Gevelbekleding

Crepi gevel

Crepi gevel Crepi gevel

Als je een nieuwe gevelbekleding wilt, kan de keuze voor een crepi gevel een goede keuze zijn. Zo ziet je gevel er weer als nieuw uit en is het ook mogelijk tijdens het aanbrengen van de crepi meteen de gevel te isoleren. Dat scheelt een heel pak op de energierekening, je woning ziet er weer helemaal als nieuw uit en is ook meteen beschermd tegen bijvoorbeeld regen en wind. Het is wel raadzaam je van tevoren even in te lezen over de keuze voor crepi gevelbekleding.

Welke soorten crepi zijn er?

Ten eerste dien je te weten welke soorten crepi er zijn. Met name klassieke woningen worden meestal voor zien van kalei, maar modernere woningen hebben meestal een crepi gevel. Om zo’n gevel te maken, heb je kunstharspleister of minerale sierpleister nodig. Er zijn een aantal verschillen tussen beide soorten.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

1. Kunstharspleister

Kunstharspleister wordt gemaakt aan de hand van kunsthars. Het materiaal is heel elastisch en bovendien vochtbestendig. Daardoor zal de gevel goed tegen vocht en krassen kunnen. Het onderhoud is om die reden een stuk lager. Een andere reden om voor kunstharspleister te kiezen is het feit dat je deze goed kunt combineren met gevelisolatie. Het maakt niet uit welke ondergrond je hebt. Kunstharspleister laat zich gemakkelijk aan de geven bevestigen.

Kunstharspleister is ook bekend als silicone pleister. De prijs van deze soort crepi zonder isolatie ligt op 75 euro per vierkante meter en is daarmee goed betaalbaar.

2. Minerale sierpleister

Een andere soort is minerale sierpleister. Deze heeft andere eigenschappen. Het is een natuurlijk product en houdt water tegen. Minerale sierpleister bestaat uit zand, kalk en cement. In tegenstelling tot kunstharspleister is minerale sierpleister een stuk gevoeliger voor vuil.

Daardoor is het nodig dat je de crepi gevel regelmatig onderhoudt en ontdoet van mossen. Minerale sierpleister wordt vooral vaak gebruik op oneffen ondergronden. Dat komt doordat het sierpleister dikker aangebracht kan worden. Dit is bovendien iets goedkoper. Minerale sierpleister zonder isolatie kost zo’n 65 euro per vierkante meter.

Kan ik een crepi gevel isoleren?

Het is absoluut mogelijk om een crepi gevel te isoleren. Als je aan de slag gaat met het plaatsen van crepi, kun je dit moment meteen aangrijpen om goede isolatie aan te brengen. Daardoor zal de energiefactuur dalen, maar is het in de winter ook warmer in huis. Maar in de zomer is het juist koeler. Met andere woorden: in alle seizoenen heb je voordelen van crepi en isolatie.

Het hangt redelijk af van welke isolatie je kiest wat de prijzen zijn. Over het algemeen kiezen de meeste mensen voor isolatieplaten en een kunstharspleister crepi gevel. De prijs van kunstharspleister met isolatie ligt op zo’n 90 tot 100 euro per vierkante meter. De prijs van minerale sierpleister met isolatie ligt op ongeveer 80 euro per vierkante meter.

Wat zijn de voordelen van crepi?

De gevelbekleding van crepi heeft verschillende voordelen. Zeker als je dit combineert met isolatie. Het is gemakkelijk om vanaf de buitenkant te isoleren. Je hoeft niet de hele gevel af te breken om crepi aan te kunnen brengen. Bovendien is het mogelijk meteen de isolatie aan te brengen.

Voordeel daarvan is ook dat er geen koude kan ontstaan. In de winter is het aangenaam warm en gaat er weinig warmte verloren. In de zomer is het frisser en niet heet in de kamer. Verder geeft crepi de gevel een betere bescherming tegen bijvoorbeeld sneeuw, wind en regen. Met andere woorden: de gevel is meer weerbestendig. De voegen zullen niet barsten door strenge vorst en ook doorslaand vocht behoort tot het verleden.

Door een crepi gevelbekleding aan te brengen stijgt de woning van je huis. Crepi geeft je woning een luxe en moderne uitstraling. Als je crepi combineert met isolatie, kan de woningwaarde met duizenden euro’s stijgen. Als je kiest voor crepi met isolatie, zal de EPC-score behoorlijk stijgen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe breng je crepi aan?

Crepi aanbrengen is een klus op zich. Dit is de reden dat de meeste mensen dit laten doen door een ervaren vakman. Ten eerste dien je de klus voor te bereiden. Je hebt dus een afvalcontainer, steiger en gereedschap nemen. Bovendien dien je alles wat niet bepleisterd moet worden afdekken. Zo dek je bijvoorbeeld de ramen en deuren af.

De gevel dien je te beschermen aan de hand van hoekprofielen. Deze hoekprofielen ondersteunen het pleister materiaal. Niet vergeten: bij het aanbrengen van crepi heb je altijd eerst een wapeningsnet nodig. Deze voorkomt dat er scheuren en barsten in de gevel ontstaan. Op die manier zal de crepi er wat egaler uitzien. Kies je niet voor isolatie? Plaats dan het wapeningsnet rechtstreeks op de oude gevelbekleding. Je hebt dan meerdere wapeningsnetten nodig.

Als je wel kiest voor isolatie, heb je aan één wapeningsnet voldoende. De isolatieplaten zorgen ervoor dat de gevel beter tegen schokken kan. De isolatie plaats je op de gevel, waarover het wapeningsnet komt.

Daarna ga je de crepi aanbrengen. Dit doe je in drie lagen; een basislaag, een versteviging met een wapeningsnet en een hechtingslaag. De kunstharspleister plaats je als laatste. Kies je voor minerale sierpleister? Dan is één laag van tussen de 12 en 15 millimeter dik voldoende. Na het drogen plaats je dan een speciaal krasbord voor de structuur. Belangrijk om te weten: je hebt enige kennis van zaken nodig. Als je er geen vertrouwen in hebt, kun je beter een ervaren vakman inhuren.

Hoe crepi onderhouden?

Je dient crepi wel te onderhouden. Gevelbekleding trekt vuil aan en dat geldt ook voor crepi. Even afspoelen met een tuinslang is al voldoende. Je kunt er ook voor kiezen om een grondeerlaag aan te brengen op de pleisterlaag. Daardoor wordt de gevelbekleding waterafstotend en komt er minder vuil aan de gevel. Zeker bij witte crepi is dit aan te raden, zodat de gevel nooit snel lelijk kan worden.

Wat zijn de prijzen van crepi?

Benieuwd naar de prijzen van crepi? Een crepi gevel begint vanaf 40 euro. Wie voor isolatie kiest, is iets duurder uit. De prijzen liggen dan tussen de 65 tot 100 euro per vierkante meter. Wat de prijs precies zal zijn, is afhankelijk van verschillende onderdelen. Zoals hoe groot de gevel is, of je isolatie wilt laten aanbrengen en hoe lastig het is om de gevel af te werken. Als je dit overlaat aan een ervaren vakman, kun je het beste eerst een offerte aanvragen en de opties en prijzen verkennen. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de ervaring van de vaklui.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.