AannemerKeuken

Keuken demonteren: Werkwijze & Kosten

Oude keuken demonteren Oude keuken demonteren

Wil je je oude keuken demonteren? Het is dan goed om er eens over na te denken wat je wil doen. Is het iets om zelf te doen of laat je het liever doen? Misschien hangt het wel af van de kosten en de mogelijkheden. In dit artikel krijg je daarom meer informatie over een keuken demonteren. Lees het op je gemak door, zodat je weet wat er kan en dan kun je je keuze maken. 

Wat kost een keuken demonteren?

Voordat het zover is, moet je wel weten wat de kosten zijn. Over het algemeen kost het demonteren van een keuken je tussen de 200 en 500 euro. Maar het afvoeren van de keuken kost ook nog geld en dan moet je rekenen op tussen de 100 en 250 euro, dit hangt af van hoe groot je keuken is. Heb je nog wandtegels die verwijderd moeten worden? Dan kun je hiervoor ook geld reserveren, want dit kost je tussen de 50 en de 150 euro. Zo heb je toch een goed beeld bij wat het je kan kosten, maar het kan nog duidelijker met een paar voorbeelden. Lees maar eens op je gemak door. 

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte om een keuken te demonteren.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

De goedkoopste manier van een keuken demonteren is het wanneer dat het over een kleine ruimte gaat. Dan kost het ongeveer 200 euro. Maar heb je een gemiddelde keuken, dan betaal je toch wat meer, want het demonteren en afvoeren kosten je dan samen tussen de 500 en 550 euro. Als je van luxe houdt komt er natuurlijk nog meer geld bij. Je wil namelijk dat de ruimte ook klaar wordt gemaakt om de nieuwe keuken te plaatsen, dan moet je toch wel denken aan een bedrag van rond de 1000 euro.  

Waarom keuken demonteren?

Soms is het tijd om afscheid te nemen van je huidige keuken. Daarom wil je natuurlijk ook je keuken demonteren. Het kan zijn dat je een nieuwe keuken op het oog hebt en deze zelf in wil bouwen, maar ook dit kun je natuurlijk laten doen. Maar het belangrijkste is dat je nu de huidige keuken eruit gaat laten halen.

Keuken demonteren, zelf doen of laten doen? 

Een keuken demonteren, een goede keuze, maar dan moet je nog bedenken of je het zelf wil doen of wil laten doen. Stel dat je voor de eerste optie gaat en je wil het zelf doen. Je moet dan de nodige tijd vrijmaken, je moet materialen hebben om alles los te maken, misschien moet je apparaten huren (wat geld kost) en alles moet af worden gevoerd.

Zeker als het de eerste keer is, dan kan het je veel tijd en energie kosten. Dit is dan ook de reden dat veel mensen het laten doen. Het kost je wel wat geld, maar dan hoef je er niets voor te doen, alleen betalen en het wordt voor je gedaan. Een bedrijf heeft alle hulpmiddelen om de keuken snel te demonteren en om alles af te voeren. 

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Keuken demonteren, nader toegelicht

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op wat een keuken demonteren je gaat kosten. Om te beginnen moet er vast worden gesteld hoe groot je keuken is. Hoe groter de keuken is, des te meer er gedemonteerd moet worden, dit kost meer tijd en is dan ook duurder. Een aannemer zal de prijs bepalen door na te gaan hoeveel werk het is om je keuken te demonteren. Maar er moet ook gekeken worden naar de afwerking. Wil je dat de ruimte direct klaar wordt gemaakt om de nieuwe keuken te plaatsen? Dan kan er ook gekeken worden naar tegels verwijderen en stucen. Dit kost je wel wat extra, maar dan hoef jij het niet te doen.

Wat is de werkwijze die een vakman gebruikt om je keuken te demonteren?

De werkwijze die een aannemer gebruikt om je keuken te demonteren omvat doorgaans de volgende stappen:

 1. Voorbereiding:
  • Stroom en water afsluiten: De werkman sluit de elektriciteit en waterleidingen naar de keuken af om veiligheid te garanderen.
  • Werkruimte klaarmaken: Meubels en andere items worden beschermd of verwijderd om schade te voorkomen.
 2. Apparaten verwijderen:
  • Ontkoppelen: Keukenapparaten zoals oven, koelkast, vaatwasser en kookplaat worden losgekoppeld van stroom- en wateraansluitingen.
  • Verwijderen: De apparaten worden zorgvuldig uit hun posities gehaald en opzij gezet of afgevoerd.
 3. Kasten en werkbladen demonteren:
  • Losschroeven: Keukenkasten, zowel boven- als onderkasten, worden losgeschroefd van de muur en onderling.
  • Verwijderen: De werkman haalt de kasten voorzichtig van de muur en verwijdert de werkbladen.
 4. Tegels en vloerbedekking verwijderen (indien nodig):
  • Wandtegels: Wandtegels worden losgestoken en verwijderd, waarbij voorzichtig te werk wordt gegaan om de onderliggende muren niet te beschadigen.
  • Vloerbedekking: Vloerbedekking, zoals tegels of laminaat, wordt verwijderd indien dit nodig is voor de nieuwe keukenopstelling.
 5. Afvoeren van materialen:
  • Sorteren: Materialen en onderdelen worden gesorteerd voor recycling of afvalverwerking.
  • Afvoeren: De werkman zorgt voor het afvoeren van oude keukenonderdelen en bouwafval.
 6. Ruimte klaarmaken voor nieuwe keuken:
  • Opknappen: Eventuele herstelwerkzaamheden aan muren en vloeren worden uitgevoerd, zoals stucen of het verleggen van leidingen.
  • Schoonmaken: De ruimte wordt schoon en klaar achtergelaten voor de installatie van de nieuwe keuken.

Deze stappen kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie en de omvang van de keuken.

Wat kost een nieuwe keuken?

Er zijn nog een paar extra opties waar je over na kunt denken. Je gaat namelijk een keuken demonteren omdat je een nieuwe keuken wil. Maar wat kost dat? Een nieuwe keuken kopen kost je tussen de 5.000 en de 15.000 euro, want dit hangt af van welke luxe je hebt gekozen. Het plaatsen kost je tussen de 500 en de 1000 euro, dit hangt weer af van de hoeveelheid werk. Mocht het nodig zijn dat er waterleidingen verlegd moeten worden dan moet je ook rekening om extra kosten. De meterkast moet misschien ook uit worden gebreid en dan betaal je gemiddeld 250-600 euro extra.

Conclusie

Er is geen standaardprijs te noemen voor een keuken demonteren, het hangt af van je wensen, de hoeveelheid werk en hoe het opgeleverd moet worden. Vraag zeker een offerte aan om zo een correcte inschatting te krijgen van de prijs.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.