Aannemer

Aanbouw maken: Mogelijkheden, Voordelen & Prijs

Aanbouw maken: Kosten & Mogelijkheden Aanbouw maken: Kosten & Mogelijkheden

Wil je graag een aanbouw maken? Misschien wil je je woonruimte uitbreiden. Het kan zijn dat je kinderen wil, meer huisdieren, of zelf meer ruimte wil om te wonen. Er zijn genoeg redenen om te bedenken waarom een aanbouw maken zinvol kan zijn. In dit artikel kom je meer te weten over de kosten van een aanbouw, de verschillende mogelijkheden van een aanbouw maken en waar je zoal aan moet denken. Lees het op je gemak door en dan kun jij met een gerust hart beginnen aan de verbouwing. 

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Waarom een aanbouw maken?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom dat een aanbouw maken een goede keuze is voor je. Misschien denk je aan gezinsuitbreiding of heb je zelf meer ruimte nodig om te leven. Het kan ook zijn dat je eigenlijk wil verhuizen, maar dat je geen woning kunt vinden die voldoet aan je wensen. Je hebt van iemand het advies gekregen om na te gaan of een goedkope aanbouw een idee kan zijn. Je bent je hierin gaan verdiepen en je komt tot de ontdekking dat er veel meer mogelijkheden zijn dan je nu denkt. In korte tijd kan er meer leefruimte worden gerealiseerd, dit is daarom ook een kans om er werk van te maken. 

Wat kost een aanbouw maken?

Als je weet dat je een aanbouw wil, is het goed om stil te staan bij de kosten. Wat de kosten zijn, is afhankelijk van je eigen wensen en keuzes die je maakt. Heb je al gedacht aan het materiaal? Aan welke stijl denk je? Wat moet de uiteindelijke uitstraling zijn? Wil je zelf een aanbouw maken of wil je het laten doen?

Dit zijn allemaal factoren die meespelen bij het vaststellen van de totale kosten. Er wordt veelal een onderscheid gemaakt in drie stijlen en dat zijn standaard, klassiek en modern. Bij een klassieke uitstraling kun je denken aan landelijk en bij modern aan buitenleven (maar dan heb je het comfort van binnen). De prijzen variëren tussen de € 15.000 en € 25.000 voor een aanbouw van 15 vierkante meter.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor een aanbouw.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

Om je een beeld te geven van de mogelijke kosten van een aanbouw geef ik je graag deze richtprijzen mee.

Type AanbouwAfmetingen (B x D)Prijsbereik (€)
Standaard Prefab5 meter x 3 meter15.000 – 20.000
Maatwerk5 meter x 3 meter20.000 – 23.000
Moderne/Klassieke Prefab5 meter x 3 meter18.000 – 20.000
Moderne/Klassieke Maatwerk5 meter x 3 meter20.000 – 25.000

Waar gaat de voorkeur naar uit: Prefab of maatwerk?

Je wil een aanbouw maken, of laten maken, maar je moet wel weten wat je wil. Moet alles op maat worden gemaakt of wil jij prefab? Het voordeel bij prefab is dat alles voor je in de fabriek is gemaakt. Het is dan een kwestie van plaatsen en je bent uit de zorgen. Als je toch liever voor maatwerk kiest, dan moet je wel weten dat het je meer tijd en geld kost. Het moet namelijk bij jou worden gebouwd. Je hebt wel het voordeel dat je je wensen aan kunt geven en dan het uiteindelijk aan al je wensen voldoet.  

Je woning uitbreiden met een aanbouw: Vergunning nodig of niet?
Je woning uitbreiden met een aanbouw: Vergunning nodig of niet?

Wel of geen vergunning nodig?

Soms heb je bij een aanbouw maken een vergunning nodig, maar lang niet altijd. Als je aan de achterkant gaat bouwen dan is er geen vergunning nodig, maar aan de voorkant en zijkant meestal wel. Er zijn dan per gemeente regels waar je je aan moet houden. Het is verstandig om je eerst te verdiepen in de eisen die hieraan worden gesteld en dan kun je, indien nodig, een vergunning aanvragen bij de desbetreffende instantie. 

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat zijn de voordelen van een aanbouw maken?

