Vochtbestrijding

Vochtige binnenmuren: Advies, Behandeling & Prijzen

Hoe moet je vochtige binnenmuren behandelen? Handig advies met oplossingen, inclusief de prijs.

Hoe moet je vochtige binnenmuren behandelen? Hoe moet je vochtige binnenmuren behandelen?

Wanneer je te maken hebt met vochtige binnenmuren is dat heel erg vervelend… Het ruikt muf, het ziet er vies uit en het is ook nog eens slecht voor je gezondheid. Zeker gyproc platen kunnen snel afzien.

Maar wat is de oorzaak van vochtige binnenmuren? En beter nog… wat doe je eraan? Wat zijn de verschillende vochtbestrijding methodes? En wat is de kostprijs om vochtige muren te behandelen? In dit artikel heb ik getracht dit zo duidelijk mogelijk te beschrijven.

Totdat het vochtprobleem opgelost is raad ik je aan om de ruimte steeds goed te ventileren. Zodat het vocht steeds goed naar buiten kan.

Meteen de prijs weten voor jouw vochtprobleem? Vergelijk meerdere vakmannen en bespaar tot 35%. Vul hier je gegevens in!

Oorzaken van vochtige binnenmuren

Vochtige binnenmuren kunnen verschillende oorzaken hebben. Graag licht ik ze even toe.

1. Condensatievocht

blank
Condensatievocht problemen

Zo kun je last hebben van condensatievocht. Dit herken je aan bedampte ramen met daarop druppels. Condensatievocht komt voornamelijk voor bij goed geïsoleerde woningen omdat het vocht daar dankzij de goede isolatie nergens naartoe kan.

Het is dus van belang om af en toe een raam open te zetten en bijvoorbeeld tijdens het koken de afzuigkap op tijd aan te zetten en naderhand wat langer te laten draaien. Niet alleen voor de nare geurtjes maar ook voor de kookdampen die vaak de oorzaak zijn van condensatievocht.

Ook bij het douchen of het nemen van een warm bad is goed ventileren steeds belangrijk.

2. Opstijgend vocht

blank
Welke vochtbestrijding methode toepassen bij opstijgend vocht?

Een andere oorzaak van vochtige binnenmuren kan ook opstijgend vocht zijn. Door het ontbreken van een goede waterkering onder je woning bestaat de kans dat het vocht zich omhoog gaat trekken via je muren.

Heb je voornamelijk last van vochtige muren op de begane grond aan de onderzijde van je muren dan is de kans groot dat je last hebt van opstijgend vocht. Dit is in veel huishoudens een veel voorkomend probleem. Vaak is dit op te lossen met het injecteren van de muren met een speciale vloeistof. Indien nodig dien je eerst het salpeter van de muren te verwijderen.

3. Bouwvocht

Andere oorzaken van vochtige muren kunnen bouwvocht zijn, dit komt voor wanneer een nieuwbouw woning niet genoeg tijd heeft gehad om helemaal uit te drogen. Of doorslaand vocht, dat naar binnenkomt door de buitenmuren.

Wanneer je bijvoorbeeld een scheur of barst in je gevel hebt is de kans groot dat hierdoor vocht naar binnen gaat dringen en dat je last krijgt van vochtige binnenmuren.

Ook bij kelders komt het vaak voor. Met een speciale vochtdetectie methode kun je de oorzaak opsporen en je kelder waterdicht maken.

En kijk ook na of je wel de juiste dakisolatie gekozen hebt.

4. Doorslaand vocht

Vochtbestrijding methode bij Doorslaand vocht
Vochtbestrijding methode bij Doorslaand vocht

Zit er een scheur in je gevel dan kan het vocht van buiten naar binnen treden. Dit noemt men doorslaand vocht. Ook in dit geval krijg je vochtige binnenmuren met daarop gelige tot bruine tot zelfs zwarte vlekken.

Oplossingen voor vochtige binnenmuren: Hoe behandelen?

Goed om te weten wat de verschillende oorzaken kunnen zijn, maar wat doe je er nou aan om het op te lossen.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar ventileer je woning. Daarnaast is het belangrijk om een expert in te schakelen om het probleem definitief te verhelpen.

Wil jij weten wat het jou zou kosten om je vochtprobleem op te laten lossen door een erkend expert? Vraag dan hier geheel vrijblijvend een offerte aan en bespaar snel tot 35%.

Om enige indicatie te geven wat de verschillende oplossingen ongeveer kunnen kosten hebben we een aantal mogelijke oplossingen voor je op een rijtje gezet. Daarnaast hebben we de prijs geplaatst.

Prijzen zijn echter afhankelijk van verschillende factoren. Daarom willen wij ook zeker adviseren om op bovenstaande link te klikken zodat u exact te weten komt wat het gaat kosten om het vochtprobleem aan uw woning op te lossen.

Technieken bij vochtproblemenPrijs
Muren onderkappen€ 100 à € 150 per lopende meterGratis offerte »
Muren injecterenVanaf € 100 per lopende meterGratis offerte »
Gevel impregneren€ 8 à € 12 per m²Gratis offerte »
Nieuwe gevelbekleding€ 40 à € 250 per m²Gratis offerte »
Mechanische ventilatie€ 1.500 à € 6.000Gratis offerte »
Kelderdichting€ 4.000 à € 10.000Gratis offerte »

Het is natuurlijk niet zo dat u de goedkoopste oplossing kunt kiezen, voor ieder probleem is er een passende oplossing. Voor ieder vochtprobleem zijn er zeker verschillende oplossingen mogelijk.

Laat je daarom adviseren door een erkend vakman. Deze komt gratis bij jou langs om de oorzaak van je vochtige binnenmuren te analyseren. Deze kan dan aangeven wat de beste oplossing is.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.