Aannemer

Toilet verbouwen: Kosten, Materialen & Bespaartips

Toilet verbouwen: Kosten, Materialen & Mogelijkheden Toilet verbouwen: Kosten, Materialen & Mogelijkheden

Wil je je huidige toilet verbouwen? Het kan zijn dat je je toilet niet meer mooi vindt, of misschien zijn er tegels kapot of doet het toilet het niet goed meer. Een goed moment om dan na te gaan wat een toilet verbouwen je gaat kosten. Je hebt hierin verschillende mogelijkheden. Daarover informeren wij je in dit artikel. Als je dit hebt doorgenomen dan weet jij wat de gemiddelde kosten zijn van een toilet verbouwen en of je het beter zelf kunt doen of uitbesteden.  

Kosten toilet verbouwen

Als je je toilet moet verbouwen, dan moet je alles eerst slopen/afbreken. Vervolgens ga je het weer opbouwen en dan zorg je ervoor dat het aan je wensen voldoet. Maar wat zijn de kosten van een toilet verbouwen gemiddeld?

Als je een toilet hebt van 4m² dan moet je denken aan een prijs van tussen de 2.000 en 2.500 euro.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor een toilet renovatie.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

Kosten voor het renoveren van je toilet opgesplitst

Het is toch wel prettig om net wat meer te weten te komen over de kosten van een toilet verbouwen. Misschien heb jij een budget waar je rekening mee moet houden. Om te beginnen hebben we voor jou een aantal kosten op een rijtje gezet waar je aan moet denken.

WerkzaamhedenMateriaalkosten (€)Arbeidskosten (€)
Sloopwerkzaamheden20200-300
Leidingen en afvoer aanbrengen50100
Uitvlakken van plafond en wanden50150
Zetten van wandtegels300150
Vloer egaliseren2555
Leggen van vloertegels175100
Stucwerk boven de tegels25-3090
Monteren van sanitair (volledig toilet)300-400100-200
Toiletrolhouder plaatsen1010
Plaatsen van wastafel en kraan15075
Basis toilet renovatie1000n.v.t.
Gemiddelde toilet renovatie2250n.v.t.
Luxe toilet renovatie3500n.v.t.
Natuursteen tegels55 per m²n.v.t.
Keramische tegels75 per m²n.v.t.
Stucwerkn.v.t.afhankelijk van oppervlakte
Basis toilet (sanitair)150-350n.v.t.
Luxe toilet (sanitair)350-550n.v.t.
Urinoir500-800n.v.t.
Douche-wc1500-3500n.v.t.

Graag gaan we hier wat dieper op in:

 • Het slopen moet natuurlijk ook gebeuren en dit kun je zelf doen en dan kost het niets, en als je het laat doen moet je wel rekening houden met een bepaalde prijs. Als je wandtegels en vloertegels wil laten verwijderen, een toilet wil verwijderen en een wastafel wil laten verwijderen, dan ben je qua materiaalkosten 20 euro kwijt en qua arbeidskosten tussen de 200 en 300 euro.
 • Voor de leidingen en de afvoer moet ook veel werk verzet worden. Sleuven moeten geslepen worden, waterleiding moet aan worden gebracht, riool moet worden aangebracht (voor de wastafel) en dan moet je qua materiaalkosten denken aan rond de 50 euro en voor de arbeidskosten rond de 100 euro.
 • Het tegelwerk moet ook gedaan worden. Het uitvlakken van het plafond en de wanden kost je voor het materiaal ongeveer 50 euro. De arbeidskosten komen neer op gemiddeld 150 euro.
 • Het zetten van de wandtegels kost je voor het materiaal ongeveer 300 euro. De arbeidskosten komen neer op gemiddeld 150 euro.
 • De vloer egaliseren kost je voor het materiaal ongeveer 25 euro. De arbeidskosten komen neer op gemiddeld 55 euro.
 • Het leggen van de vloertegels kost je voor het materiaal ongeveer 175 euro. De arbeidskosten komen neer op gemiddeld 100 euro.
 • Het stucwerk boven de tegels moet ook in orde worden gemaakt en dat kost je voor het materiaal ongeveer 25-30 euro. De arbeidskosten komen neer op gemiddeld 90 euro.
 • Het monteren van het sanitair kost je voor het materiaal voor een volledig toilet ongeveer 300-400 euro. De arbeidskosten komen neer op gemiddeld 100-200 euro. Een toiletrolhouder plaatsen kost 10 euro zowel voor het plaatsen als de houder zelf. Het plaatsen van een wastafel en kraan kost je 75 euro gemiddeld en qua materiaal ben je 150 euro kwijt gemiddeld.

Variabele kosten bij het verbouwen van een toilet

Een toilet verbouwen kan zo duur als je maar wilt, maar het kan ook meevallen qua prijs. Het ligt er echt aan wat er gedaan moet worden, welke materialen je kiest, of je zelf wat gaat doen en met wie je in zee gaat. Als je niet zoveel geld kwijt wil zijn aan een toilet verbouwen, dan kun je denken aan het verwijderen van de oude tegels, een wastafel en het toilet zelf. Kies dan een mooie keramische tegel voor op de wanden en voor op de vloer. Een staand toilet en een eenvoudige wastafel en dan ben je snel klaar. Je kunt dan voor rond de 1000 euro al klaar zijn om je toilet te verbouwen.

