Vochtbestrijding

Kelder waterdicht maken: Methodes, Advies & Prijzen

Last van opstijgend of doorslaand vocht? Wat is de beste methode om je kelder waterdicht te maken? Drainage, Bekuiping of Injecteren?

Kelder waterdicht maken: 3 methodes Kelder waterdicht maken: 3 methodes

Ruikt jouw kelder altijd een beetje muf en wil je er graag je boodschappen, je kerstballen en andere producten veilig opslaan? Maar zitten de dozen en dergelijke altijd weer onder schimmel? Dat is heel erg vervelend. Daarom dit artikel: Hoe kun je je kelder waterdicht maken?

De bedoeling Toen je de woning kocht of bouwde had je het idee dat je met de kelder over extra bergruimte zou beschikken. Maar als het zo doorgaat sla je er liever niets meer op. Gelukkig kunnen wij je helpen! Schimmels ontstaan namelijk door vocht dat niet weg kan. Heb je daarom al wel eens overwogen om je kelder waterdicht te laten maken?

Methodes om de kelder waterdicht te maken

Omdat je kelder waarschijnlijk volledig onder de grond zit, kun je er niet zomaar een raampje open zetten. Een goed geventileerde kelder is de eerste stap tegen vocht.

Maar we begrijpen ook dat je niet zomaar je ramen open wilt laten staan, je weet natuurlijk nooit wie of wat er dan allemaal naar binnen komt. Of sommigen beschikken helemaal niet over een raam in hun kelder.

Jouw kelder waterdicht laten maken? Door offertes van vakmannen in je buurt te vergelijken bespaar je tot 35%. Vraag hier een offerte aan.

Je kelder waterdicht maken kan met deze drie methodes. Zo ben je meteen verlost van het vochtprobleem in de kelder.

  1. Bekuiping
  2. Drainage
  3. Injecteren

Dit zijn drie verschillende technieken die vochtproblemen in de toekomst kunnen voorkomen. Welke techniek je wanneer moet gebruiken licht ik graag even toe.

1. Injecteren

Muren injecteren
Muren injecteren

Wanneer je de muren in je kelder gaat injecteren, bestrijd je voornamelijk opstijgend vocht. De naam zegt het eigenlijk al, dit vocht stijgt op uit de grond door het ontbreken van een goed werkende waterkering. Met vochtige muren tot gevolg.

Heb jij dus vooral schimmels aan de onderkant van de muren in je kelder, dan kun je er voor kiezen om je muren door een erkend expert te laten injecteren. Om de tien a twaalf centimeter boort hij dan een gat om daarin een speciale vochtwerende gel te spuiten. Zo kan de expert je kelder waterdicht maken.

Deze gel zorgt ervoor dat vocht in de toekomst geen enkele kans meer maakt. Vanaf dan kun je alles veilig bewaren in de kelder, ook je boodschappen.

2. Bekuiping

Kelder Bekuiping langs buiten
Kelder Bekuiping langs buiten, dit kan ook langs binnen gedaan worden

Ook bij bekuiping is de naam alles zeggend. Met een speciaal middel, gaat de expert letterlijk een soort onzichtbare kuip in je kelder maken. Zo gaat hij je kelder waterdicht maken.

Normaliter maakt men deze ‘kuip’ binnenin de kelder. Echter kan het ook voorvallen dat dit langs de buitenkant gemaakt dient te worden. De prijs om langs buiten te bekuipen is wel iets hoger.

Ook hier maakt opstijgend of doorslaand vocht dus geen enkele kans meer. Al onze experts gebruiken het zelfde stappenplan om ervoor te zorgen dat jouw kelder geheel waterdicht wordt.

Bij vochtige binnenmuren gebeurt bekuiping langs de binnenkant. Zit het probleem langs de buitenkant dan moet de bekuiping ook langs buiten gebeuren. Dat laatste is wel iets duurder.

A. Gaten en scheuren dichten

De muren worden uitgebreid gecheckt op gaten en scheuren. Alles wordt stofvrij gemaakt en afgedicht met een waterdichte cementspecie. Om krimpen van het vulmiddel te voorkomen worden grote gaten in verschillende keren gevuld.

