Centrale verwarming

Condensatieketel: Rendement, Prijs & Premies

Condensatieketel: Prijs, Rendement & Onderhoud Condensatieketel: Prijs, Rendement & Onderhoud

Een condensatieketel zorgt ervoor dat de uitstootgassen, die voornamelijk bestaan uit condens, terug gewonnen worden om afgekoeld verwarmingswater op te warmen. Dat wil zeggen dat er optimaal gebruikt gemaakt wordt van de energie, maar ook van de warmte die in de rookgassen zit. Een niet-condenserende ketel zou dit terug in de lucht laten verdwijnen.

De condensatieketel of hoogrendementsketel maakt het mogelijk om vrijgekomen energie 100 % of meer om te zetten naar bruikbare warmte. Er gaat dus niets van energie verloren. Een goede keuze als je op zoek bent naar een ideale manier om jouw woning te verwarmen.

Prijs condensatieketel

Om de prijs te bepalen van een condensatieketel zijn er enkele gegevens nodig. Zo moet je weten welke energiebron je kiest, aardgas of stookolie. Welk vermogensbereik (kW) er nodig is en welk rendementslabel je verkiest (HR+ of HR TOP). Een gemiddelde prijs voor een gascondensatie ketel ligt tussen € 1.600 en € 4.100.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor een condensatieketel.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

Type condensatieketel

Er bestaan twee soorten condenserende ketels:

  • Op aardgas
  • Op stookolie

Er is een stijging te zien van condensatieketels op aardgas. Stookolie is minder populair omdat je steeds een tank moet voorzien om de olie op te slaan. Een extra kost dus en je moet hiervoor ruimte voorzien in je woning.

Terwijl aardas via leidingen de woning binnenkomt. Vier op vijf woningen kiest dus voor aardgas. Het is proper en er ligt vaak al een aansluiting waar je op kan verder werken. Je kan wel voor stookolie kiezen als er geen aardgas aansluiting aanwezig is.

Rendement van een condensatieketel

De oude verwarmingsketels van 15 jaar en ouder verbruiken zeer veel. Hier krijg je te maken met verliezen op vlak van afkoeling en opwarming. Het grootste deel van de warmte gaat via de schoorsteen verloren. Deze generatie ketels hadden een rendement van ongeveer 80 %.

De nieuwe lichting daarna haalde 92 % rendement. Maar tegenwoordig zit je dus op 100% en zelfs meer rendement. Een interessante investering dus.

Wat is het rendement van een condensatieketel?
Wat is het rendement van een condensatieketel?

Een condensatieketel heeft ook een modulerende brander. Hetgeen niet aanwezig is bij een klassieke verwarmingsketel. Hierbij zal de brander zich automatisch aanpassen aan de warmtevraag. Een lagere warmtevraag wil zeggen dat de ketel op een lager vermogen zal werken.

Een oude installatie vernieuwen door een condensatieketel zal je een enorme besparing geven op de energiefactuur. Je zal nog een hogere besparing krijgen als je de ketel plaats in combinatie met een zonne-energiesysteem.

Door je verwarmingsketel goed te onderhouden kun je altijd een enorm goed rendement blijven halen. Zelfs nog na 10 à 15 jaar.

Condensatieketel laten plaatsen

Voor wie een condensatieketel wil laten plaatsen, laat best enkele offertes opmaken. Elke installateur werkt met zijn eigen merk en kan dus de werking tot in detail uitleggen. Informeer ook steeds naar hoe de installatie moet gebeuren en welk voordeel je hebt bij welk type condensatieketel.

Een woning met twee gezinsleden heeft een ander type nodig dan een woning met 5 gezinsleden. De vraag naar warm water zal hoger liggen en dan heb je een hogere capaciteit nodig van installatie.

Een offerte voor een condensatieketel ontvang je dus van zodra een installateur je woning heeft bezocht of wanneer je via onderstaand formulier voldoende informatie meegeeft kun je tevens een richtprijs ontvangen

Welke installatie is er momenteel en kunnen bestaande radiatoren nog gebruikt worden? Een verouderde installatie vervang je misschien best helemaal. Terwijl nieuwere modellen van radiatoren wel behouden kunnen blijven mits kleine ingrepen.

Dit kan je allemaal in een persoonlijk gesprek horen en zo een idee krijgen van hoe de werken zullen uitgevoerd worden.

Onderhoud van condensatieketel

Een onderhoud laten uitvoeren is verplicht, zowel voor particulieren als bedrijven. Stel het dus niet uit om uw installatie zo optimaal te laten werken.

Hoe en hoe vaak een condensatieketel onderhouden?
Hoe en hoe vaak een condensatieketel onderhouden?

Toestellen op gas hebben een 2 jaarlijkse onderhoudsbeurt nodig. Toestellen op stookolie moeten jaarlijks onderhouden worden. Je laat dit best uitvoeren door een erkende technieker. Het is zelf mogelijk dat de installateur ook dit onderhoud kan uitvoeren.

Waarom je dit beter doet?

Veel mensen laten dit niet onderhouden of vergeten dat dit noodzakelijk is. Ik geef je graag 2 redenen mee waarom het slim is dit wel te doen.

  1. Wie het jaarlijks doet, krijgt jaarlijks altijd het beste rendement. Je condensatieketel zal ook een pak langer meegaan. En als je je huis verkoopt kun je ook aantonen dat je erg verzorgd omspringt met je woning en alles dus nog in perfecte staat is.
  2. Of wanneer er een brand ontstond door je condensatieketel en die werd niet onderhouden en opnieuw gekeurd dan kan het gebeuren dat je brandverzekering niets zal vergoeden. Dat vermijden we natuurlijk liever!

Premies voor een condensatieketel

Er zijn enkele manieren om een premie te krijgen bij het laten plaatsen van een condensatieketel.

De eerste manier is via de renovatiepremie. Hiermee kan je 20% tot 30 % van de factuur terugbetaald krijgen. En dit met een plafond van € 7.500. Het minimumbedrag moet wel € 2.500 zijn. (excl. Btw).

De tweede manier is via de Vlaamse verbeteringspremie. Hierbij krijg je € 250 terug als je je oude installatie vervangt door een hoogrendementscondensatieketel. De ketel moet wel een van volgende labels dragen: HR+, HR TOP, Optimaz of Optimaz Elite.

Voor de beschermde afnemers is er nog een mogelijkheid om € 1.800 terug te krijgen via de netbeheerder. Dit met een maximum van 40 % van de eindfactuur.

Sinds 26 september 2018 zijn de eisen voor nieuwe verwarmingstoestellen een pak strenger.

Het is ook steeds interessant om te bekijken of je de via de gemeente, provincie of gewest subsidies kan aanvragen. De regionale overheden hebben aparte premie systemen, dus mogelijk kan je nog een extra subsidie aanvraag voor jouw nieuwe condensatieketel.

Hoeveel bedragen de premies en wat is de prijs van een condensatieketel?
Hoeveel bedragen de premies en wat is de prijs van een condensatieketel?

Verplicht

Voor wie nog niet overtuigd is van alle voordelen van een condensatieketel heeft eigenlijk geen andere keuze meer. Wie ervoor kiest een condensatieketel te laten platen, sinds 2015 is het verplicht om bij nieuwbouw of renovatie dit type ketel te plaatsen. Aangezien ze een zeer hoog rendement halen, is het goed voor het milieu en voor je eigen portefeuille.

Laat hieronder nu je gegevens na en geef wat info over het aantal gezinsleden, de grootte van je woning e.d. Zo kun je de beste richtprijzen ontvangen.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.