Gevelbekleding

Scheuren in de gevel: Oorzaken, Gevolgen en Herstellen

Scheuren in de gevel: Oorzaken, Gevolgen en Hoe Herstellen? Scheuren in de gevel: Oorzaken, Gevolgen en Hoe Herstellen?

Scheuren in de gevel kunnen even schrikken zijn en een groot probleem lijken voor huiseigenaren. Ze kunnen variëren van kleine, cosmetische barstjes tot grotere, structurele problemen die de veiligheid van je woning in gevaar kunnen brengen. We gaan je alles vertellen over hoe scheuren ontstaan, de gevolgen en herstelmethoden van scheuren in je gevel. 

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Oorzaken van scheuren in de gevel

Je kunt niet altijd wat doen tegen scheuren of barsten in de gevel. Je hebt bijvoorbeeld geen invloed op het weer, wat effect kan hebben op je fundering. Er zijn verschillende manieren hoe scheuren kunnen ontstaan, elk met zijn eigen kenmerken en beste oplossingen.

Zetting van de fundering

Zo is zetting van de fundering een veelvoorkomende oorzaak die tot scheuren kan leiden. Wanneer de grond onder je huis verschuift of inklinkt, kan dit leiden tot ongelijkmatige druk op de fundering en de muren, wat scheuren en barsten kan veroorzaken.

Zo zijn klei- en leemgronden zeer gevoelig voor uitzetten en krimpen door vochtveranderingen en het weer. Ook grondwaterstanden die steeds verschillen kunnen je fundering beïnvloeden. Het kan ook zo zijn dat je een oudere fundering hebt. Oudere funderingen kunnen na verloop van tijd hun sterkte verliezen. Dit gebeurt voornamelijk als er geen goed onderhoud aan is uitgevoerd. 

Thermische spanningen

Thermische spanningen in de muren ontstaan door temperatuurverschillen tussen de binnen- en de buitenkant van de gevel. Dit kan leiden tot uitzetting en krimp van de materialen. Dit kan scheuren in de buitenmuur, maar ook scheuren in de binnenmuur veroorzaken. 

Dit kan komen door bijvoorbeeld de veranderende temperaturen tussen de zomer en winterperiode. Ook direct zonlicht dat een gedeelte van de gevel verwarmt kan al voor spanning zorgen met andere delen die in de schaduw blijven. 

Constructiefouten

Constructiefouten tijdens de bouw kunnen ook leiden tot scheuren of barsten. Dit kan komen door slechte funderingswerkzaamheden tot het gebruik van materialen die niet helemaal geschikt bleken te zijn. 

Veel voorkomende fouten zijn slecht gemengde of aangebrachte mortel en ongelijke belasting. Slechte mortel kan zwakke punten in de muur creëren, waardoor er makkelijk scheuren ontstaan. Onjuiste verdeling van belastingen kan leiden tot te veel spanningen in andere delen van de gevel. Een goede fundering is dan ook cruciaal om dit te voorkomen. 

Vochtproblemen

Als laatste zien we ook vaak dat er scheuren in binnenmuren ontstaan door vochtproblemen. Dit kan komen door opstijgend vocht, lekkage of een slechte waterafvoer. Deze schade kan niet alleen scheuren en barsten veroorzaken, maar ook de sterkte van de bouwmaterialen verder aantasten. 

Vochtproblemen kunnen komen door vocht dat via de fundering en muren omhoog trekt. Dit kan gebeuren als er te veel grondwater is, wat niet afgevoerd kan worden. Ook onvoldoende waterafvoer vanaf het dak kan dit veroorzaken. Dit is dan ook waarom goede en schone dakgoten en regenpijpen zo van belang zijn. 

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Gevolgen van scheuren in de gevel

Verschillende scheuren kunnen verschillende gevolgen hebben. Dit is afhankelijk van de ernst en oorzaak van de scheuren. Het is belangrijk om deze gevolgen te snappen en op die manier de juiste manier van repareren kiezen.

De uitstraling

Zelfs kleine scheuren kunnen de uitstraling van je woning al veranderen. Het wordt niet mooi gevonden, maar kan echt een probleem worden als je bijvoorbeeld je huis zou willen verkopen. Potentiële kopers zullen afgeschrikt worden door scheuren of barsten in de muur en zich afvragen wat er nog meer voor problemen zullen zijn die ze niet zien. 

Structurele problemen

Grotere scheuren kunnen wijzen op ernstige structurele problemen. Het kan bijvoorbeeld duiden op problemen met de fundering. Als deze niet op tijd worden aangepakt, kan dit leiden tot instabiliteit van de muur en kan het zelfs instorten. Dit wil je met alle tijden voorkomen natuurlijk! 

Vochtproblemen

Scheuren kunnen een ingang vormen waar water en vocht makkelijk naar binnen kan komen. Dit kan leiden tot vochtproblemen binnenhuis, zoals schimmelvorming. Dit is niet alleen schadelijk voor de structuur van je woning, maar ook voor jou als bewoner is het gevaarlijk. Je kan hier namelijk erg ziek van worden. 

Hoe scheuren in de gevel herstellen?