B. Muren bepleisteren

Om de muren te bepleisteren wordt gebruikgemaakt van een waterdichte pasta. In de meeste gevallen wordt eerst een primer geplaatst voor een optimale hechting. Voor een perfect eindresultaat wordt stap twee, twee tot drie keer herhaald.

C. Keldervloer dichten

Wanneer de keldermuren gereed zijn, kan ook de keldervloer aangepakt worden. Wil je de vloer daarna egaal afwerken, dan kun je kiezen voor onder andere een polyurethaancoating. Deze is verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren.

Het eindresultaat: Een waterdichte kelder.

3. Drainage

Water in kelder draineren
Water in kelder draineren

Ben je nog niet overtuigd over bovenstaande opties, dan kun je ook nog kiezen voor drainage. Bij drainage in de kelder, zal je kelder wel waterdicht worden, maar zal je wel ook nog steeds te maken hebben met vocht. Goede ventilatie is bij deze methode dus van uiterst belang.

Bij drainage worden er eigenlijk een soort leidingen op je vloer gelegd die het water opzuigen. Daarna wordt dat water weggepompt en afgevoerd naar het riool.

Deze leidingen kunnen ze ook op je muur plaatsen. Ook hier wordt dan constant vocht weggeleid naar het riool. In deze leidingen staat dus echter wel constant een beetje water.

Je hebt niet langer last van plassen in je kelder, maar het hele vochtprobleem zal niet opgelost zijn. Je kelder waterdicht maken lukt dus niet met deze oplossing. Maar het water zal wel snel naar buiten geleid worden.

Scheur in vloer van kelder
Scheur in vloer van kelder

Algemene tip: Ventileren

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, wanneer je last hebt van vocht problemen in je woning moet je direct beginnen met onderzoeken waar je de ruimte beter kunt ventileren.

In wat oudere woningen verdwijnt vocht vaak wel weer naar buiten door gaten en kieren. Maar in een nieuwbouw woning, die goed geïsoleerd is, kan vocht geen kant op en ontstaat er schimmelvorming. Het is dus zeker aan te raden om eens wat vaker een raam open te zetten.

Soms kan er gewoon een vochtprobleem zijn omdat je te weinig ventileert. Dan heeft injecteren, drainage of bekuiping weinig nut. Dan moet je dus investeren in deftige ventilatie.

Tegenwoordig heb je ventilatiesystemen met vochtsensor. Dit systeem stopt direct met zuigen wanneer het vocht uit de ruimte verdwenen is. Dat bespaart een pak op je energie rekening. Opgelet: Zo’n vochtsensor is niet in iedere situatie een goede oplossing. Vraag dus raad bij een vochtexpert.

Ventilatie in de kelder is belangrijk tegen vocht
Ventilatie in de kelder is belangrijk tegen vocht

Erkend expert

Een kelder waterdicht maken of ventileren is geen dagelijks klusje waarvoor je de materialen even bij de lokale bouwwinkel haalt. Hiervoor moet je een professional inschakelen. Gelukkig hebben wij de beste erkende experts in ons netwerk en kan jij bij hen gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen voor jouw vochtige kelder.

Wil jij weten wat het jou kost om je kelder waterdicht te maken? Klik dan hier om een offerte aan te vragen.

Kelder waterdicht maken: Prijzen

We geven je graag nog even een indicatie van de te verwachten prijs. Daarom hier de drie technieken om je kelder waterdicht te maken op een rijtje, inclusief de prijs per vierkante meter.

MethodePrijs
Injecteren€ 100 (per lopende meter)Gratis offerte »
Bekuipen€ 4.000 (voor gemiddelde kelder)Gratis offerte »
Drainage€ 3.000 (voor gemiddelde kelder)Gratis offerte »

Wil je je kelder waterdicht maken en een exacte prijs ontvangen? Vraag dan een gratis offerte aan via onderstaand formulier.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.