Centrale verwarmingVloeren

Slimme vormen van vloerverwarming in huis 

© Pexels - Foto door Elina Fairytale

Steeds meer huishoudens kiezen voor vloerverwarming in huis. Het biedt hun verschillende voordelen ten opzichte van de traditionele radiatoren aan de randen van ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan het comfort wat vloerverwarming biedt, of denk aan de efficiëntie waarmee de vloerverwarming ruimtes in huis verwarmt. De stookkosten zullen als gevolg hiervan lager uitvallen, waarmee de investering in vloerverwarming wordt terugverdiend. Er zijn verschillende manieren waarop vloerverwarming kan worden aangelegd. Ben je bijvoorbeeld bekend met DITRA HEAT vloerverwarming? Het is een passend alternatief voor het leggen van leidingen onder de vloer. In dit artikel lees je er meer over. 

Moderne vloerverwarmingssystemen voor meer comfort

Verschillende moderne vloerverwarmingssystemen vereisen niet per definitie dat er leidingen in de betonvloer onder de afwerking moet worden gefreesd om leidingen aan te kunnen leggen. Deze moderne systemen werken bijvoorbeeld met elektrische verwarmingskabels, waarbij deze gecombineerd worden met speciale membranen. Zo’n membraan kun je zien als een ontkoppelingsmat en biedt verschillende voordelen. Zie het als een laag tussen de vloerverwarmingselementen en de afwerking van de vloer, bijvoorbeeld tegels. Het membraan helpt de kans op scheurvorming in tegels te verkleinen, door bewegingen te absorberen. Daarbij draagt het membraan bij aan het op efficiënte wijze verdelen van de warmte door de ruimte. 

Dergelijke verwarmingssystemen vaak makkelijker te installeren 

Het is niet voor niets dat deze systemen de laatste jaren zo sterk aan populariteit hebben gewonnen onder huishoudens. De systemen zijn zo ontworpen, dat ze relatief eenvoudig kunnen worden geïnstalleerd binnen woningen. Een uitgebreide voorbereiding van de vloer is hierdoor vaak niet noodzakelijk. Verwarmingskabels van deze moderne verwarmingssystemen worden in voorgevormde groeven gelegd; het voorkomt de noodzaak van het frezen van nieuwe sleuven in de vloer. 

Kijk goed naar de afwerking van een vloer 

Bij het afwerken van een vloer met vloerverwarming is het zaak rekening te houden met het effect wat zo’n afwerking heeft op het rendement van het verwarmingssysteem. Het reeds genoemde systeem met ontkoppelingsmat is bijvoorbeeld specifiek bedoeld voor een tegelvloer. Daarbij wordt het gebruik van bijvoorbeeld hout als afwerking boven op een vloerverwarmingssysteem afgeraden. Houten vloeren laten de warmte over het algemeen zeer slecht door, waardoor het onnodig veel energie kost om de ruimte te verwarmen. Verstandiger is het om een vloerverwarmingssysteem te combineren met een vloer van pvc. Dit is een zeer dun materiaal, wat de warmte goed doorlaat. Daarbij is pvc relatief duurzaam. Heb jij al een beeld van de afwerking die je bovenop het vloerverwarmingssysteem aan wilt brengen? 

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.