Een aanbouw aan je huis kan verschillende voordelen bieden, afhankelijk van je specifieke situatie en behoeften. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 1. Meer woonruimte: Een aanbouw creëert extra ruimte in je huis, wat nuttig kan zijn voor een groeiend gezin, een thuiswerkplek, of gewoon meer leefruimte.
 2. Toename van woningwaarde: Door je woning uit te breiden, verhoog je vaak de waarde ervan. Dit kan gunstig zijn als je in de toekomst van plan bent je huis te verkopen.
 3. Betere functionaliteit: Een aanbouw kan de indeling en functionaliteit van je huis verbeteren. Bijvoorbeeld, een extra aanbouw badkamer of een grotere aanbouw keuken kan het dagelijks leven aanzienlijk vergemakkelijken.
 4. Personalisatie: Je kunt de aanbouw helemaal naar eigen wens ontwerpen, waardoor je woning beter aan je specifieke smaak en behoeften voldoet.
 5. Kosteneffectief: In veel gevallen kan een aanbouw een kosteneffectievere manier zijn om extra ruimte te creëren in plaats van te verhuizen naar een grotere woning, vooral als je tevreden bent met je huidige locatie.
 6. Verbeterde energie-efficiëntie: Moderne aanbouwen kunnen worden gebouwd met energie-efficiënte materialen en technologieën, wat kan leiden tot lagere energiekosten op de lange termijn.
 7. Flexibiliteit in gebruik: Een aanbouw kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals een speelkamer voor kinderen, een kantoor aan huis, een hobbyruimte of een gastenverblijf.
 8. Beter gebruik van perceelruimte: Een aanbouw kan je helpen om beter gebruik te maken van de beschikbare ruimte op je perceel, vooral als je een grote tuin hebt die je niet volledig benut.

Aandachtspunten bij aanbouw maken

Je hebt je goed ingelezen in wat een aanbouw maken allemaal voor kosten en zorgen met zich meebrengt. Toch wil je er graag mee aan de slag en daarom is het verstandig om deze tips nog even door te nemen. Allereerst is het belangrijk dat je goed nadenkt over wat je precies wil. Denk hierbij aan welke materialen je wil, wat voor indeling je voor ogen hebt en hoe je wil dat het af wordt gewerkt.

Zoek van tevoren ook uit of dat je een vergunning nodig hebt en vraag deze indien nodig ook op tijd aan. Als je het zelf wil doen, moet je jezelf afvragen of dat je ook alles echt alleen kunt doen of toch een bedrijf nodig hebt om je te helpen.  Een aanbouw maken gaat in ieder geval veel voordelen opleveren. Je hebt in korte tijd meer ruimte om te gebruiken en dat voordeel ervaar je iedere dag weer. Alles kan op maat worden gemaakt, zodat het aan al je wensen voldoet. Bekijk goed jouw budget en dan weet je wat haalbaar is in jouw situatie. 

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%

Veelgestelde vragen over aanbouw maken

Hoe lang duurt het om een aanbouw te bouwen?

De tijd die nodig is voor de bouw van een aanbouw kan variëren afhankelijk van de grootte en complexiteit van het project. Gemiddeld duurt het ongeveer 3 tot 6 maanden van de planning tot de voltooiing. Dit omvat het verkrijgen van vergunningen, het ontwerpen, het bouwen en het afwerken van de ruimte. Onvoorziene omstandigheden, zoals slecht weer of vertragingen in de levering van materialen, kunnen de bouwtijd verlengen.

Moet ik mijn buren informeren over mijn aanbouwplannen?

Niet verplicht. Maar het is meestal een goed idee om je buren te informeren over je plannen voor een aanbouw, vooral als de bouw invloed kan hebben op hun eigendommen of uitzicht. In sommige gevallen is het zelfs wettelijk verplicht om je buren op de hoogte te stellen of hun toestemming te krijgen, afhankelijk van de lokale bouwvoorschriften. Goede communicatie met je buren kan helpen om conflicten te voorkomen en een vlotte bouwperiode te garanderen.

Wat zijn de belangrijkste overwegingen bij het ontwerpen van een aanbouw?

Bij het ontwerpen van een aanbouw moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals de functionele indeling, de esthetische aansluiting op het bestaande gebouw, de lichtinval en ventilatie, en de energie-efficiëntie. Denk ook aan de toekomstige behoeften van je gezin en de mogelijke invloed op de waarde van je woning. Het inschakelen van een architect kan helpen om een ontwerp te creëren dat zowel praktisch als visueel aantrekkelijk is. Daarnaast is het belangrijk om binnen je budget te blijven en eventuele bouwvoorschriften en vergunningseisen in acht te nemen.

Is een aanbouw in houtskeletbouw brandveilig?

Ja, een aanbouw in houtskeletbouw kan brandveilig zijn. Houtskeletbouw maakt gebruik van hout, wat van nature brandbaar is. Echter, dankzij moderne technieken en materialen kan de brandveiligheid aanzienlijk worden verbeterd. Brandvertragende behandelingen op het hout en het gebruik van brandwerende gipsplaten dragen bij aan de veiligheid. Bovendien zorgen strikte bouwvoorschriften, zoals het Bouwbesluit 2012 in Nederland, ervoor dat houtskeletbouw voldoet aan de noodzakelijke brandveiligheidsnormen. Hierdoor is het mogelijk om een veilige en brandveilige aanbouw in houtskeletbouw te realiseren.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.