beton moeten specifieke voorbehandelingen worden uitgevoerd om een goede hechting te garanderen. Tegels moeten bijvoorbeeld goed ontvet en schoon zijn, en soms is een primer nodig om de hechting van het stucwerk te verbeteren. Het is altijd aan te raden om een professional te raadplegen voor advies op maat over de voorbereiding van jouw specifieke ondergrond.

Hoe lang duurt het voordat gestucte badkamerwanden volledig uitgehard zijn?

De droog- en uithardingstijd van gestucte wanden in de badkamer varieert afhankelijk van het type stucwerk en de dikte van de aangebrachte lagen. Over het algemeen geldt voor stucwerk dat het na 24 tot 48 uur droog genoeg is om licht te belasten, maar volledige uitharding kan tot enkele weken duren. Beton Ciré bijvoorbeeld, kan na 48 uur al belast worden met licht vocht, maar het volledige uitharden en waterdicht worden duurt meestal rond de 28 dagen. Gedurende deze periode is het belangrijk om de ruimte goed te ventileren en grote hoeveelheden water te vermijden.

Zijn er milieuvriendelijke opties voor badkamer stucwerk?

Ja, er zijn milieuvriendelijke opties voor stucwerk die geschikt zijn voor gebruik in de badkamer. Tadelakt is bijvoorbeeld een natuurlijke kalkpleister die niet alleen esthetisch en functioneel is, maar ook milieuvriendelijk omdat het gemaakt wordt van natuurlijke materialen en geen schadelijke chemicaliën bevat. Andere opties zijn eco-vriendelijke microcementen die minder schadelijke stoffen bevatten en duurzaam geproduceerd worden. Bij het kiezen van milieuvriendelijke stucwerkopties is het belangrijk om te letten op certificeringen en de herkomst van de materialen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.