Zijn scheuren in je gevel gevaarlijk en moeten ze nu echt hersteld worden? In sommige gevallen kunnen ze zeker gevaarlijk zijn, maar gelukkig lang niet altijd. Toch is het wel van groot belang om scheuren en barsten in je gevel tijdig te repareren. Zo kun je verder schade aan je woning voorkomen. Het herstellen kan op verschillende manieren gedaan worden. Dit is maar net afhankelijk van de soort scheuren die ontstaan zijn. 

Injecteren van scheuren

Voor kleinere scheuren kun je kiezen om het te injecteren met een vulmiddel zoals epoxy of polyurethaan. Dit vulmiddel vult de scheur en versterkt daarbij ook de structuur van de muur. Het is makkelijk zelf te doen. 

Je reinigt de scheur van vuil en losse deeltjes. Hierna kun je gaten langs de scheur boren om de injectiespuiten te plaatsen, waarna je de scheur kunt vullen met het vulmiddel. Je hoeft daarna alleen nog het oppervlak afwerken om het weer aan te laten sluiten bij de rest van de muur en het zal niet meer opvallen dat er ooit een scheur gezeten heeft!

Voegwerk repareren

Als je scheuren in je voegwerk hebt, is het belangrijk om het beschadigde voegwerk te verwijderen en te vervangen met nieuw voegmateriaal. Dit helpt om structurele integriteit van de muur te herstellen en het er weer beter uit te laten zien. 
Je begint hierbij met het verwijderen van de beschadigde voegen. Dit kun je doen met een beitel of slijptol om het je makkelijk te maken. Voordat je het nieuwe voegwerk aanbrengt, moet je de voegen vrijmaken van stof en vuil, om er zeker van te zijn dat het goed hecht. Na het voegen, werk je het weer netjes af voor een nette uitstraling. 

Ondersteuning en stabilisatie

Als er ernstige structurele problemen zijn, kan het nodig zijn om de muur te ondersteunen en te stabiliseren. Dit kan inhouden dat er extra funderingen worden aangebracht of dat de muur wordt versterkt met stalen balken of ankers. We raden je niet aan om dit zelf te doen, maar om de hulp van een professional in te schakelen. 

Voordat je dit kunt doen, kun je het beste eerst een bouwkundige inspectie laten doen. Zo weet je wat de omvang van de schade is en kun je aan de hand van deze inspectie een herstelplan op gaan stellen. 

Hoe gevel scheuren herstellen?
Hoe gevel scheuren herstellen?

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Kosten voor het repareren van scheuren in je gevel

De kosten voor het repareren van scheuren in de gevel kunnen flink verschillen. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat de oorzaak van de scheuren is, hoe erg het is en voor welke herstelmethode er gekozen wordt. 

Als je bijvoorbeeld kiest om de scheuren te repareren door ze te injecteren, kun je voor kleine tot middelgrote scheuren rekenen op gemiddeld tussen de € 300 en € 600 per scheur. Dit omvat materialen en arbeidskosten. Moest er voegwerk hersteld worden, kan de prijs variëren van € 20 tot € 50 per vierkante meter, afhankelijk van de complexiteit en de gebruikte materialen. Voor een volledige gevel kan deze prijs oplopen tot een paar duizend euro.

Als er ernstige structurele problemen blijken te zijn, dan zullen de kosten hier ook flink van oplopen. Het plaatsen van stalen balken of extra funderingen kan variëren van € 2.000 tot € 10.000, afhankelijk van de omvang van de schade en de benodigde versterkingen.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor het herstellen van scheuren in je gevel.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG
Type ReparatieKostenbereik
Injecteren van kleine tot middelgrote scheuren€ 300 – € 600 per scheur
Herstel van voegwerk€ 20 – € 50 per vierkante meter
Volledige gevelherstel (voegwerk)Tot enkele duizenden euro’s
Plaatsen van stalen balken of extra funderingen€ 2.000 – € 10.000
Prijzen herstellen scheuren in gevel

Opmerking: De uiteindelijke kosten zijn sterk afhankelijk van de ernst van de schade, de gekozen herstelmethode en de specifieke omstandigheden van de gevel.

Hoeveel je dus precies kwijt gaat zijn voor het repareren van scheuren of barsten in je gevel kan dus flink verschillen. Elke reparatie is weer anders en heeft weer een andere aanpak nodig. Verdiep je dan ook goed in wat de precieze oorzaak van de scheuren is en kies hier de passende aanpak voor. Zo weet je zeker dat het goed gerepareerd wordt en de kans een stuk kleiner is dat er in de toekomst weer vergelijkbare problemen ontstaan.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%

Veelgestelde vragen over scheuren in de gevel

Hoe kan ik voorkomen dat er scheuren ontstaan in mijn gevel?

egelmatig onderhoud van funderingen, goede drainage en bescherming tegen extreme weersomstandigheden helpen scheuren voorkomen.

Wanneer moet ik een professional inschakelen voor scheurreparatie?

Bij grote of structurele scheuren, vochtproblemen, of als er twijfel is over de oorzaak, is professionele hulp noodzakelijk.

Zijn scheuren in de binnenmuur ook gerelateerd aan gevelproblemen?

Ja, scheuren in binnenmuren kunnen wijzen op dezelfde onderliggende oorzaken zoals funderingsproblemen of thermische spanningen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.