Toch kost het de meeste mensen wel meer geld, gemiddeld ben je 2250 euro kwijt. Dit komt omdat je mooie tegels wil, deze kosten ongeveer 50 euro per m2. Je hebt dan nog goed sanitair nodig en daar betaal je dan ook wel wat meer voor. Als je toch echt luxe wil en een hoog budget hebt, dan kun je denken aan een prijs van rond de 3500 euro. Je hebt dan een luxe wastafel, mooie natuursteen tegels en alle wensen die je hebt kun je voor dat bedrag realiseren in deze toiletruimte.

Mogelijke materialen & hun prijzen

Je bent overtuigd en je wil graag een toilet verbouwen of beter gezegd, je wil het laten doen. Het is goed om dan nog even bij een paar punten stil te staan:

 • Wat voor tegels wil je in je toiletruimte? Je zou eens aan de uitstraling moeten denken. Natuursteen is heel mooi, maar keramische tegels zijn ook populair. Het ligt er maar net aan waar jij van houdt. Als je natuursteen mooi vindt, dan moet je ook weten dat dit zorgt voor een luxe uitstraling van de ruimte en keramische tegels hebben dat minder. Toch hebben keramische tegels veel voordelen, want ze zijn zeer onderhoudsarm en je kunt ze in allerlei kleuren krijgen. Om je een idee te geven van de prijzen moet je bij natuursteen denken aan rond de 55 euro per m2 en bij keramische tegels aan gemiddeld 75 euro per m2.
 • Denk van tevoren na hoe je de wanden af wilt werken. Wil je het strak afwerken met stucwerk bijvoorbeeld? Dan moet je ook weer denken aan de kosten die het met zich meebrengt.
 • Wat voor sanitair kies je? Materialenkwaliteitmontagedesign, alles kost geld. Denk daarom goed na over wat je wil doen. Als je een toilet wil wat er puur is om zijn functie te vervullen dan betaal je tussen de 150 en 350 euro. Wil jij een luxe toilet dan betaal je daar ook meer voor en dan is het tussen de 350 en 550 euro gemiddeld.
 • Zijn er extra opties waar je gebruik van wil maken in je toilet als daar de ruimte voor is? Een urinoir kan een optie zijn, dit kost je dan rond de 500-800 euro extra en een douche-wc kost je tussen de 1500 en 3500 euro.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Waarom je toilet verbouwen?

Het verbouwen van een toilet kan pure noodzaak zijn. Het kan zijn dat je net bent verhuisd en dat het toilet nog maar net functioneert. Of misschien moet alles verplaatst worden. Werkt de wastafel nog wel? Spoelt het nog goed door? Allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat je een toilet wil verbouwen. Of je hebt mooie tegels gezien en een nieuw toilet, goed om het dan in een keer grondig aan te pakken. Als je daarvoor kiest dan hoef je in ieder geval de komende jaren niets aan je toilet te verbouwen.  

Drie ultieme bespaartips voor het verbouwen van je toilet

Het verbouwen van een toilet kan een kostbare onderneming zijn, maar met de juiste aanpak kun je flink besparen zonder in te leveren op kwaliteit en functionaliteit. Of je nu een beperkt budget hebt of gewoon verstandig wilt omgaan met je geld, deze drie ultieme bespaartips helpen je om je toilet te renoveren op een kostenbewuste manier.

1. Doe het sloopwerk zelf

Bespaar aanzienlijk op arbeidskosten door zelf het oude toilet, de tegels en wastafel te verwijderen. Je kan het afval zelf naar het containerpark of vragen aan de aannemer om dit mee te nemen (tegen een meerprijs dan wel).

2. Kies voor betaalbare materialen

Gebruik keramische tegels in plaats van dure natuursteen en kies voor eenvoudige sanitaire voorzieningen zoals een standaard toilet en een basis wastafel.

3. Vergelijk Offertes

Vraag meerdere offertes aan bij verschillende aannemers en leveranciers om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden en zo kosten te besparen.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%

Veelgstelde vragen over een toilet verbouwen

Hoe lang duurt een toilet renovatie gemiddeld?

Een toilet renovatie duurt gemiddeld 3 tot 10 werkdagen, afhankelijk van de omvang van het project en de beschikbaarheid van materialen. Simpele renovaties kunnen in een paar dagen worden afgerond, terwijl complexere projecten langer kunnen duren door werkzaamheden zoals leidingwerk, tegelzetten en het drogen van stucwerk.

Heb ik een vergunning nodig voor het verbouwen van mijn toilet?

In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor het verbouwen van je toilet, aangezien het meestal om interne verbouwingen gaat. Echter, als je structurele wijzigingen aanbrengt, zoals het verplaatsen van muren of leidingwerk dat invloed heeft op de bouwstructuur, is het verstandig om dit te controleren bij je lokale gemeente. Ook in beschermde monumenten of bepaalde historische gebouwen kunnen andere regels gelden.

Hoe kan ik schimmelvorming in mijn nieuwe toilet voorkomen?

Om schimmelvorming in je nieuwe toilet te voorkomen, is goede ventilatie cruciaal. Installeer een ventilator die voldoende luchtverversing biedt, vooral in een ruimte zonder raam. Gebruik daarnaast vochtbestendige materialen en zorg ervoor dat alle voegen en naden goed zijn afgedicht om waterinsijpeling te voorkomen. Regelmatig schoonmaken helpt ook om vocht en schimmelsporen te verwijderen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.