Aannemer

Soorten Funderingen: Mogelijkheden & Kosten

Soorten funderingen en de kosten Soorten funderingen en de kosten

Bij het bouwen van een huis, of wanneer je een aanbouw wenst, is een solide fundering cruciaal. De fundering is de kunstmatige ondergrond waarop je woning rust, ontworpen om verzakkingen te voorkomen. Afhankelijk van de constructie en de eigenschappen van de bouwgrond, kunnen verschillende soorten funderingen worden toegepast. Hier bespreken we de meest voorkomende types funderingen en hun toepassingen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Prijzen per Soort Fundering

Bij het kiezen van een fundering is het belangrijk om niet alleen naar de technische eigenschappen te kijken, maar ook naar de kosten. De prijs van een fundering kan aanzienlijk variëren afhankelijk van het type fundering en de specifieke omstandigheden van het bouwterrein. Hieronder volgt een overzicht van de gemiddelde kosten per vierkante meter voor verschillende soorten funderingen.

Type FunderingGemiddelde Prijs per m² (EUR)
Rechtstreekse Fundering€70 – €100
Strokenfundering€90 – €130
Fundering op Palen€150 – €250
Algemene Funderingsplaat€100 – €150

Kijken we naar een fundering voor een woning van 100 vierkante meter, dan komen we uit op volgende gemiddelde prijzen.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor een fundering.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

Toelichting bij de Kosten

 • Rechtstreekse Fundering: Dit type fundering is relatief goedkoop en eenvoudig te realiseren, waardoor het geschikt is voor stabiele en draagkrachtige gronden.
 • Strokenfundering: Door het gebruik van gewapend beton zijn de kosten iets hoger, maar dit type fundering biedt extra sterkte en stabiliteit.
 • Fundering op Palen: Deze methode is duurder vanwege de noodzaak voor diepgaande werkzaamheden en gespecialiseerde apparatuur. Het is echter zeer effectief voor onstabiele en diep gelegen dragende grondlagen.
 • Algemene Funderingsplaat: Hoewel deze optie iets duurder kan zijn, biedt het een solide basis voor gebieden met minder stabiele grondlagen en is het snel te realiseren.

Bij het kiezen van een fundering is het essentieel om rekening te houden met zowel de technische eisen als de financiële aspecten. Overleg met een bouwkundig ingenieur kan helpen om de beste keuze te maken op basis van je specifieke bouwproject en grondcondities.

1. Rechtstreekse Fundering (Fundering op Staal)

De rechtstreekse fundering, ook wel fundering op staal genoemd, is een van de meest toegepaste funderingstypes. Dit is een ongewapende fundering waarbij stortbeton wordt gebruikt om een verbrede zone onder de muren te creëren. De dikte van deze verbrede zones wordt zorgvuldig berekend: een bredere muur die een grotere last moet dragen, vereist meer ondersteuning dan een dunne binnenmuur.

Voordelen

 • Eenvoudig en snel te realiseren
 • Geschikt voor stabiele en draagkrachtige grond

Nadelen

 • Niet geschikt voor alle grondsoorten
 • Kan meer materiaal vereisen dan andere funderingstypes

2. Strokenfundering

Een strokenfundering lijkt veel op de rechtstreekse fundering, maar hier wordt gewapend beton gebruikt in plaats van stortbeton. Gewapend beton is sterker, waardoor minder materiaal nodig is. Dit maakt de strokenfundering geschikt voor situaties waar extra sterkte vereist is.

Voordelen

 • Minder materiaal nodig door de sterkte van gewapend beton
 • Geschikt voor uiteenlopende grondsoorten

Nadelen

 • Duurder dan ongewapend beton
 • Complexer om aan te leggen

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

3. Fundering op Palen of Putten

Wanneer de dragende grond zich dieper dan 5 meter bevindt, is een dieptefundering nodig. Dit komt vaak voor bij moerasgronden of aangevulde grond. Bij dit type fundering worden funderingspalen of -putten op grote diepte in de grond geschroefd, geheid of geboord. Dit zorgt voor een zeer degelijke, maar kostbare fundering.

Voordelen

 • Zeer stabiel, zelfs op moeilijk terrein
 • Geschikt voor grote en zware constructies

Nadelen

 • Hoge kosten
 • Vereist gespecialiseerd materieel en vakmanschap

4. Algemene Funderingsplaat (Zwevende Vloerplaat)

Een algemene funderingsplaat, vaak aangeduid als een zwevende vloerplaat, wordt gebruikt in gebieden met waterachtige grond waar de draagkrachtige grond diep zit. De vloerplaat, uitgevoerd in gewapend beton, wordt rechtstreeks op de grond gestort zonder ondersteunende fundamenten. Dit type fundering is ideaal voor bouwprojecten zonder kelder of met een kruipkelder.

Voordelen

 • Eenvoudig en snel te realiseren
 • Geschikt voor waterachtige en moerasachtige gebieden

Nadelen

 • Niet altijd geschikt voor alle bouwprojecten
 • Kan duurder zijn afhankelijk van de benodigde dikte en materiaal

Conclusie

Het kiezen van de juiste fundering voor je bouwproject is een cruciale stap die een stabiele en veilige basis voor je woning garandeert. Het type fundering dat je kiest, hangt af van verschillende factoren zoals de aard van de bouwgrond, de belasting die de fundering moet dragen en het type constructie dat je voor ogen hebt.

Raadpleeg altijd een specialist om de meest geschikte fundering voor jouw specifieke situatie te bepalen. Zo zorg je ervoor dat je huis stevig staat en bestand is tegen de tand des tijds. Vraag daarvoor hieronder een vrijblijvende offerte aan.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.